zondag, 02 juli 2023 14:13

Blij met mij

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Jezelf en elkaar accepteren, ook de eigenschappen die misschien wat lastiger zijn.

Iedereen heeft leuke en minder leuke kanten. En we zijn allemaal uniek! Daarom vullen we elkaar mooi aan en zijn we een goed team. Als je jezelf en elkaar accepteert, kan iedereen zichzelf zijn. En dat voelt niet alleen goed, zo kun je elkaar ook het beste helpen.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti zitten bij de raadsrots. Ze lopen te klagen over Shere Khan, hij heeft weer een sluw plannetje bedacht om Mowgli te plagen en laat Tabaqui er voor opdraaien. Dat vinden zowel Mowgli als Shanti niet lief van Shere Khan. Baloe vind dat Shere Khan best goed is in plannetjes bedenken en slim genoeg is dat hij weet dat hij weet ze niet zelf moet uitvoeren. 'Dat is wat waar ook' reageert Shanti: 'Iedereen is wel ergens goed in'

Iedereen staat in een kring met een stoel voor zich, de leuning van je af en de zitting naar je toe. De stoel is eventueel een Raadsrots. Speel in 2 rondes: eentje met leuke eigenschappen en eentje met lastige eigenschappen waar je samen voordelen van bedenkt.

  • Lees eventueel het verhaaltje voor terwijl iedereen in de kring op een stoel zit
  • Ronde 1:
    • Laat iedereen in de kring achter de stoelen staan.
    • Om de beurt gaat iemand op de stoel staan en vertelt iets waar diegene goed in is, wat anderen leuk vinden of wat diegene zelf leuk aan zichzelf vindt.
    • Geef zelf het voorbeeld: ‘Ik ben [naam] en ik ben blij met mij omdat ik heel hard kan rennen.’
    • Daarna weer terug op de grond en door naar de volgende.
  • Ronde 2:
    • Om de beurt gaat iemand op de stoel zitten en vertelt iets wat anderen niet zo fijn vinden of wat diegene zelf niet zo leuk aan zichzelf vindt. Dit kan ook zijn dat je lichaam of je brein anders werkt dan bij de meeste kinderen.
    • Geef zelf weer het voorbeeld: ‘Ik ben [naam] en ik ben blij met mij ook al heb ik ADHD.’
    • Daarna ga je staan op de stoel en mogen 1 of 2 anderen zeggen wat het voordeel van de minder fijne eigenschap is. Iemand met ADHD kan bijvoorbeeld heel slim zijn of hartstikke creatief of super grappig.
    • Degene die op de stoel staat zegt daarna eventueel iets als: ‘Ik ben blij met mij ook al heb ik ADHD want daardoor vinden mensen mij best wel grappig.’
    • Daarna weer terugstappen op de grond en door naar de volgende

Voorleesverhaal over ZsaZsa:

ZsaZsa’s handige lastigheid

Er was eens een reuzenhommel genaamd Zsazsa, die leefde in de jungle. Zsazsa was een beetje anders dan de andere reuzenhommels, want ze had een enorme angel die in alle richtingen heen en weer zwaaide. Als ze hard vloog maakte hij zelfs geluid omdat hij zo zwiepte. Maar ook als ze liep op zelfs stil zat, zwaaide de angel alle kanten op. Daardoor vond ze het moeilijk om tussen de andere dieren te zijn. Die struikelden soms over haar angel of vonden het gewoon lastig om in haar buurt te zijn.

Op een dag vloog Zsazsa langs de rivier. Ineens hoorde ze een heel zielig geluid. Ze keek waar het vandaan kwam en zag al snel een klein vogeltje vastzitten in een dikke stekelige struik. Het vogeltje piepte van angst en smeekte om hulp. Maar niemand anders in het bos durfde dichtbij te komen, bang om gewond te raken door de stekels waar het vogeltje in terecht was gekomen.

Zsazsa wist meten dat ze iets moest doen. Haar lange angel zou een voordeel kunnen zijn in deze situatie. Ze landde op de struik en liet voorzichtig haar angel zakken tussen de takken en de stekels door. Het duurde even, maar uiteindelijk kon het vogeltje haar angel pakken en omhoogklimmen. Zo kon het zichzelf bevrijden.

Het vogeltje was dolgelukkig en begon blij te fluiten. Het vertelde aan alle andere dieren in het bos over de moedige daad van Zsazsa en haar unieke angel. Plotseling realiseerden de andere dieren zich dat Zsazsa’s angel eigenlijk heel bijzonder was. En Zsazsa zelf lachte en zei: ‘Ik ben blij met mij, ook al heb ik een hele lange angel. Want daarmee kan ik op plekken komen die anderen niet kunnen bereiken.’

Vanaf toen was Zsazsa de held van de jungle. Andere dieren kwamen naar haar toe als ze hulp nodig hadden of bang waren. Haar angel, die ooit een last was geweest, was nu haar sterkste kant.

De dieren leerden dat iedereen iets unieks en waardevols heeft, zelfs als dat in het begin misschien niet zo lijkt. Iedereen is anders. En het zijn juist die eigenaardigheden die ervoor zorgen dat we elkaar kunnen helpen. Het is oké is om anders te zijn, want dat maakt je speciaal.

Benodigd materiaal

Voorleesverhaal over ZsaZsa: ZsaZsa’s handige lastigheid

Stoel of krukje voor iedereen

Veiligheid

Spreek af dat niks gek is. We lachen elkaar niet uit. Iedereen moet over zichzelf kunnen vertellen zonder zich te schamen.

Iedereen is anders uit en is goed en minder goed in verschillende dingen. Dat respecteren we van elkaar.

Tips:

  • Splits de groep zodat je dit met maximaal 10 Welpen doet.
  • Help de kids eventueel de lastige eigenschap om te denken door ondersteunende vragen te stellen zoals: ‘Wat denk je dat daar het voordeel van is?’ of ‘Wat vind je knap van deze persoon?’ of ‘Welk talent denk je dat er nodig is om daarmee om te gaan?’

Aanvullende informatie

Lees 529 keer Laatst aangepast op zondag, 09 juli 2023 18:07
Meer in deze categorie: « Ik ben een andere jij Drag workshop »
Log in om reacties te plaatsen