maandag, 31 augustus 2015 02:00

Rupsentikkertje

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Lekker in beweging zijn. Door rupsentikkertje leren de bevers ook nog iets over het groeiproces van rups tot vlinder. Deze activiteit kan gebruikt worden als onderdeel van de Bas Bos badge.

Beschrijving van de activiteit

Stuiter helpt Rozemarijn in haar tuin. Op de grond loopt een rups. Is hij op weg naar een lekker blaadje? Stuiter roept Rozemarijn. Zij legt uit dat rupsen veel moeten eten. En ze vertelt hoe een rups een pop in een cocon wordt en hoe later uit die cocon een vlinder te voorschijn komt.

Alle bevers, op een na, zijn blaadjes. De tikker is de rups en gaat op zoek naar blaadjes om groot te worden. Zodra de rups een blaadje heeft getikt 'eet hij deze op'. De rups wordt dan groter! De bever pakt met de handen de schouders van de tikker vast en samen zijn zij de nieuwe tikker. Bij het tikken van een volgende bever sluit deze weer bij de tikkers aan. De rups, groeit en groeit en groeit. Totdat alle bevers 'opgegeten' zijn.

Alle bevers gaan gehurkt op de grond zitten als een cocon. Als de leiding roept "Het is lente" vliegt de rups uit. De bevers fladderen als vlinders. Er kan een nieuwe rups worden uitgekozen om het spelletje nog een keer te spelen.

Benodigd materiaal

  • Veilig speelterrein

Tips

  • Als het moeilijk word om als een sliert te tikken kan je misschien aanhouden dat bij vier bevers er een bever als nieuwe rups door het leven gaat en er dus twee losse tikkers zijn.
  • Als het te moeilijk word kan je er ook voor kiezen het veld steeds kleiner te maken.
  • Als het te moeilijk word kan je er voor kiezen om kinderen die getikt zijn, 'af' te laten zijn en niet te laten aansluiten bij de rupstikker.
  • Om het moeilijker te maken kan je twee rupsen in het spel laten tikken.
  • Prentenboek om uit voor te lezen: Rupsje Nooitgenoeg, geschreven door Eric Carle. Of: Zeg kleine vlinder, waar kom jij vandaan?, geschreven door Vera de Backker en Sabine Wisman.
Lees 6598 keer Laatst aangepast op maandag, 07 september 2020 21:41
Log in om reacties te plaatsen