maandag, 31 augustus 2015 02:00

Antonio en Ali

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Cultuur verschillen en verwachtingen die daar uit voort komen.

Beschrijving van de activiteit

 1. Vraag de deelnemers in een cirkel te gaan zitten.
 2. Vraag iemand om waarnemer te zijn. Leg uit dat hij/zij buiten de cirkel moet zitten om het verhaal neer te schrijven dat de rest van de groep gaat maken.
 3. Leg de rest van de groep uit dat ze samen een verhaal gaan maken. Hiervoor zullen ze een bal gebruiken.
 4. Begin dan met: «Dit is het verhaal van Antonio, een jongen uit Madrid» en gooi de bal naar een andere deelnemer van de groep en vraag de groep om zo telkens met één of twee zinnen verder te bouwen aan het verhaal, en daarna de bal naar iemand anders te gooien.
 5. Ga op deze manier verder zodat iedereen eens aan de beurt komt.
 6. Vraag de bal terug na 10 of 12 keer en begin met een ander verhaal: “Antonio kent Ali, een Marokkaanse jongen die ook een verhaal heeft.” Geef de bal terug door en vraag de groep met dit verhaal verder te gaan.
 7. Stop na 10 of 15 minuten.

Verslag en evaluatie

 • Vraag de waarnemer het verhaal voor te lezen. Vraag dan de groep om te zeggen wat de verhalen van Antonio en Ali over hun verschillende levensstijlen vertellen en ga verder met opmerkingen hoe die in verband staan met het beeld dat we hebben van jongens uit Madrid en Marokko. Noteer de belangrijkste punten op de flap-over.
 • Vraag hen waar deze beelden vandaan komen. Had iedereen hetzelfde idee over Spanje en Marokko? Waarom? Waarom niet?

Benodigd materiaal

 • kring met stoelen
 • flapover/stiften

Tips algemeen

 • Het beste is dat het verhaal spontaan ontstaat en op een snel ritme. Het wordt dan voor de waarnemer wel moeilijker om notities te nemen. Daarom kan je een tweede waarnemer aanduiden of het verhaal opnemen op cassette.
 • Het is belangrijk dat de activiteit in het begin wordt aangekondigd als het louter samen maken van een verhaal.
 • De namen van de personages in het verhaal zullen de groep leiden naar het thema dat je wil aansnijden. Daarom kies je in functie van je gespreksthema, zoals bijvoorbeeld ‘migranten’, namen die traditiegetrouw met autochtonen en met migranten geassociëerd worden. Als je daarentegen wil werken rond mannen en vrouwen, kies dan voor jongen en meisjesnamen.
 • Deze activiteit kan aangepast worden aan elk soort discriminatie door in het begin van het verhaal een scenario aan te reiken, bijvoorbeeld: “Dit is het verhaal van Frank, een jonge homoseksueel…” of “Dit is het verhaal van Maria, die lichamelijk gehandicapt is…” en het daarna te vergelijken met het verhaal van een persoon van de meerderheid in de samenleving.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 10 Minder ongelijkheid (tussen landen / regio's).

Extra info

Mogelijke varianten

 • Verdeel de groep in 2 subgroepen en vraag elke groep maar 1 verhaal uit te denken. Vergelijk nadien de twee verhalen. Zo weten de deelnemers niet dat de verhalen vergeleken moeten worden. Het is belangrijk dat de deelgroepen willekeurig gevormd worden.
 • Vorm twee deelgroepen en vraag elke groep om een biografie of een belangrijk moment van het leven te beschrijven van één van de karakters uit het verhaal. Vergelijk nadien de 2 biografieën of verhalen.

Bron

Chiro - België

Lees 3603 keer Laatst aangepast op donderdag, 10 februari 2022 18:55
Log in om reacties te plaatsen