maandag, 31 augustus 2015 02:00

Blote voeten pad

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Sensopathisch spelen doe je niet alleen met je handen, maar met je hele lichaam. Vandaag een spelidee waar er voornamelijk met de voeten wordt gespeeld. Laat de jeugdleden de natuur voelen en ervaren met hun voeten, het is erg leuk èn met je voeten voel je dingen anders dan met je handen.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Noa heeft op haar grasveld een paar zitzakken liggen. Zij en Bas Bos zitten hier wat lekkers te drinken, als het Bas op begint te vallen dat deze zit zakken anders zitten als zijn houten picknick banken. Noa zit met haar blote voeten te spelen met het gras enthousiast verteld ze Bas dat ook de bosgrond bij Bas Bos zijn picknick tafel op blote voeten anders voeld dan met schoenen aan. Stuiter word natuurlijk nieuwsgierig: wat voel je nou met je voetene allemaal. Noa verteld dat lopend op blote voeten de wereld anders kan aanvoelen en steld voor om een blote voeten pas te gaan maken. Stuiter Noa en Bas verzamelen veel verschillende materialen o overheen te lopen.

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten bij de raadsrots als Ka er aan komt gegleden. Ka roept het uit van de pijn: hij is net over een aantal naalden van een denneboom gegleden en wat deed dat pijn zeg! Mowgli kan zich dat goed vorstellen omdat hij regelmatig op bloten voeten door de jungle loopt. Shanti heef vaak slippers aan waardoor ze er veel minder last van heeft. Ka komt met een goed idee: laten we verschillende materialen uit de jungle gaan zoeken en hier op blote voeten over heen lopen, dan weeten we wat fijner loopt en was minder fijn is om op te lopen

De activiteit

Je kunt deze activiteit in een bos of park doen, maar ook op het schoolplein of in de schooltuin. Kies een plek waar de kinderen hun schoenen en sokken uitdoen. Laat ze even wennen aan het op blote voeten lopen. Loop dan voorop en maak behoedzaam gezamenlijk een wandeling op blote voeten. Laat de kinderen verschillende ondergronden ervaren, afhankelijk van waar je bent: het pad, de stoep, asfalt, grint, zand, modder, water, gras, mos, boomstammen, door ritselende bladeren, over dennenaalden en nog veel meer. Laat ook het verschil in temperatuur voelen tussen ondergrond in de zon en in de schaduw.

Vervolgens maken de kinderen in twee groepen voor elkaar een spannend blotevoetenpad met materialen uit de omgeving, waar geblinddoekt overheen gelopen gaat worden. Zorg dat de twee groepen elkaars parcours vooraf niet kunnen zien, zodat het een verrassing blijft. Het is het makkelijkst om buiten een blotevoetenpad te maken, daar heb je vanzelf vaak al wat verschillende ondergronden. Bestrating, maar misschien ook gras, grind, grond, enz. Ook de koudere lucht aan de blote voeten is een leuke ervaring, plus, je hebt geen rommel binnen, erg handig. Soms kun je ook het pad van binnen naar buiten laten lopen, dan voelen de jeugdleden eerst binnen de vloerbedekking, de plavuizen of de houten vloer en vervolgens buiten de rest.

Kies voor een stuk grond waar al verschillende ondergronden samen aanwezig zijn zoals: tegels, gras, kiezelstenen en zand. Veel hoefde er dus niet meer te worden toegevoegd voor een leuk pad. Vul nog wat bakken en plaats deze op het grasveld. Je kunt allerlei dingen in de bakken stoppen, zoals steentjes, kastanjes, eikels, sponzen, water, wol en rijst. Maar je kunt ook dingen op de grond neerleggen zoals een stuk noppenfolie, stukjes piepschuim, zachte borstels of schuurpapier. Er is heel veel te bedenken ook een handdoek of een vuilniszak zijn leuk om met blote voeten overheen te lopen. Daarnaast een met zand gevulde vuilniszak voelt anders als een met een (klein beetje) water en (goed dicht geknoopte) vuilniszak. Erg leuk om te zien dat bijna iedereen het toch wel even wil proberen.

De kinderen van de ene groep krijgen allemaal een blinddoek voor en worden om de beurt heel voorzichtig door een kind uit de andere groep begeleid over het blotevoetenpad. Aan het eind van het pad mag de blinddoek af. Daarna wisselen ze van rol en wordt het andere blotevoetenpad geblinddoekt gelopen door de andere groep.

De kinderen hebben nu heel veel gevoel in hun voeten. Lukt het ze om met blote voeten op 1 been te staan? En op het andere been? Kunnen ze met hun tenen een steen oppakken? Kunnen ze met een stokje tussen hun tenen hun naam schrijven in het zand? Hoe hard kunnen ze rennen op blote voeten?

Elk kind maakt een voetafdruk van zijn/haar eigen voet in het zand. Het kan ook op de stoeptegels door de voetomtrek en tenen over te trekken met een krijtje. Maak er een kunstwerk van door de voetafdruk op te vullen met materialen (stenen, blaadjes, takjes, gras, mos etc.).

Praat eventueel na. Wat voelde fijn, wat minder fijn. Voelde iets ook anders dan als dat je verwacht had? enzovoort.

Variatie

Verdeel de groep in 2 groepen en laat hen afzonderlijk van elkaar een pad maken. Achteraf laat je ze geblinddoekt over het pad van de ander lopen. Kunnen ze raden waarover ze allemaal gelopen hebben?

Voorbereidingstijd

De duur van de voorbereidingstijd is sterk afhankelijk van de lengte van het voeten pad en de te gebruiken materialen.

Benodigd materiaal

  • Diverse bakken gevuld met verschillende materialen.
  • Eventueel (oude) handdoeken om voeten af te drogen.

Tips

  • Eindig met een bak met water met daarachteraan een droogloopmat / handoek. Hierdoor worden de voeten weer schoon en kun je ze schoon afdrogen. Een paar stoelen / bankjes in de buurt is ook een aanrader.
  • Een schone broek mee laten nemen kan handig zijn voor enthousiaste lopers.
  • Controleer na afloop de kinderen op teken en splinters, je weet maar nooit.
Lees 9155 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 12:39
Log in om reacties te plaatsen