maandag, 31 augustus 2015 02:00

Wari of bonenspel

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Wari is een spel wat veel gespeeld wordt in Azië en Afrika waarbij zoveel mogelijk fiches van de tegenstander moet worden verkregen. Het Wari- of bonenspel wordt ook wel het Mancalaspel genoemd. Want Mancala is een groep spelen in talloze variaties, gespeeld in alle windstreken in Afrika. Het is een spelvorm die al eeuwen oud is en nog altijd heel populair. Bij ons is de term bonenspel het meest bekend, omdat het vaak met bonen wordt gespeeld. Je kunt het zowel alleen als met z’n tweeën spelen. Het is een spel, dat je al met heel weinig materiaal kunt spelen.

Beschrijving van de activiteit

Omdat de uitleg van Wari erg complex is om op de site te zetten raden wij je aan om deze spelbeschrijving te lezen. Dan zie je ook plaatjes bij het spel. Hang een vlag van Ghana op en een poster van het partnership dat Scouting Nederland heeft met Ghana. Wari is een typisch Afrikaans spel dat veel voorkomt in Ghana. Het spel is van hout gemaakt. Het doel van het spel is om alle zes de kanten van de tegenstander leeg te krijgen.

Dit zijn de instructies van het spel:

 1. Eerst worden de 6 vakjes van beide spelers gevuld met 4 steentjes in elk vak.
 2. Bepaal dan zelf wie er begint.
 3. De persoon die begint pakt alle 4 de steentjes van 1 van zijn eigen vakken en stopt telkens 1 steen in het volgende vakje. Je speelt tegen de klok in.
 4. Wanneer de steentjes op zijn, speel je met het vakje waar laatst een steen in is gelegd (ook als het steentje op een vakje van de tegenstander is gelegd). Je pakt dan die steentjes eruit. Inclusief het steentje dat erin is gelegd.
 5. Blijf stappen 3 en 4 volgen totdat het laatste steentje op een leeg vak beland. Dan is de volgende aan de beurt.
 6. Wanneer er een leeg vakje op je kant is gevuld met vier steentjes dan kun je ze allemaal pakken tijdens je eigen beurt of de beurt van de tegenstander. Maar denk snel, want als er een steen beland op dat vakje en het er 5 of meer worden, kun je ze niet meer pakken.
 7. Als je laatste steentje op vijandelijk gebied beland en 4 steentjes in totaal wordt, dan pak je al die steentjes.
 8. Wanneer alle vakjes van de tegenstander of jouw eigen vakjes op zijn, krijgt de persoon die nog wat steentjes op zijn eigen kant heeft alle steentjes. Tel nu hoeveel punten je hebt.
 9. Vul dan weer de vakjes van je enige kant van rechts naar links. Als de tegenstander vakjes over heeft dan vul je die met 4 steentjes en worden ze van jou. Wanneer je alle vakjes over hebt genomen dan heb je gewonnen.

Voorbereidingstijd

5-10 minuten. Je kan het bord voor Wari tekenen op een papier of in het zand maken.

Benodigd materiaal

 • Steentjes/takjes die dienst kunnen doen als fiches.
 • Wari bord, zelf te maken.

Tips

 • Dit spel is opgenomen in het vaardigheidsinsigne wijde wereld voor welpen. Opdracht 3, niveau 2. Maar is ook prima geschikt voor oudere speltakken.
 • Speel het spel met teams (subgroepen) tegen elkaar.
 • Scouts, explorers en roverscouts kunnen zelf een Wari bord maken door een stuk hout te bewerken tot een echt (mega- of inklapbaar) Wari speelbord.
 • Speel het spel met scouts, explorers en/of roverscouts eens in de levende variant waarin ieder persoon een steentje voorstelt (bij te weinig personen kan je bij ieder team een vakje weglaten of bijvoorbeeld één 'steentje' minder per vakje nemen).
 • Maak er een Ghana opkomst van: https://activiteitenbank.scouting.nl/wiki/Activiteiten:Ghana_opkomst.
 • Begin de opkomst met verhalen, sprookjes en mythes uit Ghana: http://www.beleven.org/verhalen/lijsten/landen.php?land=Ghana.
 • Zoek op internet naar meer plaatjes van het spel, zo krijg je er meer een beeld bij van hoe het spel eruit ziet.

Aanvullende informatie

Lees 8722 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 maart 2024 16:13
Meer in deze categorie: « Windvaan maken Zonnewijzer maken »
Log in om reacties te plaatsen