maandag, 31 augustus 2015 02:00

Het gevoel van de jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Natuur beleven doormiddel van tast.

Beschrijving van de activiteit

Baloe verteld Mowgli en Shanti dat alles in de jungel anders aanvoeld. Zo voeld de vacht van baloe heel anders als de veren van Chill. De leren huid van Jacala voeld weer anders. Mowgli en Shanti worden nu wel erg nieuwsschierig hoe de rest van de Jungle aanvoeld.

Baloe pakt een stapeltje kaartjes en tassen / zakjes en fluistert: "Op deze kaartjes staan steeds aanrakingen. Misschien is aanraking een wat moeilijk woord. Ik bedoel dat alles wat je aanraakt, anders voelt. Een stukje schors voelt bijvoorbeeld ruw aan en een naaktslak slijmerig. Een steen is een harde aanraking. En zo heb je ook prikkelig en donzig, scherp en stomp, zacht en hard, sponzig en stevig, glad en ruw, nat en droog, rond en hoekig. Als jullie dadelijk bij het bos zijn, krijgen jullie van de leider een kaartje. Nu ga je allemaal voorwerpen zoeken die hetzelfde aanvoelen als de aanrakingen die op je kaartje staan. Die voorwerpen leg je weer op het dienblad. Wist je trouwens dat je op heel veel manieren aanrakingen kunt ontdekken? Niet alleen door te voelen met je handen. Je voelt namelijk met je huid. En die zit overal. Dus je kunt ook voelen met je vingertoppen, je wang, je neus, de binnenkant van je pols. Wie weet, ken jij ook nog wat plekjes huid waarmee je wilt voelen. Je zult merken dat je de aanrakingen nog veel beter voelt, als je je ogen dichtdoet."

Baloe geeft de kaartjes en tassen aan de leiders. Zij nemen hun nest mee naar het bos en delen daar de spullen uit. Her en der geven ze nog even wat extra uitleg over het zoeken of over de woorden die op de kaartjes staan. Welpen die klaar zijn, krijgen een volgend kaartje.

Na tien of 15 minuten verzamelen alle welpen weer. Baloe voelt de aanrakingen en is verbaasd over de hoeveelheid die de Welpen hebben gevonden. Hij stelt voor: "Zoek eens een maatje en geef hem een voorwerp dat je hebt gevonden. Je maatje moet zijn ogen dichthouden. Kan hij voelen welke aanraking het is?"

Ter afsluiting steld baloe voor om een voelpad te maken. Niet voor onszelf, maar om straks onze ouders langs te leiden. Akela maakt dadelijk groepjes van drie of vier Welpen. Jullie krijgen per groepje een touw, vlaggetjes, wasknijpers en draadjes. Dan gaan jullie in het terrein op zoek naar een plekje waar jullie heel veel mooie dingen vinden. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij andere groepen bezig bent. Dan rol je, op goed geluk, het touw uit. Je mag het op de grond leggen, een stukje in een struik hangen of langs een boomstam laten gaan. De leiders en ik kunnen jullie daarbij helpen. Als je touw goed hangt of ligt, loop en kruip je erlangs en markeer je alle mooie, bijzondere dingen. Bij een kleurig blaadje op de grond steek je bijvoorbeeld een vlaggetje. Op een plek waar je de wind goed kunt horen, kun je een wasknijper aan het touw hangen. Waar het licht mooi door de bomen valt, knoop je bijvoorbeeld een gekleurd draadje aan het touw. Kortom, jullie gaan langs het touw op zoek naar kleuren, geuren, geluiden en aanrakingen. Om niet te vergeten waar je de natuurvondsten hebt gevonden, hang je daar vlaggetjes, wasknijpers of draadjes."

"Jullie maken niet alleen een heel mooi voelpad, straks gaan jullie de ouders ook nog rondleiden. Dat betekent dat je samen met een bezoeker langs het touw loopt en bij alle vlaggetjes, wasknijpers of draadjes uitleg geeft over de natuurvondst die daar is. En natuurlijk geef je die vader of moeder ook even de tijd om dat goed te ruiken, te horen, te bekijken of te voelen. Je kunt samen ook een mooie naam bedenken voor je voelpad. Dan komen er vast en zeker meer bezoekers."

Daag de kinderen bij deze activiteit uit de mooiste ervaringen voor de bezoekers te markeren.

Voorbereidingstijd

  • Kaartjes maken
  • Tassen / zakken pakken
  • Dienblad pakken

Benodigd materiaal

  • Kaartjes
  • Tassen
  • Dienblad
  • Mooi stukje bos

Tips

  • Je kunt hierna ook de welpen laten ruiken. Alles in het bos voelt niet alleen anders een stukje schors van een den ruikt ook anders als een pol gras, aarde ruikt weer anders. en ruikt de grond onder een dennenboom het zelfde als onder een eik of een beuk?
  • Vatiant nummer 3: luister eens als je in het bos bent. Wat hoor je? Vogels (klinkt elke vogel hetzelfde), wind in de bomen, lopen op het bodpad of in het gras, vallende bladeren, hoor je ook andere dieren in de buurt, zoals een kikker of een hond die uitgelaten wordt?

Veiligheid

  • Let er op dat je in het bos ook buiten de paden mag lopen.
Lees 2536 keer Laatst aangepast op donderdag, 28 februari 2019 20:06
Log in om reacties te plaatsen