dinsdag, 17 maart 2020 17:28

Noa's licht en donker spelen #ikscoutthuis

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Earth Hour is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektrische apparatuur in hun huis voor 1 uur te doven. Het evenement vindt elk jaar eind maart plaats, in het weekeinde, waarin de Zomertijd ingaat.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie Bevers

Bas Bos ziet dat het in Hotsjietonia steeds meer electronische apparaten zoals lampen en computters gebruikt worden. Maar dit is niet altijd even goed voor de natuur. Bomen en planten hebben er baad bij dat het af en toe helemaal donker wordt. Daarom doe t hij mee met earth Hour. Voor de Stuiter is het te laat om daadwerkelijk aan earth hour mee te doen omdat hij dan ligt te slapen. Toch wil hij ook mee doen. Bas Bos heeft dus wat leuke spelen bedacht die stuiter, na het avondeten in het donker kan spelen.

Brake light boter kaas en eieren

Boter-kaas-en-eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. De ene speler zet een 'kruis' en de andere speler een 'rondje'. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft, dat mag diagonaal, verticaal of horizontaal zijn, heeft gewonnen.
Iemand die het spel goed genoeg kent, kan het in ieder geval in een gelijkspel laten eindigen, ongeacht wat de tegenstander doet. Zeker voor beginners is het veld in het midden het belangrijkste veld.
Bij de meerde winkels kan je zeer voordelig breaklights kopen. Deze kun je in een rondje buigen of in een kruis neer leggen.

Lampion maken

Altijd leuk natuurlijk om een lampion te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een potje te versieren met je handafdruk. Hier een metalen hengsel omheen en een lichtje er in. Of wat dacht je van een melkpak, waar je gaatjes in prikt met een satéstokje. Door deze gaatjes schijnt straks het licht naar buiten.

Licht orgel

Voor stuiter is het begrip licht en donker  bekend. Zodra het schemert daar roept hij al ‘het word donker’ en als het licht dan aan gaat ‘licht’. Door een aantal glow in the dark sticks in een glas water te doen maak je hier een waterxylofoon mee. Verzamel zoveel mogelijk lege glazen flessen en potjes. Doorzichtige flessen en potjes werken het beste want daarin kun je glow in the dark stiks in doen. Spoel ze eerst even goed uit voor je ze gebruikt. Zet de flessen en potjes netjes op een rij zodat je er goed bij kunt. Als je er met een stokje op tikt, maak je hiermee geluid. Tik om de beurt tegen de flessen en potjes. Klinken ze allemaal hetzelfde? Of klinken ze anders? Vul ze nu met water. Giet in elke fles of potje een andere hoeveelheid water. Tik er nu nog eens op. Wat hoor je? Door ze met een verschillende hoeveelheid water te vullen, maken ze een ander geluid. Nu kun je er een liedje op spelen!

Schaduw patronen

Met een laaghangende zon heb je lange schaduwen. Stuiter vind het geweldig om deze schaduwen te vullen met knuffels, legopoppetjes, dino's en dergelijke. Bas Bos is beniewd of hij kan raden waar de schaduw van is.

https://www.jufjanneke.nl/wordpress/wp-content/uploads/2017/11/DSC_1417-klein-200x300.jpg

Dieren geluiden spel

Dit spel is bedacht voor een groep mensen, maar kan je natuurlijk alleen met een bever spelen. Door een dier na te doen in het donker, en dat je bever moet raden welk dier. Of het oorspronkelijke spel; dat je je ergens verstopt. En de ander jouw moet zoeken. Met het dierengeluid als hint.

Benodigd materiaal

  • Glow in the dark stiks
  • Knutsel materialen voor lampions
  • Glazen
  • Steentjes en takken

Veiligheid

Sommige bevers vinden het spannend om te spelen in het donker, stel hen gerust.

Tips

  • Deze spelen zijn ook thuis te spelen. Ouders kunnen het met de bever spelen en op foto / film vast leggen. Deze foto's kunnen na het uur gedeeld worden via sociale media.
  • Lees met de bevers het verhaal kikker en de schaduw of bekijk dikkie dik en de schaduw
Lees 660 keer Laatst aangepast op vrijdag, 03 april 2020 09:04
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

BuitenlevenExpressieSamenleving

Duur

1 - 2 uur

Leeftijdsgroep

5-7 bevers

Locatie

Binnen

Voorbereidingstijd

5-15 min