donderdag, 09 juli 2020 12:04

Aboriginal kunst maken

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Kunst maken zoals de Aboriginals in Australië dat doen.

Beschrijving van de activiteit

De oudste Australische kunst komt natuurlijk van de eerste bewoners van dit land, de Aboriginals. Er is rotskunst gevonden van meer dan 60.000 jaar oud. Aboriginals zijn een typisch nomadenvolk en geven weinig om het versieren van hun onderkomen. Toch neemt kunst een prominente plaats in de Aboriginal cultuur en is de Droomtijd de belangrijkste inspiratiebron.

Schilderingen hebben onder andere tot doel het in contact komen met de Aboriginal voorouders uit de Droomtijd. De voorouders kunnen via kunst hun kennis overdragen naar volgende generaties. De belangrijkste kunstvormen zijn rotsschilderingen, schilderijen op doek, het lichaam, boombastschilderingen, rotsuitkervingen, houten figuren, traditionele wapens en textiel. Vaak brengen ze tekeningen en schilderingen aan op voor hun heilige plekken in de natuur, zoals rotsen en in grotten.

Bevers: Keet en Fleur Kleur komen op een heel gaaf idee. Sterre Stroom las hun een verhaal over de Aboriginals uit Australie voor.Hij vertelde dat deze mensen gave versieringen, op natuurlijk materiaal, maakte. Hij heeft de meiden de mooiste platen laten zien. Zo gaaf. Dat gaan Keet en Fleur maken. 

Welpen: Akela vertlet over de Aboriginals, de oorspronkelijke bewonders van Australie. Toen de eerste Europianen ook op hun land kwamen wonen leefde ze nog vreedzaam naast elkaar. De Europianen leerde soms van de oorspronkelijke bowoners hoe ze in het vreemde land konden overleven. De nieuwe bowoners namen nieuwe ziektes mee waar de oorspronkelijke bewoners dood van gingen. En er kwamen er steeds meer nieuwe mensen. Ze namen steeds meer land en verdreven de oorspronkelijke bevolking. Deze werden heropgevoed of vermoord. Er was bijna niets meer over van hun cultuur. De dieren uit de jungle vinden dit een heel triest verhaal. En willen wat doen voor deze mensen. Akela vertelt dat als je aandacht geeft en de spelen of creativiteit van iemand nadoet,je iemand levend houdt. Wouw daar kunnen we wat mee. Laten we hun kunst namaken. Dan kunnen we altijd aan ze denken en voelt de kleine groep die over gebleven is zich niet meer zo alleen. 

Betekenis van de Aboriginal kunst

Aboriginal kunst heeft verschillende lagen van betekenis. De meeste werken verbeelden de mythische verhalen van de Droomtijd of The Dreaming: de periode voordat de wereld vorm kreeg en de Voorouders de wereld creëerden. De afbeeldingen speelden een belangrijke rol in de overdracht van deze verhalen naar de volgende generaties. Vooral omdat de Aboriginals geen schrift kenden.

Veel schilderingen zijn daarnaast een soort landkaart en geven clan-gebieden, rivieren, drinkplaatsen of heilige plekken uit de Droomtijd weer.

Aboriginal rituelen, dansen en gezangen bevatten veel verwijzingen naar diepere betekenissen die wij als buitenstaander niet (mogen) kennen. Overigens bestaan er tussen de verschillende regio's grote verschillen in de kunstvormen en stijlen door de verscheidenheid aan culturele tradities en gewoonten. Zo gebruikten kunstenaars uit Arnhemland slechts vier kleuren en schilderden op boombast met fijne kruislingse lijntjes, terwijl Aboriginal kunst van de Red Centre zich kenmerkt door stippels en felle kleuren.

Grotten vormden schuilplaatsen voor Aboriginals voor de regen en vormden tegelijkertijd een populair doek voor vele schilderingen. Veel van deze kunst is al duizenden jaren oud, alhoewel ze vaak zijn overgeschilderd om de afbeelding te behouden en de rituele kracht door te kunnen geven. Ook alledaagse voorwerpen als kookgerei, riemen en hoofdbanden worden beschilderd. Twee van de meest bekende iconen van Australië, de didgeridoo en de boemerang, worden vaak rijkelijk versierd met symbolische afbeeldingen.

Ook het menselijk lichaam wordt door Aboriginals beschilderd, vaak tijdens ceremonies. De persoon neemt door de tekeningen de identiteit van een Mythische Voorouder aan die hij tijdens de ceremonie uitbeeldt. Hiermee doet deze persoon kracht en inspiratie op die niet alleen de clan dichter bij de desbetreffende voorouder brengt, maar ook de band met de Droomtijd bevestigd.

Andere Aboriginal kunstvormen zijn zandschilderingen en zandsculpturen. Deze worden al eeuwenlang gemaakt ter ondersteuning en illustratie van een ceremonie. Er worden dan allerlei natuurlijke pigmenten als houtskool, klei en verschillende kleuren okers gebruikt evenals gemalen plantenpulp en veren, steentjes, bloed en haar.

Tegenwoordig wordt Aboriginal kunst steeds meer gewaardeerd. Het wordt niet meer bestempeld als 'primitieve kunst' maar als 'hedendaagse moderne kunst'. De diepe betekenis die erachter schuilt wordt meer erkend evenals de verschillende stijlen. Ook nieuwe bewegingen krijgen veel aandacht, zoals 'Urban Aboriginal Art': kunstenaars met een kunstopleiding gebruiken moderne westerse materialen en technieken met herkenbare oeroude Aboriginal stijlmiddelen.
Wereldwijde aandacht

Veel Europese en Amerikaanse musea en galeries hebben de laatste jaren steeds meer aandacht Aboriginal werken en worden er interessante exposities georganiseerd. Aboriginal kunst wordt nu als een van de meest spannende en innovatieve kunstbewegingen van de wereld genoemd. Eén van de verklaringen hiervoor is dat deze kunst een uiting is van een van de meest onbekende en tevens oudste culturen van de wereld. De Aboriginal cultuur is één van de laatste plekken op aarde waar een oorspronkelijke cultuur in contact is gekomen met de moderne wereld.

De activiteit

Ga er op uit en neem een tas mee waarin je al je schatten kan bewaren. Wat kom je allemaal tegen? Mooie stenen, takken, stukjes boomschors of bladeren? Het mag allemaal mee! Ga er eens lekker voor zitten en beschilder je schatten met mooie kleuren en patronen.

Benodigd materiaal

  • Een heleboel mooie stenen, takjes, blaadjes enz. Het leukste is als je deze zelf ook zoekt
  • Verf, bijvoorbeeld plakkaatverf. Maar je eigen natuurlijke verf maken is natuurlijk veel gaver
  • Eventueel een föhn om de verf sneller te laten drogen
  • afbeeldingen van de Aboriginal kunstvormen.

Tips

Tip: maak van je stenen lieveheersbeestjes! Gebruik hiervoor mooie gladde stenen en verf ze in een kleur die je leuk vindt. Maak het kopje zwart en schilder er 2 witte rondjes in voor de oogjes. Schilder vervolgens de stipjes erop. Je kunt ze zoveel stipjes geven als je wilt. Sommige lieveheersbeestje in de natuur hebben maar 2 stipjes en andere wel 24!

Lees 5090 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 12:41
Log in om reacties te plaatsen