maandag, 31 augustus 2015 02:00

Morse, een codetaal

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het internationale morse schrift leren op een leuke manier.

Beschrijving van de activiteit

Door de groepsleiding wordt een kort verhaal gehouden over het morse alfabet. Je kan uitleggen over noodsituaties en benadrukt het belang van bijvoorbeeld het seinen van SOS als je ergens in de natuur bent. Vertel dat dit met piepjes kan, met geluid, met een zaklamp en met een seinsleutel. Omdat een seinsleutel niet altijd beschikbaar is, kiezen we vandaag voor een theelepel en een soeplepel. De theelepel voor de korte toon en de soeplepel voor de lange toon. Je kan het op een glas laten klinken of op een blik. Belangrijk is wel dat je het verschil in geluid duidelijk hoort. De groep deelnemers even laten wennen aan het verschil van geluid.

Er worden groepjes gemaakt van 4 personen. Bespreek met elkaar hoe je wilt seinen. Als leiding zou je vast een oefenwoord of zin kunnen maken. De groep doet dit eerst met elkaar en probeert zo het woord of de zin te ontcijferen. Start eenvoudig met een woord. Daarna gaat men per tweetal uit elkaar en gaat men een woord of zin bedenken. Ze schrijven het op en oefenen het eerst even met elkaar. De tweetallen proberen nu tegenover elkaar het woord/ zin van elkaar te raden.

Voorbereidingstijd

Op de computer het morsealfabet downloaden en kopieën maken. Hierbij ook woorden die als ezelsbruggetje gebruikt kan worden. Circa 10 minuten.

Benodigd materiaal

  • Theelepel en soeplepel.
  • Een kopie van het internationale morsealfabet.
  • Glas, blik of koektrommel.
  • Pen en papier.

Tips 

  • Maak een rustige start met het spel. Als de kinderen ervaren erin zijn zou je nog een groepsyell kunnen bedenken met een soort antwoord erop die alleen jouw groep herkent.
Lees 7122 keer Laatst aangepast op maandag, 07 december 2020 19:43
Log in om reacties te plaatsen