dinsdag, 06 oktober 2015 19:56

Kinderrechten Free Atefah Masih

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Spelenderwijs leren over (kinder)rechten. De leden proberen Atefah die onterecht met de doodstraf is veroordeeld vrij te krijgen.

Beschrijving van de activiteit

Atefah, een meisje van 15 jaar, wordt schuldig bevonden aan moord en ze krijgt de doodstraf. Ze blijkt echter onschuldig te zijn ... Dit spel vertelt het verhaal achter een ter dood veroordeling. Het belicht het feit dat discriminatie het opleggen van de doodstraf kan beïnvloeden.
Aan de hand van vele doe-opdrachten proberen de kinderen Atefah vrij te krijgen. Maak een 5-tal groepjes (2 à 5 spelers per groep). Steek de opdrachtenkaartjes in een willekeurige volgorde. Leg per reeks de kaartjes met de tekst naar onder op het voorbehouden opdrachtenvakje. Duid een spelleider aan, die ook de puntenkaartjes bijhoudt.

Vertel het verhaal van Atefah Masih

Een oud vrouwtje is in Togan, de hoofdstad van Bakoen, beroofd en vermoord (neergestoken met een mes) door een groepje jongeren. De 15-jarige Atefah Masih is opgepakt door de politie: die verdenkt haar de moordenaar van het vrouwtje te zijn. En zo moet Atefah voor de rechter komen. Moord is immers een heel zware misdaad in Bakoen, waarop de doodstraf staat! Elke moordenaar, of het nu een jongere of een volwassene is, wordt volgens de wetten van Bakoen met de elektrische stoel ter dood gebracht. De rechter heeft geoordeeld: Atefah is de schuldige en ze krijgt de doodstraf. Atefah zit nu opgesloten in de dodencel en wacht erg wanhopig af. Over enkele weken wordt ze ter dood gebracht… Het is niet eerlijk!! Ze weet dat ze niet de moordenaar is. Die ochtend liep ze, samen met haar beste vriendin Fatima, naar het naai-atelier: haar eerste werkdag. En onderweg kwam ze nog een leraar van vroeger tegen: ze heeft hem nog wat geplaagd… De rechter stond zelfs niet toe dat ze een advocaat kreeg. Hoe kan ze zich dan verdedigen? Misschien vinden jullie de mogelijkheid om haar vrij te krijgen? Maar snel, want over enkele weken wordt de doodstraf uitgevoerd! De tijd dringt. De dag van Atefah’s executie nadert… De kinderen proberen Atefah vrij te krijgen.

Spelverloop

Om Atefah vrij te krijgen doorlopen de leden 4 verschillende fases, die telkens op een stap in het proces inspelen:

 • (1ste fase) Op zoek naar een goede advocaat voor Atefah.
 • (2de fase) Discriminatie beïnvloedt de straf.
 • (3de fase) Voldoende steun krijgen van verschillende mensen.
 • (4de fase) In hoger beroep gaan zodat de uitspraak voor Atefah wordt herzien.

Elke fase houdt opdrachten in, waarbij de kinderen al dan niet punten kunnen verzamelen. Indien een groepje 10 punten verzamelt, mogen ze doorgaan naar de volgende fase. Het groepje dat als eerste alle fases doorloopt én al de punten heeft verzameld, is de winnaar! De rechter spreekt Atefah vrij. Atefah is immers onschuldig.

Spelregels

 • De groepjes gaan - om beurten - vakje per vakje op het spelbord verder.
 • Op elk vakje neemt een groepje een opdrachtenkaartje.
 • Elk lid van het groepje leest (om beurt) het opdrachtenkaartje luidop voor en voert de opdracht samen met de andere leden van het groepje (of soms samen met een ander groepje) uit. Het opdrachtenkaartje wordt terug onderaan de stapel geplaatst.
 • Bij elk opdrachtenkaartje kan het groepje punten verzamelen, of punten verliezen of geen van beide. Bij twijfel beslist de spelbegeleider.
 • Bij elke fase moet ieder groepje 10 punten verzamelen, vooraleer verder te gaan naar de volgende fase. Deze punten worden ingeleverd en het groepje begint aan de volgende fase.Bij sommige opdrachtenkaartjes kunnen de groepsleden één of meerdere stapjes achteruit of vooruit gaan op het spelbord: ze moeten dan geen nieuwe kaart trekken. Ze kunnen ook terechtkomen in een vorige fase maar hier moeten ze niet opnieuw punten verzamelen. Indien op een kaartje ‘vakje vooruit’ staat en ze zouden in een volgende fase terechtkomen, moeten ze eerst alle 10 punten verzameld hebben (zie hierboven).
 • Als een groepje bij het einde van een fase geen 10 punten heeft verzameld, blijft het op het laatste vakje van de fase staan. Het groepje trekt – bij zijn beurt – verder opdrachtenkaartjes totdat het de 10 punten heeft.
 • Het spel eindigt als een groepje bij de laatste reeks de 10 punten heeft verzameld: de rechter zegt dat Atefah onschuldig is. Atefah komt vrij!!

Nabespreking

Atefah heeft geluk! Dankzij de advocaat die haar verdedigt, herziet de rechter de eerdere uitspraak. De rechter spreekt Atefah vrij omdat ze onschuldig is. Kinderen en volwassenen kunnen ter dood gebracht worden, ook al hebben ze geen advocaat die hen verdedigt. Dit is niet eerlijk, maar in verschillende landen gebeurt het nog. Alle inspanningen die mensen en/of de advocaat ondernemen kunnen soms tevergeefs of te laat zijn: mensen worden door de wet ter dood gebracht, maar zijn soms onschuldig… Dit gebeurt soms ook met kinderen. Het gebeurt dan ook dat een rechter, jaren nadien, de persoon toch nog onschuldig verklaart. Het is dan echter te laat, want de persoon is al dood!

Benodigd materiaal

 • Evenveel pionnen als het aantal groepjes: gebruik pionnen uit een gezelschapsspel of andere kleine voorwerpen.
 • Het spelbord: vergroot dit uit en kleef het op een stuk karton. Plastificeer het eventueel.
 • De opdrachtenkaartjes (16 per reeks): kopieer de bladen op licht karton (kleur). Zorg ervoor dat elke reeks zijn eigen kleur heeft. Knip vervolgens de kaartjes langs de stippellijn uit. Plastificeer eventueel deze kaartjes.
 • De puntenkaartjes: kopieer de bladen (4 x) op licht gekleurd papier, overeenkomstig de kleuren van de opdrachtenkaartjes. Knip vervolgens de kaartjes langs de stippellijn uit.
 • Schrijf- en tekengerief, papier, plakband.
 • Kopieer de tekening van ‘Bijlage: Puzzel doodstraf’ op licht karton en snij ze in verschillende stukken zodat het een puzzel wordt (voor een opdracht van reeks 4).
 • Enkele dikke stopnaalden en garen (om te naaien op een blad papier).
Lees 3305 keer Laatst aangepast op woensdag, 25 december 2019 22:17
Log in om reacties te plaatsen