zondag, 01 december 2019 15:56

Rainbow Jenga

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Regenboogjenga is vooral een leuk spel, maar je kan het ook als gespreksstarter gebruiken om over LHBT+ te praten met je jeugdleden. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen vragen waar de regenboogkleuren voor staan en waar ze dat weleens gezien hebben (internet/pride/café). Zo kom je er al snel achter hoe ze erover denken. Stel dat er een LHBT+ jeugdlid in je groep zit (en die kans is best groot), dan is het voor diegene makkelijker om uit de kast te komen als die al iets weet van hoe medescouts/leiding over het onderwerp LHBT+ denken.

Beschrijving van de activiteit

Een vaste hand is van onschatbare waarde bij het spel Jenga. Bouw de toren succesvol op en laat hem vooral niet omvallen, want dan is het game-over. Het is vooral een spannend spel, waarbij strategisch inzicht van groot belang zal zijn.

Per laag moeten er drie blokken worden opgebouwd, elke opeenvolgende laag moet vervolgens haaks worden neergelegd. De spelers moeten steeds één blok uit de toren verwijderen en deze vervolgens weer bovenop leggen. Hiervoor mag één hand gebruikt worden. Stort de toren in tijdens jouw beurt, dan heb je verloren.

Bouw de toren. Leg de Jenga-blokken op een vlakke ondergrond en begin ze vervolgens op elkaar te stapelen. Ga hiermee door tot de toren 18 blokken hoog is. Elke laag van drie blokken leg je kruislings op de vorige laag. De meeste Jenga sets bestaan uit 54 blokken. Als je spel niet compleet is of je een minivariant van het spel hebt, is dit echter helemaal geen ramp! Bouw de toren simpelweg op tot je geen blokken meer over hebt.

Controleer of de toren recht staat. Voordat je begint met spelen, is het verstandig om kort te controleren dat de toren recht staat. Dit kun je met je handen doen, maar ook door bijvoorbeeld een vlak object te gebruiken om de wanden recht te zetten. Zorg dat de blokken recht op elkaar liggen en dat er geen blokken uit de toren steken.

Ga met alle spelers om de toren heen zitten. Zorg dat je minimaal met zijn tweeën bent en ga om de blokkentoren heen zitten. Als je met twee personen speelt, kun je ieder aan een kant van de toren tegenover elkaar gaan zitten. Er is in principe geen maximum aantal spelers. Het is echter het leukst als het spelersaantal niet al te groot is, aangezien elke speler dan meer beurten krijgt.

Overweeg vragen of uitdagingen op de blokken te schrijven. Dit is een optionele variatie op Jenga die het spel net iets extra's geeft. Voordat je de toren opbouwt, schrijf je op elk blok een vraag of uitdaging. De blokken worden vervolgens zoals gewoonlijk gebruikt om de toren op te bouwen. Steeds als iemand een blok uit de toren trekt, moet diegene doen wat of de vraag beantwoorden die op het blok staat.

 • Vragen: Als iemand een blok met een vraag erop uit de toren trekt, moet hij of zij deze vraag verplicht beantwoorden. De vragen kunnen pikant zijn ("Met welke speler zou je het liefst willen zoenen?"), maar ook persoonlijk ("Wanneer voelde je je voor het laatst onzeker?") of grappig ("Wat was het gênantste moment in je leven?").
 • Uitdagingen: Als iemand een blok met een uitdaging erop uit de toren trekt, moet hij of zij deze uitdaging verplicht uitvoeren. De uitdagingen kunnen allerlei dingen inhouden, zoals bijvoorbeeld "Ruil een kledingstuk met de speler naast je", "Neem een slok hete saus" of "Trek een gek gezicht".

Kies een speler om het eerste blok uit de toren te trekken. Dit kan bijvoorbeeld degene zijn die de toren gebouwd heeft, degene die het eerst jarig is of simpelweg degene die het liefst wil beginnen.

Haal een blok uit de toren. Trek voorzichtig een blok uit een van de lagen van de toren. Je mag zelf kiezen welk blok je weghaalt, als je de bovenste laag van de toren maar met rust laat. Kijk goed welk blok je verwijdert en duw of trek net zo lang tot je het uit de toren kunt verwijderen.

 • Pas op: je mag de toren maar met een hand tegelijk aanraken. Het is dus niet toegestaan om de toren met een hand te ondersteunen terwijl je met de andere een blok verwijdert.

Leg de verwijderde blokken bovenop de toren. De speler die een blok uit de toren getrokken heeft, moet ditzelfde blok vervolgens bovenop de toren leggen. Doe dit zo netjes mogelijk zodat de toren zo stevig mogelijk staat. Naar mate het spel vordert, wordt de toren steeds hoger, tot hij uiteindelijk omvalt.

Speel door tot de toren omvalt. De "verliezer" van het spel is degene die de toren om laat vallen. Bouw de toren nu snel weer op om nog een keer te spelen!

Benodigd materiaal

Jenga natuurlijk. Je kunt eventueel zelf een XL variant maken met houten balkjes.

Tips

 • Je kan de regenboogjenga ook nog op een tweede manier spelen. Op elk blokje kan je een vraag plakken die te maken heeft met LHBT+. Degene die het blokje uit de toren haalt moet de vraag beantwoorden en pas daarna mag het blokje weer bovenop de stapel gelegd worden. Eventueel zou je kunnen doen dat je een extra blokje moet pakken als je de vraag fout hebt.
 • Heb geduld. Probeer Jenga nooit te overhaasten! Ga in plaats daarvan voorzichtig en doelgericht te werk om precies het goede blok uit de toren te verwijderen. Als je dit te snel doet, is de kans meteen een stuk groter dat de toren omvalt.
 • Kies eerst de makkelijke blokken. Voel zachtjes aan alle blokken om erachter te komen welke het makkelijkst te verwijderen zijn. Haal de losse blokken het eerst weg. Ga wel voorzichtig te werk en hou de balans en stabiliteit van de toren goed in de gaten.[5]
  • Elke laag van de toren bestaat uit drie parallelle blokken: twee blokken aan de buitenkant en een blok in het midden. Als je een blok dat in het midden ligt weghaalt, heeft dit minder invloed op de stabiliteit van de toren dan wanneer je een blok aan de buitenkant weghaalt.
  • Haal eerst blokken uit de bovenste helft van de toren weg. De blokken onderin de toren zullen minder los zitten doordat er meer gewicht op rust. Begin dan ook bovenaan de toren, waar de kans kleiner is dat de structuur van de toren teveel beïnvloed wordt.
 • Duw of trek een blok uit de toren. Als je het middelste blok uit een van de lagen weg wilt halen, kun je dit blok het beste eerst een stukje naar buiten duwen. Trek het blok vervolgens voorzichtig weg aan de andere kant van de toren. Wees zo voorzichtig mogelijk en neem de tijd; haastige bewegingen zijn bij het spelen van Jenga zelden een goed idee.
 • Leg verwijderde blokken bovenop de stapel om de toren meer balans te geven.
 • Kijk goed of de toren een bepaalde kant op leunt voordat je een verwijderd blok bovenop de toren legt. Op basis hiervan kun je bepalen op welke plek je je blok het beste kunt leggen om te zorgen dat de toren niet omvalt.
 • Je kunt een blok natuurlijk ook op zo'n manier op de toren leggen dat de structuur minder stabiel wordt. Zo maak je het immers des te moeilijker voor je tegenstander.
 • Ga voor de winst. Ben je erg competitief ingesteld, probeer er dan voor te zorgen dat de toren omvalt als een andere speler aan de beurt is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de toren expres steeds ietsje minder stabiel te maken.
  • Wees sportief. Respecteer je medespelers en ga niet te ver om het spel in de war te schoppen. Dit maakt de sfeer er immers niet beter op! Bovendien zal niemand het voortaan nog leuk vinden om spelletjes met je te spelen.
 • Probeer eerst de middelste blokken weg te halen om de toren zo lang mogelijk overeind te houden.
 • Meestal zullen de blokken in het midden of juist aan de buitenkant van de toren los liggen. Merk je dat dit het geval is, haal deze blokken dan het eerst weg. Zo is de kans het kleinst dat de toren omvalt.
 • De naam Jenga komt uit het Swahili en betekent "bouwen".
Lees 347 keer Laatst aangepast op maandag, 13 januari 2020 10:44
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

IdentiteitSamenleving

Duur

15-30 min

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen

Leeftijdsgroep

5-7 bevers7-11 welpen11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscoutskader

Locatie

BinnenRondom het clubhuis

Voorbereidingstijd

5-15 min

Toekomstthema's

Open en divers