zaterdag, 10 augustus 2019 13:58

Wilde kruidenboter maken

Leren welke kruiden die in de natuur groeien eetbaar zijn

In je directe omgeving zoals in de tuin of op de stoep groeien vanzelf plantjes. We noemen deze plantjes onkruid omdat we ze daar niet willen hebben. Maar soms zijn het heel smakelijke en gezonde plantjes, die prima smaken door de sla of bijvoorbeeld in kruidenboter.

Ga met de scout op zoek naar eetbare bladeren en bloemen om kruidenboter te maken. Gebruik daarvoor het zoekblad in de bijlage. Kies een plek waar geen honden plassen, waar geen gif gespoten wordt en niet in vervuilde bermen langs autowegen. Pluk alleen jonge blaadjes die er fris en gezond uitzien.

Controleer of de bladeren en bloemen die gevonden zijn op het zoekblad staan en dus echt eetbaar zijn. Als je twijfelt niet in de kruidenboter doen.

De goedgekeurde blaadjes en bloemen goed wassen met water en dan alles fijn knippen.

Prak de fijn geknipte plantjes door boter.

Heerlijk op een toastje of stokbroodje!

• Zoekkaart
  • Mesje en bakje om kruiden in te doen
  • Boter (kamer temperatuur) en mesje + snijplank

• Zorg er voor dat je zeker weet dat het de juiste kruiden zijn