maandag, 31 augustus 2015 02:00

Kalkoen in kampvuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Als roverscouts vier je kerst natuurlijk met een echt feestmaal. Maak je eigen kalkoen op het kampvuur!

Beschrijving van de activiteit

De bereidingswijze is hieronder gegeven in 6 simpele stappen.

 1. Stap 1: Maak een kampvuur en gebruik voldoende brandstof (hout), zodat je veel heten kolen overhoudt. Graaf een gat van ten minste 60 centimeter diep naast het vuur. Maak het gat groot genoeg dat de kalkoen er ruim inpast (ten minste twee centimeter aan alle kanten vrij houden).
 2. Stap 2: Reinig de buitenkant van de kalkoen en wrijf de huid in met olijfolie, zout en een kruidenmengsel van rozemarijn, tijm en peterselie. Vul de kalkoen met je eigen recept, bijvoorbeeld gepelde teentjes knoflook (het vullen kan je ook achterwegen laten).
 3. Stap 3: Wikkel de hele kalkoen in met drie tot vier lagen aluminiumfolie.
 4. Stap 4: Haal de helft van de kolen uit het kampvuur en stop deze in het gat. De bodem moet volledig bedekt zijn met kolen (minimaal 5 centimeter). Zorg ervoor dat je er ook echt kolen in doet en geen as. Leg de in aluminium ingewikkelde kalkoen op de kolen. Bedek het geheel daarna met de rest van de kolen. Vul het gat vervolgens met zand totdat het hele gat afgedekt is.
 5. Stap 5: Laat de kalkoen braden in de kuil, een kalkoen van 4 á 5 kilo moet ongeveer 3 uur braden, voeg een half uur toe voor elke extra 2 kilo.
 6. Stap 6: Graaf na het wachten de kalkoen uit, haal hem uit de folie en dien hem op.

Voorbereidingstijd

Je bent wel even bezig met voorbereiden, voor het kopen van een kalkoen is wat werk. Maar ook het bereiden van de kalkoen als ook het braden duurt enige tijd.

Benodigd materiaal

 • Hout.
 • Vuur.
 • Schop.
 • Kalkoen.
 • Olijfolie, zout, rozemarijn, tijm, peterselie.
 • Vulling voor de kalkoen (naar keuze, bijvoorbeeld knoflook).

Tips

 • Er zijn ook vele andere bereidingswijzen, zoek eens op internet. Tip: zoek vooral op: “turkey on campfire”. In America is het bereiden van een kalkoen een jaarlijkse bezigheid!

Veiligheid

 • Het blijft een activiteit met vuur, dus zorg altijd voor een emmer water in de buurt.
Lees 3267 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 10:59
Log in om reacties te plaatsen