maandag, 23 maart 2020 17:41

Welpen ABC

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Inspiratie voor als je thuis moet blijven.

Beschrijving van de activiteit

Nu alle kinderen thuis moeten doorbrengen, is dit een ABC met allerlei opdrachtjes, spellen en knutsels die de welpen thuis alleen, of met het gezin kunnen doen.

Andersomdag

Vandaag ga je het helemaal andersom doen. De dag begint met een ochtendsnack. Rond het middaguur ga je lekker dineren. En in de avond nuttig je een lekker ontbijt. Maar op deze dag gaat niet alleen het eten andersom. Je kan ook denken aan de kinderen laten koken en wat klusjes in huis doen en de ouders lekker relaxen.

Blikgooien

Zet 10 blikken/bekertjes als een piramide op elkaar. Gooi van een afstandje met een tennisbal naar de toren en kijk hoeveel je omgooit. Wie heeft het meeste? Kan ook in meerdere worpen.
Na een tijdje kan je de moeilijkheidsgraad verhogen. Je kan zittend gooien of met een stuit.
Let op: Het handigst is om dit in de tuin te doen of in een kamer, waar geen waardevolle en breekbare spullen staan

Circus-kijkdoos knutselen

In de link staat een pagina, hoe je een kijkdoos maakt uit een schoenendoos.
Ik kreeg de link voor de plaatjes niet geopend, maar er staan op google heel veel plaatjes om een circus-kijkdoos te maken. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een ander thema dan het circus.

Domino D-Day

Jullie kennen natuurlijk Domino D-day van vroeger op tv. Nu hebben jullie waarschijnlijk niet zoveel steentjes. Dus gebruik allerlei spullen uit het huis om een leuke domino-baan te maken. Denk aan boeken, cd/dvd-hoezen. Aan het einde natuurlijk alles opruimen.

EHBO

Zie de bijlage voor het oefenen van EHBO. Welk behandeling hoort bij welke wond of letsel. En wat zijn de gevaren? Neem eerst alles door. Daarna knip je alle kaartjes uit en ga je de juiste 3 kaartjes bij elkaar zoeken.
F Fakkel maken
https://nl.scoutwiki.org/Fakkel
Pas op! Altijd onder begeleiding van ouders doen. Vet kan heet zijn en vuur is dat zeker!

Fluiten op een grassprietje

Zoek buiten een breed grassprietje, houdt deze stevig tussen je duimen zodat hij recht is en blaas tussen je duimen. Als je het goed doet klinkt het als een soort fluit.

tip: met een eikeldopje lukt dit ook.

Gebarentaal

Probeer eerst alleen de letters, daarna woorden en als het echt goed gaat ga je proberen hele zinnen via gebarentaal aan elkaar door te geven.

Hindernisbaan

Bij scouting is het natuurlijk tof om een hindernisbaan te doen. Daar hebben we alle ruimte en attributen. Maar kunnen jullie dit ook in huis.
Gebruik stoelen, banken, bedden, kussens, etc. Je kan een draad spannen in huis, waar je doorheen moet zonder het aan te raken. Je kan het zo gek maken als je wilt!
Pas natuurlijk op. In huis staan veel waardevolle spullen, die kapot kunnen gaan. Berg deze ergens veilig op!

In huis / tuin kamperen

Je gaat 24 uur lang terug naar de basis. We zijn natuurlijk gewend aan alle luxe spullen in huis.
Deze 24 uur slaap je in een tent, of als je dat niet hebt, span je een groot laken. Je mag kiezen of je dit in de tuin of in de woonkamer doet. Voor de rest kan je denken aan: geen TV, geen spelcomputer, etc. Hoe ver jullie hierin gaan, mogen jullie zelf weten.

Jacala maken

Een gezond snack is goed in deze tijden van binnen zitten. In de link staat een omschrijving van hoe je een mooie krokodil maakt van gezond voedsel. De ingrediënten kan je vervangen voor andere ingrediënten, naar eigen smaak.

Kimspel

Een kimspel is goed om het geheugen te testen. Ze zeggen dat kinderen hier over het algemeen beter in zijn dan volwassenen.
De spelleider pakt een dienblad en legt daar 20 voorwerpen op. Eerst laat je de deelnemers 2 minuten kijken naar de voorwerpen om alles te onthouden. Daarna leg je een theedoek over de voorwerpen.
De deelnemers doen hun ogen dicht. In de tussentijd haalt de spelleider een voorwerp weg en legt dat ergens verstopt neer. Schrijf van te voren op in welke volgorde je het gaat weghalen. De deelnemers schrijven elke keer op wat ze denken wat er is weggehaald. Weten ze het niet schrijven ze een kruis of gokken ze.
Na elk voorwerp doen de deelnemers weer hun ogen dicht en pakt de spelleider weer een nieuw voorwerp

Levend zeeslag

In de extra bijlage staan de benodigdheden voor levend zeeslag. Print het rooster 4 x uit (2 per team) en de vlaggen 2x (1 per team). Voor de rest hebt je vier theedoeken nodig (2 per team), die je als vlaggen kan gebruiken.
Als eerste teken je 4 boten (1 van 5 vlakken lang, 1 van 4 vlakken en 2 van 3 vlakken) in het rooster. De boten mogen elkaar niet raken. Ze mogen alleen horizontaal of verticaal liggen.
Als beide teams dit gedaan hebben gaat het spel beginnen. Er mag niet meer gepraat worden over het spel, alles gaat via de semafoorseinen.
Er begint 1 team met coördinaten doorseinen naar het andere team. Eerst horizontaal. Heeft het andere team begrepen om welk getal het gaat, dan steken ze 1 vlag de lucht in. Daarna horizontaal. Nogmaals 1 vlag de lucht in als het begrepen is. Daarna gaat het andere team kijken of op dat coördinaat een deel van een schip ligt. Hebben ze een boot geraakt, dan steek je een vlag de lucht in, zo niet dan steek je de vlag omlaag. Als je een boot geraakt hebt mag je nog een keer, mis je, dan is het andere team aan de beurt. Als een boot helemaal gezonken is (als alle vlakken van het schip geraakt zijn), steekt het andere team beide vlaggen de lucht in. Wie heeft alle boten van de tegenpartij als eerste laten zinken. Of wie heeft na een bepaalde tijd de meeste boten laten zinken.

Mini-pionieren

Probeer een bouwwerk te maken van satéprikkers en touwtjes/elastiekjes.
Je kan deze link gebruiken welke knoop (mastworp) je nodig hebt en hoe je moet pionieren. Maar je kan ook je eigen manier bedenken, die misschien wel even goed of zelfs beter werkt.

Nestvlag maken

Pak een oude kussensloop of een stuk stof. Met textielstiften of verf maak je een mooie vlag in thema van de welpen. Probeer zoveel mogelijk de kleur van je nest er in terug te laten komen. Aan het einde kan je nog een touwtje aan de zijkant plaatsen, de sloop er overheen slaan en dichtstikken. Hierdoor kan je de vlag ophangen.

Oud Hollandse spelen

Misschien weten jullie als ouders, nog andere oudhollandse spelen, maar hieronder staan een aantal, die jullie kunnen spelen.

Pannenkoekjes bakken.

Pak een leeg conservenblikje. Haal het etiket eraf, zodat je alleen nog het aluminium blikje over hebt. Knip een vierkant vlak uit de zijkant aan de kant waar eerst het deksel zat. Zorg dat, voordat je gaat beginnen met het vuur maken, eerst het pannenkoekenbeslag maken.
Dan kan je 2 manieren kiezen:
Met een waxinelichtje
Met een klein vuurtje. (gebruik dan een groter blikje)
Beide manieren gaan eigenlijk hetzelfde.
Ga naar buiten, zoek een vlakke ondergrond. Je draait het blikje om, zodat de onderkant boven zit en dat het gat aan de onderkant zit. Dan zorg je dat er vuur onder het blikje komt. Dus of een waxinelichtje door het gat duwen of een klein vuurtje maken via het gat. Zodra het blikje warm genoeg is, doe je een beetje bakboter op de onderkant van het blikje en kan je pannenkoekjes bakken.
Pas natuurlijk op: Het blikje is heet, dus niet met je handen aanraken. En zorg dat het vuur genoeg zuurstof krijgt, zonder dat het uitwaait.

Quiz

De eerste link is een quiz over van alles.

Met de tweede link kan je zelf een quiz maken, die je met heel de familie op de telfoon/i-pad kan spelen.

De derde link is een site waar heel veel quiz-vragen staan, die je kan gebruiken voor je zelfgemaakte quiz.

Regenboog maken

Met een aantal proefjes, kan je allerlei soorten regenbogen maken.

Sint Joris

Het is nog maar de vraag of onze traditionele Sint Joris-viering dit jaar kan plaatsvinden. Daarom kunnen thuis het zelf gaan vieren. Mocht Sint Joris toch doorgaan, dan heeft u dit jaar het geluk, het Sint Joris 2 x te mogen vieren.
De link is het verhaal van Sint Joris. Dit kunt u als een verhaal vertellen, maar ook als toneelstuk o.i.d. op te voeren. https://www.beleven.org/verhaal/sint_joris_en_de_draak
Ook kunt u liedjes zingen, die wij elk jaar laten horen:

Touwpoppetjes knopen

In de filmpjes hebben ze het over een bepaald soort touw/koord. Maar het kan ook met ander soort touw van ongeveer dezelfde dikte.

Uiensoep maken

Na een dag vol uitdagende activiteiten, moet de maag goed gevuld worden. Jullie kunnen nu helemaal zelf een uiensoepje maken. Veel leuker (en misschien ook veel lekkerder) dan het uit een blikje te halen.
Houden jullie meer van tomatensoep dan mag dat ook.

Voorwerpen woordslang maken

Jullie gaan een woordslang maken. Ieder die mee doet, krijgt een lucifer (of een ander voorwerp, als iedereen maar hetzelfde voorwerp heeft). Het woord lucifer eindigt op de letter R. Je gaat nu op zoek naar een voorwerp dat begint met een R. Dit leg je voor de lucifer, etc. Wie heeft aan het einde de langste woordslang? (spreek samen een eindtijd af) Je mag niet 2 keer hetzelfde voorwerp in je woordslang hebben.

Wet en belofte leren

Bij het openen legt iemand de welpenbelofte af en bij het sluiten zegt iemand de welpenwet op.
Hieronder staan de welpenbelofte en wet. Als je ze al kent, of heb je ze nu goed geleerd, praat dan met je ouders erover wat deze belofte en wet betekent. Je moet natuurlijk wel weten wat je zegt als je de belofte en wet aflegt.

Wet:
Een welp speelt samen met anderen in de rimboe
Een welp is:
Eerlijk
Vriendelijk
Houd vol
En zorgt goed voor de natuur

Belofte:
Ik beloof mijn best te doen
Een goede welp te zijn
Iedereen te helpen waar ik kan
En me te houden aan de welpenwet

XXL knikkerbaan maken met wc-rollen

 Maar een knikkerbaan maak hierbij alleen gebruikte wc-rollen natuurlijk !! ?

Yoga

Na al die intensieve opdrachten, is het tijd voor wat rust en concentratie:

Zeilbootje maken

In deze video laten ze zien hoe je met een paar attributen, heel simpel een bootje kan maken. Natuurlijk kan je het bootje uitbreiden met meerdere sponsjes en zeilen. Ook kan je het zeil nog versieren en er extra spullen zoals een anker en een roer aan maken met satéprikkers.
Daarna kan je hem laten varen door hem in een bad, douche of gootsteen gevuld met water te leggen. Je kan er ook nog een ventilator bij zetten om hem echt te laten varen. Of gewoon hard blazen natuurlijk!

Benodigd materiaal

Zie opdrachten

Aanvullende informatie

Lees 3512 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 15:31
Meer in deze categorie: « Halloween Restaurant Quizit »
Log in om reacties te plaatsen