Regenmeter maken

(1 Stem)

Door middel van het zelf maken van een regenmeter leren de welpen weer 'aflezen'/ 'meten'. Ze worden zich, door zelf te doen, bewust van hoeveel water er per dag/ per week valt.

Stap 1: Snijd met het stanleymes/ Knip met een schaar de bovenkant van de fles netjes af (kant van de dop).

Stap 2: Zoek een aantal steentjes/kiezels en doe deze in de fles. Zo blijft de fles stevig staan.

Stap 3: Vul de fles met water, zodat de steentjes net onder water staan.Zet met een watervaste stift een streep boven het water.

Stap 4: Neem de bovenkant van de fles stuk wat je er af hebt gesneden en doe dit op de kop in de fles. Je regenmeter is klaar!

Stap 5: Zet je regenmeter buiten neer, het liefst op een plek waar hij stevig kan staan en waar er geen planten/bomen over de fles hangen. Ga elke dag kijken bij je regenmeter. Heeft het geregend? JA! Pak dan je stift en zet een streep tot waar het water nu staat. Met een liniaal kan je nu meten hoeveel millimeter (mm) water er is gevallen die dag. Houd je metingen bij in een weerdagboekje.

5 minuten

• Lege frisdrank fles
  • Stanley mes en/of schaar
  • Watervaste stift
  • Kiezels/ steentjes

• Je kan er ook voor kiezen om een 'schaal' op de regenmeter te maken waarin de millimeters zijn opgenomen, zodat je niet telkens hoeft te meten. Dit kost wel meer werk.
  • Er zijn op internet ook kant-en-klare 'meter-tekeningen' te vinden en/of filmpjes van hoe je je regenmeter kunt maken.
  • Deze activiteit is opgenomen in het vaardigheidsinsigne Weer voor welpen, opdracht 1 niveau 1.

• Let op met het stanleymes, misschien moet je jongere welpen helpen bij stap 1.

Lees 2575 keer Laatst aangepast op zondag, 02 december 2018 21:05

BuitenlevenExpressie