Print deze pagina
zondag, 29 maart 2020 16:02

De Hathi machine - Signalen naar de jungle

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Opzet: De Hathimachine is een samenwerkingsspel waarin de welpen per nest letters gaan verzamelen. De Hathimachine maakt met de letters woorden en zinnen zodat de welpen vanuit huis met de dieren bij de Talabpoel kunnen communiceren. En wie weet, communiceren de dieren wel terug….

Aantal leiding: een per nest en een spelleider, die tijd bewaakt, aangeeft welke letters er gemaakt moeten worden, de foto’s verzamelt en uploadet in de Hathimachine. De leiding heeft een eigen whatsappgroep om onderling te communiceren tijdens het spel. Heb je te weinig leiding om ieder nest te begeleiden, vraag dan een ouder om te helpen.

Beschrijving van de activiteit

“Er is iets heel geks aan de hand. Iets dat nog nooit gebeurd is. Mowgli en Shanti kunnen niet naar de jungle vandaag. Ze moeten in het dorp blijven, in hun huisjes.Het is namelijk zo dat ShereKhan,de tijger is gezien aan de rand van de jungle, vlak bij het mensendorp. En dan is het niet veilig om buiten te spelen en te jagen. Nou vinden Mowgli en Shanti het door de week helemaal niet zo erg om in hun huisjes te blijven. Er is genoeg te doen en te leren. En gelukkig hebben ze telefoons en computers zodat ze toch contact houden met elkaar en met de welpen.Maar toch maken ze zich zorgen. Ze appen naar elkaar: Wat zullen de dieren in de jungle wel niet denken. Als we zomaar wegblijven van de welpenopkomst. Dat ze niks van ons horen. Want in de jungle is geen geen telefoon en geen wifi. Hoe moet dat nou? Als de dieren zich zorgen maken, komen ze misschien wel kijken bij het dorp waar we blijven. En of het goed met ons gaat. En dat is gevaarlijk, nu ShereKahn in de buurt rondzwerft. Gelukkig vliegt op dat moment net Chill langs. Hij gaat op de rand van het dak zittenen begint een praatje met Mowgli en Shanti. Zij leggen het probleem aan de vogel uit. Iedereen denkt een tijdje na,het is helemaal stil.Maar ze kunnen niks bedenken. Tot Shanti een idee heeft: Chill, vraagt ze,kan jij niet naar Hathi vliegen? Hij is de wijste van ons allemaal. Hij heeft vast wel een oplossing. Hoe we kunnen communiceren met de dierenin de jungle.Chill is geen bange vogel: hij weet dat hij altijd weg kan vliegen voor Shere Khanen besluit Hathi te gaan zoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Chill vliegt naar Hathi. En wat denk je? Natuurlijk heeft Hathi een oplossing. Er staat nog een Hathimachine bij de Raadsrots. Die heb ik een keer gemaakt voor een welpenopkomst, zegt de olifant tegen Chill.De Hathimachine kan signalen ontvangenen op een scherm laten zien.Samen bedenken we dat Shanti en Mowgli letters kunnen maken. Dat hebben ze zelf wel eens gezien, in het zand bij de Talabpoel. En met letters kan je woorden maken, en met woorden zinnen.Dat is een goed idee. Chill vliegt terug naar het mensendorp. Als alle welpen nou mee doen, vanuit hun huisjes dan kunnen ze vast een heleboel letters maken in een opkomst"

Opening (15 minuten)

  • De welpen komen binnen op Google Meetof MS teams.
  • De leiding vraagt hun allemaal de microfoon op mute te zetten.
  • Een leider zegt dat hij/zij alle welpen een voor een gedag zegt. De welp haalt de mic van mute en zegt gedag terug: “Goedemorgen Yann”.....”goedemorgen Bagheera”. Daarna de mic weer op mute. Aan het eind zegt de leiding wie er ontbreekt vandaag.
  • De leider legt uit dat we samen naar een verhaal gaan luisteren en dan in nestgroepjes uit elkaar gaan.
  • De leider vertelt vervolgens het verhaal(zie 2)

Verhaal (15 minuten)

  • Het thema communicatie wordt geïntroduceerd met bovenstaand verhaal.
  • Aan het eind van het verhaal, vertelt de leider in welke nesten dewelpen aan de slag gaan. Ieder nest heeft een leider (of ouder) die meedoet. Tip: toon een schermmet daarin een slide van namen per nest+leider.
  • Per whatsapp krijgen alle nesten een eigen nestcode voor Google Meet (als je MS teams gebruikt, dan zitten de nesten al in een eigen kanaal. Wat het allemaal voor de leiding veel makkelijker maakt).
  • De welpen verdelen zich in nesten om de Hathi machine aan het werk te krijgen”.

Alfabetspel in de nesten (60 minuten)

Voorbereiding: Verzin als leiding vooraf een zin, waar de hele horde welpen in nesten alle letters van gaan verzamelen. Het is dus een samenwerkingsspel waaraanalle nesten bijdragen.

Bij ons was de zin:“Gaat alles goed in de jungle?” Een zin die bestaat uit 23 tekens. Met drie nesten waren dat 7-8 opdrachten per nest die letters opleverden. Bij opdrachten kan je denken aan het volgende, maar kijk vooral op internet er zijn veel onlineopdrachten:

  • met wc-rol letter
  • Straatnaambordje, deurnaambordje
  • Met knuffels
  • Papieren vliegtuigje in de lucht

Onze opdrachten waren erg kort. In totaal zijn ze zo’n 40 minuten bezig geweest. Je kan dit variërenals met langere opdrachten en/of meer lettersin je zin.Je kunt ook kiezen of de nesten zelf een letter kiezenof er een krijgen. Wij hebben jonge welpen, en kozen voor letters geven die in de zin zitten. Ook daarmee kan je het spel langer of korter maken.Uitvoering alfabetspel in de nestenOpstartnesten

Een van de leidersontvangt alle welpen van hetnest. Omdat het er maar 4-5 zijn hoeft de mic niet op mute. Het is juist gezellig om iedereen te horen.

Start met nogmaals uitleggen wat we gaan doen. Leg daarna uit wat de welpen precies gaan doenen vraag of het duidelijk is voor iedereen.

Leg nogmaals uit wat de Hathimachineis en wat de welpen gaan doen: ode welpen gaan opdrachtjes doen. Als ze die goed doen, dan kunnen ze letters versturen naar de Hathimachine.

De welpen kunnen alvast kijken op de Hathimachine. Die is bij de start van het spel natuurlijk leeg.

Tip: Het is leuk om lekker even te kletsen met elkaar. Of bijvoorbeeld losse tanden te laten zien.Dan doen welpen graag ;-)

Spelen

alfabetspel in nesten

De welpen gaan thuis aan de slag met korte opdrachtjes waarvan ze een foto maken.

Op de foto die ze van de opdracht maken, staan ze zelf plus een letter. De letter kan gemaakt zijn met materiaal, lichaam, handen of pen en papier. Daarmee kan je variëren.

Tip: het is ook niet erg om opdrachtente doen zonder letter. De welpen vinden het sowieso leuk om opdrachten te doen.

De foto’s kunnen ze delen in de whatsapp groep van het nest. Als alle welpen de foto hebben,dan gaathij naar de Hathimachine.

Afronding in nesten

Tegen het einde van het spel, zien de welpen op de Hathi machine allemaal woorden ontstaan, die met hun letters is gemaakt. Ze kunnen dan tussendoor gaan raden wat de zin wordt, terwijl ze de laatste letters nog verzamelen.

Leidervraagt de welpen om het nest te sluiten en weer terug te gaan naar de Google Meet van de hele groep voor de afsluiting.4.Alle welpen verzamelen nog een keer in Google Meetom afscheid te nemen.(10 miutnen)

De leider laat aan alle welpen de website zien door het scherm te delenin Google Meeten vertelt dat de welpen het heel goed gedaan hebben. En wat natuurlijk leuk is, is als de dieren een antwoord geven via de Hathimachine. Dat kan je er gewoon onderzetten. (Wij hebben een foto geupload op de website van de raadsrots met alle dieren, die ‘tot snel!’zeiden.

Doe je normale sluitingonline als dat kan.(Bij ons geven we elkaar gekruisteen hand en zeggen tegelijk: ‘wij wensen elkaar een goede week’en draaien ons dan om. Dat kan heel goed online. Als je vlaghijst, dan zal je wat anders moeten verzinnen;-)

Technische voorbereiding

Als je de hele week online werkt zal het niet moeilijk zijn onderstaande op te zetten. Doe je dat niet, oefen dan even vooraf met wat leiding.Je kan dat ook bij volgende opkomsten weer gebruiken.HathimachineWij gebruikten een tijdelijke extra pagina op de groepswebsite. De pagina isaan het begin leeg, met invulhokjes voor foto’s. Tijdens het spel vult 1 leider (dat kan je doen samen met je begeleidende rol in een van de nesten).

Alternatief: als je dit te ingewikkeld vindt, of geen groepswebsite of rechten daarop hebt, dan kan je dit ook doen met een powerpointslide. Je laat je powerpointscherm zien op een gedeeld scherm. MS teamsis daarin gebruikersvriendelijker dan Google Meet, maar in beide kan het.

Communicatie met welpenhorde inGoogle Meet / MS teamsIn Google Meet kan je video vergaderen. Als je in je Google agenda een meeting aan maakt en de keuze maakt voor videomeeting, dan krijg je een link. Stuur deze link vooraf naar de ouders. Als je opde link drukt, dan kom je in de vergadering. De organisator van devergaderingmoetalle deelnemers accepteren. Je krijgt daarvoor een vraag per deelnemerom hem of haar toe te laten.

Tip: Met MS Teams kan je vooraf een teamsitemaken, waarin je zowel met de hele horde bij elkaar kan komen, als met het nest. Dit doe je door vooraf alle deelnemers uit te nodigen voor een meeting en per nest alvast een kanaal aan te maken (kanaal = nest) Samenwerken per nest in Google Meet / MS TeamsMaak per nest een Google meeting aan zoals voor de hele horde. Dus ieder nest een eigen meeting.

Deel de link met de ouders voorafper whatsapp.MS Teams: de welpen + leider zitten al in de nesten, je kunt als organisator/spelleidersteeds een kijkje nemen per nest.

Versturen foto’s naar de Hathimachine Een van onze leiders heeft in telegram (is soort Whatsapp) een echte Hathimachine bot gemaakt, die de foto’s automatisch kan versturen. Leuk, maar wat ingewikkeld. We hebben uiteindelijk een whatsapp groep gebruikt waar iedereen in zit. Maar ja kan ook andere verzendmogelijkheden bedenken.Foto’s plaatsen op de Hathimachine

Een van de leiders plaatst de foto’s op de website of in het gedeelde powerpointscherm

Benodigd materiaal

Technische uitleg: zie hoofdstuk 5. Hierin staat de gebruikte techniek voor het draaien van de onlineopkomst en voor het spel zelf. Wij gebruikten GoogleMeet, Whatsapp en de groepswebsite. In het draaiboek en in de technische uitleg staan alternatieven.

Veiligheid

Plaats geen gekke foto's van kinderen op een publieke site.

Tips

Ouders, broers en zusjes kunnen gewoon meedoen. Stuur vooraf een ouderinstructie, dan weten ze een beetje wat er gaat komen en wanneer ze eventueel moeten helpen.

Aanvullende informatie

Lees 1711 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 15:26

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen