Print deze pagina
woensdag, 13 februari 2019 11:08

Leiderschap, de jeugdleden van nu, leiders van de toekomst

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Leren samenwerken en de leiding durven te nemen.

Beschrijving van de activiteit

Algemene introductie

Denkdag (Engels: Thinking Day) is een jaarlijkse feestdag binnen de internationale scoutingbeweging. Denkdag valt op 22 februari, de verjaardag van zowel Robert Baden-Powell (de oprichter van scouting) als zijn vrouw Olave Baden-Powell, die beiden veel voor de scoutingbeweging betekend hebben.

Denkdag werd op 22 februari 1932 ingevoerd tijdens een padvindstersconferentie in Kattowitz in Polen, ter ere van Olave Baden-Powell. Van origine is het dan ook een feestdag voor meisjesscouting. Van origine viert de jongensscouting die dag Baden-Powelldag. Denkdag wordt gevierd en herdacht door scouts over de hele wereld.

Het thema van Baden-Powelldag / denkdag 2019 is: Leiderschap: 110 jaar vol avontuur. Het programma hiervoor is omgezet naar een activiteit voor de jeugdleden van alle speltakken: de leiders van de toekomst.

Algemene opzet van dit spel

Alle activiteiten worden op kaarten afgedrukt. De jeugdleden gaan in groepen aan de slag met de activiteiten. Aan het einde van de opkomst komen ze weer bij elkaar om de dag te evalueren.

Thema verhaal bevers

Op het dorpsplein zit Noa om zich heen te kijken, en ziet iedereen bezig in of rond hun eigen huis. Alle inwoners van Hotsjietonia hebben allemaal hun mooie en bijzondere eigenschappen. Samen vormen zij een geweldige groep mensen die goed samenwerken. De bevers doen, in groepjes van 5 a 6 een aantal van de activiteiten om te laten zien dat zij de leiders van de toekomst kunnen zijn.

Thema verhaal welpen

Bij de raadsrots zit de hele horde bij elkaar. Akela verteld: we zijn wel een groep welpen bij elkaar, maar kunnen we ook goed samen werken? Vandaag gaan we samenwerken om te laten zien dat we de leiding kunnen nemen. De welpen gaan in nesten de activiteiten doen.

Meiden scouting in het verleden

1 Iets voor de meisjes

Voorbereiding: je hebt pennen, potloden en papier nodig voor alle deelnemers
In 1909 kwam een groep meisjes op pad naar de Boy Scout-rally in Crystal Palace met de vraag om mee te doen. Robert Baden-Powell en zijn zus Agnes richtten toen Girl Guiding op als 'iets voor de meisjes' om mee te doen. Presenteer aan de groep de dingen waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn voor de organisatie om op te focussen, op wat voor manier je maar wilt (een gedicht, een liedje, een schets, een toespraak of een poster).
Het is tijd om in de schoenen van de eerste meidenscouts te stappen! Denk aan een lied of een slogan die de meiden in Crystal Palace hadden kunnen gebruiken om Lord Baden-Powell ertoe te brengen 'iets voor de meiden' te bieden. Elk teamlid moet 'in die schoenen stappen' van die meiden, in de voetafdruk stappen die je net hebt gemaakt en hun slogan delen. Leiders verdedigen de waarde van een door meiden geleide beweging.

2. Trustcatch

Baden Powell creëerde het ploegensysteem om de eerste Scoutsaan te moedigen om samen te werken als kleine teams. Ga deze team uitdaging aan om je eigen patrouille te versterken.
Bespreek in je patrouille, hoe voelde het om de vertrouwensvangst te voltooien? Waarom is vertrouwen belangrijk voor een sterk team?

Stap 1. Elk team staat in een cirkel met een van hun teamleden in het midden. De rest creëert een buitenste cirkel. Ontwikkel een stevige, flexibele houding door een voet voor en een voet achter met de voeten op schouderbreedte uit elkaar te plaatsen. Leden van de cirkel plaatsen de handen op schouderhoogte met de persoon in het midden in de juiste positie.

Stap 2. De persoon in het midden heeft dan drie kansen om te "vallen" naar leden van de cirkel. De persoon in het midden begint de activiteit door te zeggen "vangers klaar", leden van de cirkel reageren "klaar". De centrale persoon zegt "vallen" en wacht op de buitencirkel om te antwoorden met "vang op".

Stap 3. Als de persoon in het centrum ervan overtuigd is, kunnen ze de groepsleden vragen een stap terug te doen, waardoor een grotere cirkel en grotere afstand tussen de Faller en de spotters ontstaat. Ongeacht richting, iedereen zou moeten gaan vangen.

3 .. Hé, dat klopt niet!

Het is 1908 en je broer heeft net een nieuw boek gekregen voor zijn verjaardag genaamd Scouting for Boys. Het gaat over het leren van vaardigheden, kamperen en nieuwe vrienden maken. Het klinkt heel leuk en je wilt meedoen, maar mensen zeggen dat scouting niet voor meisjes is.

Wat dit zegt over je leiderschap:
Antwoord A:
Je vindt dat het veranderen van de attitudes en meningen van mensen de beste manier om actie te ondernemen voor gelijkheid. Denk aan de mensen die je elke dag ziet, zoals familie en vrienden. Heb je al gehoord dat sommigen slecht over meiden praten? Zoek redenen die kunnen helpen hun gedachten te veranderen.
Antwoord B:
Je bent niet iemand die tijd verspilt. Wanneer je onrecht ziet, handel je onmiddellijk. Denk aan alles wat oneerlijk is voor meiden in je leven. Zijn er manieren om actie te komen voor gelijke kansen voor iedereen aan te pakken?
Antwoord C:
Je bent helemaal voor het totaal plaatje. Meisjes en jongns moeten gelijk worden behandeld. Denk aan de rechten van meiden in jouw land. Waar kun je voor pleiten om ervoor te zorgen dat meiden dezelfde rechten en kansen hebben als jongens?

Wat doe je en waarom?

  • Je sluit je toch aan bij de groep van je broer. Het wordt tijd dat ze begrijpen dat meisjes net zo capabel zijn als jongens.
  • U besluit om uw eigen meidengroep te maken. Jij en je vrienden zullen hoe dan ook Scouts zijn.
  • U bent van plan om voor meisjes te pleiten om mee te mogen doen. Alle meisjes moeten Scouts kunnen zijn.

4. Feit of fictie over de WAGGGS?

Voor deze activiteit zijn de 'Leuke weetjes over meisjesscouting' nodig. 1 persoon in elk team is de spreker. Alle andere leden van het team zijn de beoordelaars en moeten niet weten wat er op de kaart staat. Als de spreker meer dan de helft van de beoordelaars heeft weten te overtuigen, verdienen ze de activiteitskaart. Als dit niet het geval is, wordt deze activiteitskaart teruggestuurd naar het spel.
De sprekers zeggen drie uitspraken over de geschiedenis van Guiding and Scouting. Twee zijn waar (van de feitkaarten) en een is een leugen die je team uitvindt. Probeer het zo geloofwaardig mogelijk te maken. Je doel is om de raden te verwarren. Zodra ze de sprekers hebben geraden, onthul dan de leugen.

1. Het WAGGGS World Center 'Our Cabaña' op 1.542 meter boven de zeespiegel, is de hoogste te wereld.
2. Kusafiri werd officieel genoemd tijdens een live online stream in oktober 2015.
3. Het idee voor het World Thinking Day Fund kwam van een Belgisch meisje, dat schreef aan Lady Baden-Powell. Ze zei dat als World Thinking Day op de verjaardag van de oprichters was, het zeker ook een gelegenheid voor geschenken moet zijn.
4. Het eerste Wereldkamp werd ooit in 1924 in Engeland gehouden. Het werd bijgewoond door 1100 mensen uit meer dan 42 landen. De nachten waren kouder dan de gasten verwachtten en er waren niet genoeg dekens. Om 22.00 uur op de eerste avond vroeg Guides aan buren, hotels en ziekenhuizen om dekens. Binnen een half uur hadden ze meer verzameld dan ze nodig hadden.
5. De eerste wereldvlag, met een gouden klaver op een heldere blauwe achtergrond, is ontworpen door een gids uit Noorwegen en in 1930 goedgekeurd.
6. Een van de subregio's van het westelijk halfrond is het Caribisch gebied. Het Caribisch gebied is zeer divers, spreekt meerdere talen en heeft veel culturele invloed vanuit verschillende delen van de wereld. In 1958 werd de Caribbean Link of Guiding opgericht om Guiding-organisaties daar te helpen versterken, met name gericht op het versterken van de trainingscapaciteit.
7. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden Girl Guide-groepen gevormd in vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Syrië. De meisjes hadden geen geld, dus maakten ze hun eigen klaverblad-insignes uit sardine-blikken.
8. In de jaren zestig van de vorige eeuw, omdat gidsen geen geld hadden om hun lidmaatschapskosten te betalen, brachten ze altijd bijdragen in natura zoals rijst of pinda's. Die bijdragen werden vervolgens doorverkocht zodat de vereniging de overeenkomstige contanten kon ophalen.
9. In de jaren 1970 gebruikten Girl Guides in Nieuw-Zeeland fondswerving met eieraandrijvingen. Meisjes gingen zaterdagochtend kloppen en vroegen elk huis om een ​​eicel te doneren of te kopen.
10. De omslag van het tweede gidshandboek, gepubliceerd in 1918, toonde een leider en twee meisjes die dansten. Het werd zelfs geïllustreerd door Lord Baden-Powell zelf. Er was veel speling omdat mensen de cover te "ongepast" vonden.
11. De WAGGGS Africa Region vertegenwoordigt 33 ledenorganisaties. Het aantal leden is de afgelopen tien jaar groter geworden dan die van andere WAGGGS-regio's.
12. In 2017 schonken 115 landen aan het World Thinking Day Fund, een record voor ons fonds.
13. Toen Scouting in Rusland begon, waren de autoriteiten achterdochtig tegenover de organisatie. In 1911 was het gesloten. Scouts werden naar de gevangenis gestuurd als ze leden bleken te zijn. Meisjes bleven in het geheim bijeenkomen en in 1914 waren er 8000 meisjesscouts in Rusland.
14. In augustus 1939, toen de Tweede Wereldoorlog op het punt stond te beginnen, werd ons chalet verlaten door gasten en klaargemaakt voor onderhoud indien nodig. Een paar dagen later arriveerden twee Zweedse gidsen in Our Chalet. Ze waren behoorlijk verbaasd dat niemand aanwezig was om hen op het busstation te ontmoeten. Ze waren door heel Duitsland gereisd en beseften nooit dat het land in oorlog was.
15. Onze Ark, het voormalige World Center van Londen, was operationeel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gasten sliepen in de schuilplaats van het hoofdkantoor.
16. Het eerste land binnen de WAGGGS Arabische regio dat begon te begeleiden was Egypte in 1925.
17. In 1986 werden de zilveren schaal en de troffel gepresenteerd aan Dame Leslie Whateley, voor het leggen van de eerste steen van de Sangam in 1964, gevonden in een zilversmeden in Londen. Ze werden gekocht door een observant Guider en teruggestuurd naar Sangam.
18. De Girl Scouts van de oprichter van de Filipijnen, Josefa Llanes Escoda, is het gezicht van hun huidige 1000 peso's.
19. Het idee voor een World Center op het westelijk halfrond ontstond tijdens een trainingsevenement in Cuba in 1947. De toewijding van Our Cabaña werd gevierd in 1956, toen Lady Baden-Powell een donatie deed. De iconische blauwe deur die elke scout tot onze cabaña begroet, heet The Chief's Door en verwelkomt diegenen die het begin van een prachtig avontuur binnengaan.
20. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Girl Guides met de 'Guide International Service', een fonds voor Brownies en Gidsen om geld in te zamelen voor hulpwerk. Het was de eerste keer dat internationaal hulpwerk bijna volledig door kinderen werd gefinancierd.

5. Dans met je verleden

Stap 1. Iedereen in het team denkt aan hun favoriete lied of muziekstuk en begint het in hun hoofd te zingen, zonder geluid te maken.
Stap 2. Als je klaar bent, begin dan te dansen op de melodie in je hoofd, alsof het een stille disco is!
Stap 3. Dans twee minuten op je eigen deuntje!

Wanneer het dansen stopt, stap dan in paren en deel:
• Hoe voelde het om stil te dansen op een deuntje dat je alleen maar kon 'horen'?
• Was het gemakkelijk of moeilijk? Waarom?
• Zou je twee jaar geleden op dezelfde manier hebben gedanst? Zou je het gemakkelijker of moeilijker hebben gevonden om deze activiteit te doen? Waarom denk je dat dit is?
• Zou je het gemakkelijker of moeilijker vinden om deze activiteit buiten Girl Guides en Girl Scouts te doen? Waarom denk je dat dit is?
Als de groep dit moeilijk vindt, kan het helpen om wat muziek te spelen op meerdere mp3 spelers waarop ze kunnen dansen.

6. Schud handen en leer

Het is 1920, Girl Guiding of Girl Scouting is net in Nederland gearriveerd en jij bent een van de eerste leden. Je wilt dat meer mensen uit verschillende delen van het land betrokken raken bij meisjesscouting. Het is spannend, maar je moet ook voorzichtig zijn, je weet niet altijd hoe meisjesscouting past in andere delen van het land.

Verdeeld in paren. Elk paar moet een speciale handdruk verzinnen. Zodra elk paar een handdruk heeft, deel de paren en vindt iedereen een nieuwe partner.

Wanneer nieuwe paren bij elkaar komen, vraag hen om zichzelf voor te stellen, leer dan elkaar het
originele handdrukken. Het nieuwe paar maakt een nieuwe handdruk waarbij de twee vorige handdruk worden gecombineerd.

Herhaal een derde keer en vraag partners om alle handdrukken te delen die ze eerder hebben geleerd.

Keer terug naar een groepscirkel. Vraag de deelnemers om alle handdrukken die ze hebben geleerd te delen.
Bespreken:
• Hoe de handdrukken zijn veranderd ten opzichte van de eerste?
• Heb je verschillende methoden geprobeerd om de taak te voltooien?
• Hoe voelde je je? Wat werkte het beste?
• Kun je aan tijden denken waarin je met mensen moet werken, of in omgevingen die anders zijn dan die van jezelf?
• Hoe heb jij je handdruk handdruk aangepast?

Meiden scouting in het heden

7. Zoek de leider

Voor meer informatie: www.wagggs.org/kusafiri
Kusafiri World Center organiseerde in 2017 in Madagaskar een evenement genaamd Arts4Change. We hebben hier manieren onderzocht om creativiteit te gebruiken om ons leiderschap uit te breiden. Leiderschap hoeft niet altijd te worden gezien of gehoord, soms is het gewoon voelbaar!
Als je eenmaal een aantal ronden hebt gespeeld, reflecteer je op wat werkte en niet werkte om de leider te 'vermommen'.
• Wat maakt een goede leider in dit spel?
• Kunnen sommige van deze kwaliteiten worden toegepast op uw dagelijks leven?

Stap 1. Laat je groep in een cirkel staan.
Stap 2. Een persoon verlaat de kamer. De overgeblevenen selecteren een leider.
Stap 3. De leider begint met het maken van actie, geluid of beweging en alle anderen in de cirkel moeten deze kopiëren. De leider kan zijn actie op elk moment wijzigen en de rest van de groep moet volgen.
Stap 4. De persoon die buiten staat, komt terug en gaat in het midden van de cirkel staan. Ze hebben drie kansen om de leider te raden. Terwijl de persoon gokt, blijft de rest van de groep het spel spelen en kan de leider zijn bewegingen blijven veranderen.
Stap 5. Als de persoon in het centrum correct gokt, geef hem dan een applaus. Als ze niet raden wie de leider is ontvangt de leider het applaus. Selecteer iemand anders om naar buiten te gaan en een nieuwe leider om het spel nog een keer te spelen.

8. Bewustwording in de Scouting

Voorbereiding: genoeg kleurpotloden en papier voor elk team. Zes potten of kleine dozen en labels met de uitspraken 'Meisjes over de hele wereld kunnen' hieronder worden vermeld. Meisjes zullen hun denkdag munten nodig hebben.

Stap 1. Zet de zes kleine dozen of potten uiteen, gelabeld om overeen te komen met de zes onderstaande beweringen

Stap 2. Vertel de groep dat elk jaar het Denkdagfonds WAGGGS steunt om meer meisjes de kans te geven geweldige dingen te doen. Lees de lijst met verklaringen hieronder (Meisjes over de hele wereld kunnen ...) voor de hele groep en controleer of iedereen begrijpt wat hij of zij bedoelt.Meisjes over de hele wereld kunnen ...

  1. Geweld tegen meisjes en jonge vrouwen voorkomen
  2. Gezonde keuzes maken voor zichzelf en anderen
  3. Zelfverzekerd over zichzelf
  4. Negatief beeld over meiden en vrouwen uitspreek en in twijfel trekken
  5. Online veilig te werk gaan
  6. Hun stem verheffen en worden gehoord

Stap 3. Elke speler kiest de verklaring die ze het liefst willen dat meisjes kunnen doen, en laat hun Denkdag munt(en) in de doos of pot vallen die overeenkomt met die verklaring.

Stap 4. Controleer welke verklaring de meeste stemmen heeft gekregen en zoek deze op kaart 73 op om te zien welk WAGGGS-programma meisjes de kans geeft om dit te doen. Nodig de groep uit om meer te weten te komen over het programma dat de meeste stemmen heeft gekregen.

Vergeet niet om de munten van deze activiteit te verzamelen, zodat ze kunnen worden verzonden naar WAGGGS en toegevoegd aan het denkdag fonds!
Het World Thinking Day Fund ondersteunt ook de deelname van jonge vrouwen aan internationale WAGGGS-evenementen. Heb je je donatie gedaan?

9. Reis door het donker

Voorbereiding: je hebt lege ruimte en dassen (of iets dergelijks) nodig om deelnemers te blinddoeken.

Stap 1. Stel twee punten in uw open ruimte in, dit is het begin en het einde van uw gewenste route.

Stap 2. De groep is geblinddoekt en kan niet met elkaar praten. Eén persoon kan zien dat zij de leider zijn voor deze activiteit. Ze moeten de groep stil leiden vanaf het begin tot het einde.

Stap 3. Bespreek aan het einde van de activiteit als een groep hoe het ging. Hoe voelde de leider zich? Hebben ze ervaring met het communiceren met anderen die het eerder niet begrepen? Hoe hebben ze dit overwonnen? Hoe kunnen de geblinddoekte teamleden nog steeds helpen het doel te bereiken?

Het Juliette Low Seminar (JLS) is het paradepaardje voor leiderschapsontwikkeling van WAGGGS voor jonge vrouwen. In 2019 zullen we de grootste JLS ooit draaien, voor maximaal 1000 meisjesscouts van 20 tot 30 jaar.
Ga voor meer informatie naar: http://bit.ly/JLS2019

Stel je voor dat je op het Juliette Low Seminar bent en het is midden in de nacht. Je hebt zojuist je patrouille ontmoet op dit internationale seminar. Je kunt niet communiceren met woorden omdat niemand dezelfde taal spreekt. Je moet als groep samenwerken om uw camping zo snel mogelijk te bereiken.

10. Ik kan een milieubewuste leider zijn

Stap 1. Ga in groepjes uiteen en maak een creatieve, leuke foto om te laten zien hoe uw groep het voortouw kan nemen om het milieu te beschermen.

Stap 2. Deel de afbeeldingen met je volledige groep. De meest creatieve wint.

Ga verder: bespreek met uw groep hoe u uw ideeën kunt implementeren.

Elk jaar nemen meisjesscouts van 18 tot 25 jaar deel aan het Helen Storrow-seminarie van WAGGGS. Het wordt gehost in de Chalet van het WAGGGS World Center in Zwitserland. Het seminar onderzoekt hoe we het voortouw kunnen nemen om ons milieu te beschermen. Tegelijkertijd kunnen groepen over de hele wereld online verbinding maken met het seminar. In 2018 namen meisjesscouts deel.

Voorbereiding: een mobiele telefoon of camara die foto's maakt

11. Sangam heeft je hulp nodig

Voorbereiding: een selectie van 10 verschillende recyclingobjecten die elke patrouille kan gebruiken

Stap 1. Werk in subgroepjes om een eenvoudige activiteit te maken voor de andere groepje. Gebruik hiervoor een selectie van de aangeboden gerecycleerde objecten.

Stap 2. Nadat je een spel hebt bedacht, ga je het spel spelen met de andere groepjes

TIP: Jongere leeftijden kunnen een spel of een lied leiden dat zij kennen.

Sangam-vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het runnen van het evenementenprogramma dat wordt voltooid door Girl Guides en Girl Scouts die het centrum bezoeken. Facilitatie vaardigheden zijn een van de belangrijkste gebieden van leiderschap die ze kunnen ontwikkelen tijdens hun tijd bij Sangam. Vrijwilligers moeten creatief zijn en zich aanpassen aan de behoeften van de deelnemers en elke situatie.

12. Ploegproblemen

Situatie:
Je bent een ploegleider en een meisje heeft zich bij je groep aangesloten. Ze is niet alleen nieuw in jouw ploeg, maar is net verhuisd van een ander deel van het land / deel van de wereld. Ze kan het niet goed vinden met de rest van je patrouille en ze willen haar graag in een andere ploeg.

Wat zou jij doen?
A. Organiseer een ploegvergadering en voer een activiteit uit om iedereen te helpen nadenken over verschillende culturen en attitudes.
B. Praat met het nieuwe lid en je ploeg afzonderlijk om beter te begrijpen wat de problemen zijn.
C. Vraag je ploeg om een activiteit te leiden voor de hele troep. Dit gaat over cultureel bewustzijn en de voordelen van het werken met verschillende mensen. Vervolgens vraag je ze na te denken over wat ze hebben geleerd.

Antwoord A:
Het werkt. Begrijpen waarom mensen anders denken en handelen, helpt ons samen te werken en ons gedrag aan te passen. Denk eraan te reflecteren en jezelf in andermans schoenen te verplaatsen.

Antwoord B:
Natuurlijk. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen als je kunt. Door te begrijpen wat er aan de hand is, kunt u beslissen welke aanpak het beste werkt.

Antwoord C:
Ja. Door te werken met mensen die niet dezelfde ervaringen hebben als wij, kunnen we groeien. Dit is waar Scouting over gaat. Het is nuttig om na te denken over hoe de ervaringen van iemand hun gedrag beïnvloeden.

Scouting in de toekomst

13. Stel je voor: scouting in 2119?

Voorbereiding: genoeg pennen en papier voor elke persoon.

Hoe zal het zijn om een meisjesscout te zijn over 100 jaar vanaf nu, in 2119?

Stap 1. Elke persoon tekent aan de bovenkant van het papier een hoofd. Rondom dat gezicht schrijf je termen die scouting in 2119 voorstellen.

Stap 2. Vouw het papier om zodanig dat alleen de nek zichtbaar is. En geef de tekening door aan de persoon links van je

Stap 3. Iedereen trekt een torso naar de nek. Ze vouwen het papier opnieuw om de tekening te verbergen. Hoe ziet o.a. het uniform er dan uit?

Stap 4. De tekeningen worden weer naar links doorgegeven. Deze keer trekken deelnemers benen en voeten. Hoe kijken scouts dan aan tegen de oorsprong van scouting (zowel van 1909 als 2019)

Stap 5. De tekeningen worden een laatste keer naar links overgeslagen. Elke persoon opent een tekening om de 2119 meisjesgidsen en meisjesscouts te onthullen en te vergelijken.

Bespreek wat er in 100 jaar nog anders kan zijn in Scouting?

Deel je ideeën en foto's via sociale media met #TimetoLead en # WTD2019.

14. Benieuwd in Cabaña

Je bent 24 jaar oud en je bent een zomer vrijwilliger in Cabaña World Center. Het is de eerste keer dat je Mexico bezoekt en je eerste keer in een World Center. Je bent nog nooit omringd door zoveel Scouts uit zoveel verschillende landen.

Wat doe je en waarom?
A. Je stelt vraag na vraag aan iedereen. Wil je ze beter begrijpen, zoals wat eten ze als ontbijt? Hoe ziet een scout eruit in hun land? Hoe is het om een vrouw of een meisje te zijn waar ze wonen?
B. Je besluit zo veel mogelijk te leren over Mexico en de Mexicaanse (meisjes)scouting. U wilt dat uw ervaring zo lokaal mogelijk is.
C. Je maakt van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de geschiedenis van Cabaña en de internationale beweging. Je realiseert je dat Scouting en Guiding een echt wereldwijde beweging is!

Wat dit zegt over uw leiderschap:
• Antwoord A:
Je bent erg nieuwsgierig. Gebruik de informatie die je verzamelt om jezelf in andermans schoenen te steken. Hoe ziet hun dagelijks leven eruit? Als ze verschillende meningen hebben waar kunnen deze vandaan komen?
• Antwoord B:
Je waardeert elke gelegenheid om je context en omgeving te begrijpen. Gebruik dit om je gedrag aan te passen. Sommige dingen die je thuis zegt of doet, kunnen ergens anders als ongevoelig of ongewoon worden beschouwd.
• Antwoord C:
Je houdt ervan om je acties te verbinden met het grotere geheel. Bedenk welke invloed jou groep thuis heeft op uw gemeenschap en hoe deze zich verbindt met de wereldwijde beweging.

15. In wat voor soort wereld willen we leven?

Voorbereiding: potlood of pen voor elke patrouille en een kopie van de tabel met wereldwijde doelen.
In 2015 stemden wereldleiders in met 17 doelen die ze in 2030 wilden bereiken. Het doel was om een betere wereld te creëren door:
1. Armoede beëindigen
2. Bestrijding van ongelijkheid
3. Klimaatverandering stoppen.

Geleid door de doelen, is het nu aan ons allemaal om samen te werken en een betere toekomst voor iedereen op te bouwen. Scouts over de hele wereld werken al aan deze doelen, lees hier meer: www.wagggs.org/SDGs

Stap 1. Bedenk in je patrouille wat Global Goals het belangrijkste zijn voor kinderen en jongeren in jou gemeenschap. Omcirkel de vijf doelen van de bovenstaande tabel.

Stap 2. Vertel de vijf doelen die je hebt gekozen naar de andere teams. Elke persoon stemt over het doel waar zij het meest om geven. Je team maakt het topdoel bekend.

Stap 3. Alle teams hebben één minuut om te denken aan een manier waarop ze kunnen helpen dit doel in hun dagelijks leven te bereiken.

Stap 4. Ga langs de teams om iedereen om hun idee te uiten.

Vergeet niet om je ideeën te delen met andere Girl Guides en Girl Scouts.
Ga naar thegoals.org voor meer informatie.

16. Geef vrede een kans

Voor meer informatie: www.paxlodge.org
Voorbereiding: stukjes papier, duif instructies Pax Lodge's naam betekent "Vrede" en zijn mascotte is het universele symbool voor vrede, een duif genaamd Olave. Als Scouts houden we ervan tijd te maken om na te denken en voor onszelf te zorgen, zodat we bereid zijn om de wereld beter te maken voor anderen.

Stap 1. Volg de instructies om je eigen duif voor vrede te vouwen.

  1. Vouw het vel papier dubbel om een vouw te maken en terug te vouwen
  2. Vouw opnieuw in tweeën
  3. Vouw de stippellijn in
  4. Vouw de stippellijn in
  5. Vouw doormidden
  6. Vouw de stippellijn in en herhaal aan de andere kant
  7. Vouw om een vouw te maken en vouw terug
  8. Maak een pocketvouw over de stippellijn
  9. Eindig met de ogen op je duif

Stap 2. Wat is een manier om je leven te veranderen om meer tijd te creëren voor een vredig gevoel? Schrijf je ideeën op de vleugels van je duif.

Deel foto's van je groep en maak hun duiven met WAGGGS en Pax Lodge via sociale media.

Deel foto's van je groep en maak de origami duiven met WAGGGS en Pax Lodge via sociale media.

17. Laat gendergelijkheid uitkomen

Voorbereiding: Schrijf op een groot papier global goal nummer 5 op: Gender gelijkheid

Hoe kunt u een advocaat zijn? Mensen beïnvloeden: door te spreken, te doen en op te voeden. Om beslissingen te nemen: verander bijvoorbeeld beleid of regelgeving, wijs fondsen toe, verleen ondersteuning. Dat zal ons leven en de levens van anderen verbeteren, dit is het resultaat dat we proberen te bereiken. Scouts zijn voorstanders van gendergelijkheid. Elk jaar maakt WAGGGS deel uit van de Commissie voor de Status van Vrouwen (CSW) van de Verenigde Naties. WAGGGS brengt een groep scouts van over de hele wereld bij elkaar om zich uit te spreken voor de rechten van meisjes. Kijk voor meer informatie: http://bit.ly/WAGGGS_CSW

Stap 1. Het 5e Global goal heeft tot doel gendergelijkheid te bereiken en alle vrouwen en meisjes mondiger te maken. Kijk naar je lokale gemeenschap of de huidige situatie in jouw land. Maakt het een verschil bij een jongen of een meisje voor hoe veilig je je voelt? Hoe zit het met de vrienden die je hebt of de plaatsen waar je naartoe kunt gaan? Hoe denk je dat Global Goal 5 in de komende vijf jaar kan worden bereikt / verbeterd? Bespreek dit met je team en noteer je ideeën.

Stap 2. Stel je voor dat je bij CSW bent. Doe net alsof de andere teams overheidsvertegenwoordigers zijn (beslissingsnemers). Lever een speech van 3 minuten over hoe zij Global Goal 5 kunnen bereiken met jou ideeën.

Stap 3. Het publiek (alle andere teams) stemmen of ze zich overtuigd voelen door de speech. Als je team meer dan de helft van de stemmen krijgt, verdien je deze kaart. Als dit niet het geval is, plaatst u de kaart terug.

TIP: Jongere leden kunnen een foto maken die symboliseert wat belangrijk is voor de meisjes in jouw gemeenschap. Ze kunnen bijvoorbeeld een foto van een stoel maken, wat betekent dat meer jonge vrouwen een plaats in de regering moeten hebben.

18. Problemen van (tijd)reiziger

Het is 2300. Jij bent de leider van de patrouille. Je patrouille is net klaar met het verdienen van een 'tijdreiziger'-badge. Je hebt een tijdreismachine waar je hard aan hebt gewerkt om te bouwen. Je hebt het net getest en bent in het verkeerde decennium beland. De machine lijkt nu niet te werken.

Wat doe jij?
A. Denk na over hoe je het kunt repareren en welke kennis je misschien mist. Zoek vervolgens naar iemand die deze gaten kan opvullen.
B. Iedereen in je patrouille is creatief, je hebt niet voor niets zo'n machine gebouwd. Jullie steken de koppen bij elkaar en bedenkt een oplossing, je houdt van leren door te doen.
C. De machine gaat niet werken en dat is prima. Maar je wilt gewoon echt terug naar huis, dus je begint te plannen hoe je terug kunt gaan zonder de tijdmachine te gebruiken.

Maakt dit je een leider?
• Antwoord A:
Natuurlijk doet het. Leiderschap gaat ook over het proberen te achterhalen wat je niet weet. Niemand heeft alle antwoorden. Zolang je je bewust bent van de hiaten in je kennis, kun je om hulp van anderen vragen en de vaardigheden van je team gebruiken.
• Antwoord B:
Ja, creativiteit is een geweldige eigenschap. Leren door te doen en plezier te maken, is hoe sommigen van ons het beste leren. Het kan ons ook de kans geven om nieuwe dingen te ontdekken.
• Antwoord C:
Definitief. Soms gaat het niet volgens plan. Nadenken over al je opties, inclusief bronnen buiten je team, kan je helpen slagen.

Benodigd materiaal

Kaarten met de opdrachten

Veiligheid

-

Tips

-

Lees 2218 keer Laatst aangepast op maandag, 25 oktober 2021 19:54

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen