donderdag, 21 mei 2020 15:47

Bas Bos thuis opkomst met 7 opdrachtjes

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bas Bos gaat een nachtje mini-kamperen en op avontuur in eigen huis. Ga jij mee?

Beschrijving van de activiteit

Opdracht 1: Buiten slapen

Lees het verhaaltje over bas en stuiter of vraag of iemand het voorleest.

Opdracht 2: Hutje bouwen

Stuiter wil heel graag een nachtje in de hangmat slapen, dat is best wel spannend. Bouw je eigen hut/tent bijvoorbeeld binnen in je eigen kamer. Misschien mag je er een nachtje in blijven slapen.

Opdracht 3: Schaduwdieren

Stuiter ligt in het donker in de hangmat, als hij omhoog kijkt ziet hij de maan. Als Stuiter om zich heen kijkt ziet hij allerlei rare dingen op de grond en op de muur. Bas legt uit dat dit schaduwen zijn van dingen om hun heen. Het licht van de maan schijnt bijvoorbeeld tegen de hangmat en zo ziet Stuiter zichzelf op de grond liggen. Bas weet wel een leuk spel met schaduw. Hij maakt een vorm met zijn handen en hup daar verschijnt de schaduw van een hond. "Ooo benen omhoog!", roept Bas "Daar komt een krokodil!". En ja hoor, de schaduw van de krokodil komt tevoorschijn. Kan jij ook schaduwdieren maken met je handen? Bas heeft in de bijlage een paar voorbeelden gezet. Kijk maar eens of het lukt.

Opdracht 4: Sterrenbeelden

Bas gaat met Stuiter kijken naar de sterren. Er zijn er heel veel! Hoe donkerder het is om je heen hoe meer sterren je kan zien. Bas vertelt dat je allemaal een sterrenbeeld hebt. Welk sterrenbeeld hangt af van wanneer je geboren bent. Ben je op 1 januari geboren dan ben je een steenbok, maar ben je jarig op 1 augustus dan ben je een leeuw. Kijk welk sterrenbeeld jij bent. Onderaan vind je een lijstje om je daarbij te helpen. Daar zie je ook de plaatjes van het sterrenbeeld. Als je weet welk sterrenbeeld van jou is zoek je het plaatje dat er bij hoort.

Maak je eigen sterrenbeeld nu. Teken het of knip allemaal sterren en plak ze op de goede manier op.

 • Waterman: 20 januari t/m 18 februari
 • Vissen: 19 februari t/m 20 maart
 • Ram: 21 maart t/m 19 april
 • Stier: 20 april t/m 20 mei
 • Tweelingen: 21 mei t/m 20 juni
 • Kreeft: 21 juni t/m 22 juli
 • Leeuw: 23 juli t/m 22 augustus
 • Maagd: 23 augustus t/m 22 september
 • Weegschaal: 23 september t/m 22 oktober
 • Schorpioen: 23 oktober t/m 21 november
 • Boogschutter:22 november t/m 21 december
 • Steenbok: 22 december t/m 19 januari

Opdracht 5: Ochtendgymnastiek

’s Morgens worden Bas en Stuiter wakker in de hangmat, maar ze zijn een beetje stijf geworden. Het is tijd voor ochtendgymnastiek. Bas heeft een filmpje op zijn telefoon daar kunnen bas en stuiter lekker mee springen en bewegen tot ze weer helemaal soepel zijn. Zet het zelf ook maar eens op en doe lekker mee. https://youtu.be/3u5wQ2XiuiI

Opdracht 6: Dobbel ontbijt

Als Stuiter en Bas weer helemaal soepel zijn is het tijd voor ontbijt. Stuiter wil graag heel speciaal eten, daar weet Bas wel iets op. Rebbel heeft voor allebei een boterham gesmeerd en Bas snijdt elke boterhammen in 21 stukje. Hij legt stukjes in rijtjes onder elkaar op een groot bord leggen, tot er een mooie driehoek ligt. (eén rijtje van 6, een rijtje van 5, een rijtje van 4, van 3, van 2 en van 1.) Om de beurt mogen Bas en Stuiter nu met een dobbelsteen gooien. Als stuiter 3 gooit mag hij het rijtje van 3 opeten. Dan gooit Bas 6 en hij mag wel 6 hapjes op eten. Nu is het weer Stuiter zijn beurt, maar hij gooit weer 3. Nu heeft hij pech, dat rijtje is al op gegeten. Jammer beurt voorbij en Bas mag weer. Ze gaan door met gooien tot hun bordjes leeg zijn. Speel zelf ook dit spelletje samen met iemand bij jou thuis. Je kunt het ook met snoepjes, fruit, nootjes of andere lekkere dingen spelen.

Opdracht 7: Leuk opruimen

Als het hangmat avontuur voorbij moet Stuiter de boel weer keurig opruimen. Bah, dat vindt hij niet leuk. Samen met Bas maakt hij er een spelletje van. Eerst ruimen ze alle blauwe dingen op, dan alle rode en daarna de gele dingen. Ook jij ruimt natuurlijk keurig je tent weer op. Probeer het ook kleur voor kleur te doen. Welke kleuren kom je nog meer tegen? Ligt alles weer in de kast tot het volgende avontuur, dan is het tijd om de kleurplaat van Stuiter onder de buitendouche te kleuren.

Benodigd materiaal

 • De uitleg met het verhaal, de tekening, de sterrenbeelden en de schaduw handgebaren
 • Zie de benodigdheden bij de verschillende opdrachten.

Tips

Beetje hulp af en toe is wenselijk.

Lees 2660 keer Laatst aangepast op donderdag, 21 mei 2020 16:05
Log in om reacties te plaatsen