maandag, 31 augustus 2015 02:00

Knutsel de vaargeschiedenis (Waterspel)

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met kosteloos materiaal kun je nog veel doen. De kinderen gebruiken hun fantasie en gaan creatief aan de slag.

Beschrijving van de activiteit

Inleiding voor de bevers

Stuiter is met Stanley op bezoek bij Noa. Sterre en Steven Stroom hebben een mooie boot om in te wonen en mee te varen. Die boot lijkt wel een museum! "Dat is die boot ook wel" zegt Noa. Zo'n oudere boot herken je meteen, een boegspriet, kajuit/hut, kraaiennest, stuurwiel, anker, en zeilen! Volgens Noa zie je overal op de wereld oude boten die daarop lijken, en in musea hebben ze er ook vaak kleinere modellen van. "Ik kan ook wel een klein model voor jou maken" roept Stanley enthousiast. Nog voordat Noa kan reageren rent hij al naar naar buiten naar zijn huis en werkkamer. "Mag ik die tekening van jou lenen?" vraagt Stuiter aan Noa. 

De bevers gaan samen met Stanley (die veel van techniek weet) de boot van Sterre en Steven namaken van melkpakken en knutselmateriaal. Het (dichte) melkpak wordt gebruikt als ondergrond. Daarbovenop komen kajuit, mast enz. Een boot van één melkpak, maar ook boten van meer melkpakken zijn mogelijk. Kunnen ze de verschillende onderdelen van de boot van Sterre en Steven aanwijzen op hun eigen gemaakte boot? Kunnen ze ook andere boten van vroeger namaken van een plaatje?

Inleiding voor welpen

Op de Waingoenga rivier varen veel verschillende boten. Mowgli en Shanti willen zelf boten maken. En die boten dan laten varen in het water. De welpen gaan boten maken van melkpakken.

Het spel

Er hangen in het lokaal (verschillende) afbeeldingen van oudere schepen. De bevers en welpen kunnen zelf kiezen wat voor soort boot zij gaan proberen te maken: Een sleepboot? Een zeilboot? Een containerschip?

Van twee melkpakken kunnen ze een catamaran maken.

Voorbeelden:

https://bootmagazine.be/nieuws/knutselen-maak-zelf-een-tuf-tuf-bootje/

https://www.youtube.com/watch?v=AElDuzVc5gg

https://www.mamaliefde.nl/boot-knutselen-maken-drijven-varen-kosteloze-materialen/

https://www.youtube.com/watch?v=yyPR1xNoqEg

Voorbereidingstijd

Niet heel veel want het bestaat slechts uit het regelen van de materialen. Een voorbeeld maken is wel erg leuk.

Benodigd materiaal

  • Divers groot knutselmateriaal: melkpakken (schoon), piepschuim, plastic etc. (zie voorbeelden bij de beschrijving voor nog meer verschillende materialen)
  • Divers klein knutselmateriaal: doosjes, wc rollen, saté prikkers, cocktailprikkers, touw, knijpers en ander materiaal om de boot op te bouwen.
  • Papier (gekleurd)
  • Lijm, plakband
  • Schaar
  • Voorbeelden van geknutselde boten (zie voorbeelden bij de beschrijving)

Tips

Aanvullende informatie

Lees 1817 keer Laatst aangepast op donderdag, 14 juli 2022 22:56
Log in om reacties te plaatsen