Print deze pagina
maandag, 31 augustus 2015 02:00

Van branddriehoek naar pannenkoek

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen leren op een leuke manier over de branddriehoek en werken samen om daarmee hun doel te bereiken: lekkere pannenkoeken bakken

Beschrijving van de activiteit

Themaverhaal

“Brand!,” klinkt het vanuit de Nishaaniplaats. Mowgli en Shanti rennen er snel op af. Daar zien ze hoe een struik in de buurt van de kampuurplaats in brand staat. Chill probeert met zijn vleugels het vuur uit te wapperen. “Stomme mensen, ze hebben het vuur weer eens niet goed uitgemaakt,” moppert hij. Het vuur lijkt alleen maar sneller te gaan branden. “Stop!,” roept Baloe, die ook aan is komen rennen. “Je maakt het alleen maar erger!” “We moeten zorgen dat het vuur niet verder gaat!,” schreeuwt Chill. Hij trekt met zijn snavel vlug al het gras in de buurt van het vuur weg. Mowgli helpt hem erbij. Ondertussen gooit Baloe zand op het vuur en rent Shanti met een groot blad naar de rivier om water te halen.

Zo krijgen de vrienden al snel het vuur uit. “Goed gedaan allemaal,” zegt Baloe hijgend, maar trots. “Zo zie je maar weer wat je met goed samenwerken kunt bereiken. We hebben wel een lekker hapje verdiend.” “Hoe kwam het eigenlijk dat het harder ging branden toen Chill ging wapperen?,” vraagt Mowgli. “En waarom werken zand en water wel om het vuur uit te maken?,” vraagt Shanti. “Nou,” zegt Baloe nadenkend, “niets ontstaat zomaar... Als ik eten maak, heb ik daar altijd iets voor nodig om het eten van te maken. En spullen om het mee te maken. En ik moet er iets voor doen: energie in steken. Zo moet het met de rode bloem ook werken. Als we zouden weten wat er nodig is, kunnen we het zelf maken, gebruiken en ook weer veilig uitmaken.” “Daar zul je voor naar de mensen moeten,” zegt Chill. “Ik zag eerder vandaag weer mensen van buiten Haveli zijn gekomen. Vast om spullen te ruilen zoals ze wel vaker doen.” “Dan is er markt!,” roept Shanti. “Daar kunnen we ook dingen kopen om iets lekkers van te maken, Baloe,” “Goed idee,” zegt Baloe, “als jullie uitzoeken hoe het moet, kunnen we hier op de Nishaani misschien iets lekkers maken met hulp van de rode bloem…”

Het spel

De welpen gaan per nest de benodigdheden verzamelen om pannenkoeken te bakken op de scoutingmanier. Zie eventueel ook met Raksha bezig in de Nishaaniplaats. De benodigdheden voor het koken worden verbonden aan drie hoeken van de branddriehoek, die ze eerst bij elkaar moeten verzamelen.

De leiding leest bovenstaand themaverhaal voor, of vertelt(indirect) vanuit Chill/Baloe "wat er is gebeurd", of vanuit een eigen themafiguur dat er zogenaamd ook bij was. Vertel nog niet dat jullie pannenkoeken gaan bakken...

Voor het spel begint

Er zijn drie "handelaars" die op ruime afstand van elkaar "verstopt" zitten. Iedere handelaar heeft naast wat doelloos "koopwaar": "kookattributen" (bewerkt blik, houtjes en tondel, lucifers/aansteker), één of twee van de ingrediënten voor het pannenkoekenbeslag (kopje melk, zakje bloem, ei, zout), nog een aantal "lekkere" dingen voor op de pannenkoek en één hoek van de branddriehoek. Bij iedere kraam branden een aantal geurkaarsjes (een andere geur bij iedere kraam). Ook staat er een bord: gratis kado naar keuze bij uw aankoop: houtjes, een blik met zuurstofgaatjes, of een doosje lucifers/aansteker.

Stap 1: De branddriehoek

Ieder nest wordt in drie subgroepjes/duo’s verdeeld (bij kleine nesten kunnen oudere welpen ook alleen). Ieder subgroepje krijgt een geurkaarsje dat overeenkomt met één van de kramen. Het is de bedoeling dat het subgroepje/duo deze kraam vindt, het geurkaarsje daar aansteekt met een andere kaars en hem achterlaat. In ruil krijgen ze van de "handelaar" het puzzelstuk en een stempel op hun hand/lintje om hun pols. Vervolgens gaat het subgroepje/duo terug naar de basis. Samen met de anderen van hun nest leggen ze de branddriehoek in elkaar. Op de achterkant van de driehoek vinden ze een recept voor pannenkoeken. Als beloning voor de puzzel krijgen de welpen "geld" om ingrediënten voor de pannenkoeken te halen. Hoe eerder een nest klaar is, hoe meer geld ze krijgen (maar minimaal genoeg voor drie basisingrediënten).

Stap 2: De benodigdheden/ingrediënten verzamelen

De welpen gaan terug naar de verschillende kramen om de ingrediënten voor de pannenkoeken te kopen en benodigdheden te halen om een vuurtje aan te maken waar je de pannenkoeken op kunt bakken… Maar let op: de handelaars handelen alleen met welpen die ze vertrouwen: die met hun stempel/lintje (de welpen moeten dus van tevoren afspreken wie wat meeneemt aan kookattributen, of als nest samen alle kramen af). Nesten met extra geld kunnen uiteraard nog beleg kopen voor op de pannenkoek (en het vervolgens net als de ingrediënten met de anderen delen natuurlijk, want dat doen Welpen…)

Stap 3: Pannenkoeken bakken

Zie bovenstaande links. Ieder nest maakt samen met een lid van het leidingteam (één van de handelaars zo nodig…) een vuurtje onder het blik. De nesten zullen er achter komen dat ze niet alle benodigde ingrediënten voor het pannenkoekbeslag hebben kunnen krijgen (anders kom je ook niet uit met ingrediënten, of heb je veel te veel beslag) Hiervoor zullen ze met andere nesten samen moeten werken.

Voorbereidingstijd

  • Alle benodigdheden aanschaffen/verzamelen/maken. Denk aan de grote blikken van tevoren! (30 - 90 minuten)
  • Kleine houtjes/takjes maken of zoeken (20 - 30 minuten)
  • Blikken prepareren (5 - 10 minuten per blik)
  • Marktkramen + vlakke en brandvaste ondergrond voor de vuurtjes klaarzetten (+- 20 minuten)

Benodigd materiaal

Ingrediënten voor de pannenkoeken

  • Zie het recept. Genoeg voor alle welpen. De pannenkoekjes zijn klein, dus je kan de hoeveelheid x anderhalf doen (10 = 15).
  • Verder nog wat lekker beleg, bijv. suiker, stroop, versiersels, etc.

Kookattributen

  • Kleine houtjes en een tondel (=iets om het vuur mee aan te maken. snippers van papier/hout/watten bijv. Geen aanmaakblokje! Dat is te heftig voor het kleine vuurtje...)
  • Blikken, geprepareerd zoals omschreven bij Panneknoeken bakken op scouting manier en Met Raksha bezig in de Nishaaniplaats.
  • Lucifers of kaarsenaanstekers
  • Vlakke/Brandvaste ondergrond voor de vuurtjes (zand/stenen/etc.)

Verder voor het spel

  • Geurkaarsjes in drie verschillende geuren
  • Uitdraai van de branddriehoek met op de achterkant een recept voor pannenkoeken (1 per nest, zo in drie stukken geknipt dat op ieder stuk een onderdeel van de branddriehoek staat)
  • Iets om het "koopwaar" op te leggen (tafel/kleed/etc.)
  • Bordje met prijzen en "de aanbieding"
  • Nepgeld
  • Overig "koopwaar"

Tips

  • Leg na het verzamelen van de branddriehoek even uit voor hij voor staat (tijdens een korte drinkpauze?)
  • Probeer het pannenkoekenbakken eventueel van te voren uit, zodat je weet wat je kunt verwachten qua baktijd, preperatie blikken en hoeveelheid hout.
  • Kleed de marktkramen en handelaars een beetje leuk aan. Hang als handelaar echt een beetje de schreeuwende marktkoopman uit.
  • Het spel is uiteraard het leukst in het donker/schemer. Bijvoorbeeld tijdens een weekend in een tijd van het jaar dat het vroeg donker is, of 's avonds en het pannenkoeken bakken de volgende ochtend.

Veiligheid

  • Zorg voor een stabiele/vuurvaste ondergrond zoals bijvoorbeeld een stoeptegel.
  • Denk aan blus materialen, zoals het hebben ven een brandblusser en een bak water binnen handbereik.
  • Bedenk wat je moet doen bij brandwonden.
  • De blikken kunnen scherpe randen bevatten.
  • Schat als leiding je welpen goed in en laat ze bij het maken van het vuur helpen op een manier die bij hun leeftijd/verantwoordelijkheid/motoriek past. Laat hele jonge welpen eventueel helpen met het beslag.
Lees 3281 keer Laatst aangepast op zondag, 02 december 2018 22:28
Log in om reacties te plaatsen