maandag, 31 augustus 2015 02:00

Pietjes kweken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Creatief met het kweken van planten, zodat kinderen speels leren hoe planten groeien en over het verzorgen van de natuur. Graspoppetjes in een sinterklaasthema.

Beschrijving van de activiteit

Rebbel heeft haar hele vensterbank vol staan met kleine Pietjes die allemaal groen haar hebben. Wat doet ze daar toch mee en kunnen wij die ook zelf maken? Bevers gaan creatief groentes kweken. Vraag de opkomst vooraf aan de kinderen om een oude panty en kleine jampotten mee te nemen.

Versier de jampotten met gekleurd papier als lijfje van een man/vrouw (bijvoorbeeld Piet, lekker bonte kleuren, mooie gekartelde gegolfde kraag, armen en voeten van gevouwen 'muizentrappetjes'). Zet ze daarna apart en laat ieder kind een panty pakken. Vul de voet van de panty met een lepel tuinkerszaad. Laat de kinderen daar een flinke beker potgrond in doen. Vervolgens leg je (als staf) een knoop zo dicht mogelijk op de aarde en knip je de rest van de panty eraf (laat circa 4 cm over). Maak (als staf) een neus door de panty aan een kant wat uit te trekken en daar grond in te 'pakken', maak daar een bolletje van en laat het kind een stuk draad daar tweemaal omheen draaien. Vervolgens knoop je als staf dat draadje onderaan vast en knip je het af. Zo kan je ook twee oren maken of je laat die er later met papier op plakken. Als de kinderen vieze handen hebben van de aarde, laat ze dan eerst hun handen wassen voor je verder gaat.

Daarna kunnen de kinderen de pantys op de jampot zetten. Druk van te voren de bovenzijde een beetje in zodat die plat is en/of een klein kuiltje heeft. Als het hoofd af is gaan de kinderen die verder versieren, uit het gekleurde papier knippen ze een mond en ogen. Denk bij de ogen aan het wit en zwart. Maak eventueel oren. Denk ook aan accesoires roze wangetjes, enzovoort. Die plakken de kinderen daarna op de pantyhoofden.

Als er tijd over is of je een lange opkomst hebt kan je de kinderen ook twee hoofdjes laten maken door beide voeten te gebruiken. Je kan de neus en oren ook 'los' maken door kleine bolletjes gevuld met aarde of opgeknoopte panty te maken. Let op dat je dit vooraf uitprobeert, de juiste kleur panty bij het hoofd houd en dat ze goed dicht zijn geknoopt/genaaid, vooral als er aarde in zit. De bolletjes kan je dan vastzetten met de spelden, de zilverkleurige 'dopjes' kan je zwart maken met een zwarte watervaste stift. De hoofden geven we water met een paar lepels water die dan in het kuiltje gegoten worden en daarna de panty net in het water te laten hangen wat in het jampotje zit. De kinderen kunnen hiervoor de plantjes mee naar huis nemen. Om knoeien te voorkomen is het verstandig ze op een schoteltje te zetten. Zet ze lekker licht op de vensterbank.

Voorbereidingstijd

Ongeveer 30 minuten. Houd rekening met het winkelen bij een tuincentrum/kwekerij of bloemenshop voor zaad en potgrond, materiaal klaarzetten en voorbeeld maken.

Benodigd materiaal

 • Pantys en jampotten (kinderen mee laten nemen).
 • Lepel, beker.
 • Potgrond.
 • Sierkerszaad.
 • Gekleurd papier.
 • Lijm, scharen.
 • Draad.
 • Eventueel spelden en watervaste zwarte stift.

Tips

 • Welpen doen deze activiteit bij de Talaab poel of de Guha Grotten, bijvoorbeeld met Ikki, die een voorbeeld op één van haar stekels heeft geprikt.
 • Sommige kinderen kunnen nog niet zo goed knippen en plakken.
 • Het knopen van de panty en afbinden van de bolletjes voor oren en neus met draad is voor kinderen moeilijk.
 • Maak een 'straatje' met de verschillende onderdelen waar de kinderen dan langs kunnen lopen en bij de staf uitkomen die dan helpt met het afknopen van het hoofd en een ander voor de neus en eventueel oren.
 • In plaats van sierkerszaad zijn er ook andere gewassen/zaadjes die door een panty heen kunnen groeien, vraag dit eventueel aan de kweker/bloemist.
 • Deze activiteit is ook leuk om een volgende opkomst de groente te oogsten en te gebruiken bij het eten dat je dan maakt (bijvoorbeeld als beleg op mini pizza's of broodjes met gesmolten kaas of in een kruidenboter).
 • Werk eventueel met gekleurt plastic in plaats van papier. Dit kan beter tegen water(schade).

Veiligheid

 • Naalden, scharen en spelden zijn scherp. Zorg dat je pleisters en desinfectie bij de hand hebt.
Lees 3304 keer Laatst aangepast op donderdag, 03 december 2020 10:13
Log in om reacties te plaatsen