maandag, 31 augustus 2015 00:00

Blote voeten pad

Sensopathisch spelen doe je niet alleen met je handen, maar met je hele lichaam. Vandaag een spelidee waar er voornamelijk met de voeten wordt gespeeld. Laat de jeugdleden de natuur voelen en ervaren met hun voeten, het is erg leuk èn met je voeten voel je dingen anders dan met je handen.

Het is het makkelijkst om buiten een blotevoetenpad te maken, daar heb je vanzelf vaak al wat verschillende ondergronden. Bestrating, maar misschien ook gras, grind, grond, enz. Ook de koudere lucht aan de blote voeten is een leuke ervaring, plus, je hebt geen rommel binnen, erg handig. Soms kun je ook het pad van binnen naar buiten laten lopen, dan voelen de jeugdleden eerst binnen de vloerbedekking, de plavuizen of de houten vloer en vervolgens buiten de rest.

Kies voor een stuk grond waar al verschillende ondergronden samen aanwezig zijn zoals: tegels, gras, kiezelstenen en zand. Veel hoefde er dus niet meer te worden toegevoegd voor een leuk pad. Vul nog wat bakken en plaats deze op het grasveld. Je kunt allerlei dingen in de bakken stoppen, zoals steentjes, kastanjes, eikels, sponzen, water, wol en rijst. Maar je kunt ook dingen op de grond neerleggen zoals een stuk noppenfolie, stukjes piepschuim, zachte borstels of schuurpapier. Er is heel veel te bedenken ook een handdoek of een vuilniszak zijn leuk om met blote voeten overheen te lopen. Daarnaast een met zand gevulde vuilniszak voelt anders als een met een (klein beetje) water en (goed dicht geknoopte) vuilniszak. Erg leuk om te zien dat bijna iedereen het toch wel even wil proberen.

Praat eventueel na. Wat voelde fijn, wat minder fijn. Voelde iets ook anders dan als dat je verwacht had? enzovoort.

Variatie:
Verdeel de groep in 2 groepen en laat hen afzonderlijk van elkaar een pad maken.
Achteraf laat je ze geblinddoekt over het pad van de ander lopen. Kunnen ze raden waarover ze allemaal gelopen hebben?

Afhankelijk van de lengte van het voeten pad en de te gebruiken materialen

• Diverse bakken gevuld met verschillende materialen.
  • Eventueel (oude) handdoeken om voeten af te drogen

Tips algemeen

• Eindig met een bak met water met daarachteraan een droogloopmat / handoek. Hierdoor worden de voeten weer schoon en kun je ze schoon afdrogen. Een paar stoelen / bankjes in de buurt is ook een aanrader.
  • Een schone broek mee laten nemen kan handig zijn voor enthousiaste lopers.
  • Controleer na afloop de kinderen op teken en splinters, je weet maar nooit.
Lees 1813 keer Laatst aangepast op donderdag, 12 april 2018 08:14

BuitenlevenIdentiteit

5-7 bevers7-11 welpen11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

BinnenBuitenGrasveld, speelveldRondom het clubhuisOp en om het water