Print deze pagina
zaterdag, 29 juni 2019 13:29

Toverballen in de Jungle

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen ontdekken met behulp van de dieren uit de Jungle wat er allemaal in het snoep zit dat ze in hun lichaam stoppen als ze het opeten. En de welpen ontdekken welke redmiddelen voor kleine kwaaltjes er allemaal zijn in de natuur.

Beschrijving van de activiteit

Mowgli en Shanti hebben tijdens een verjaardagsfeestje in Haveli een hele grote zak met toverballen en ander snoep gewonnen. Ze besluiten om het snoep niet allemaal zelf op te eten en deze te delen met de dieren in de Jungle.  Als eerste komen ze Baloe tegen. Die is wel heel nieuwsgierig naar de toverbal. Hij stopt er eentje in zin mond, mhh lekker. Baloe lacht breed en Mowgli en Shanti beginnen te lachen: Baloe je hebt een hele blauwe tong! Wat? Baloe schrikt zich een hoedje en rent naar de vijver om in de spiegel van het water te kijken. Help! roept Baloe, blauw!, vergif! Ik ben betoverd! Mowgli en Shanti stellen Baloe gerust: het is maar verf. Als je de toverbal verder opzuigt dan krijgt je tong steeds weer een andere kleur. Baloe vindt het maar niks. Hathi is op het hulpgeroep afgekomen en pakt met zijn slurf  een grote Haribo kers. Mmh lekker, kersen, deze smaakt wel wat vreemd. Dan beginnen Mowgli en Shanti weer te lachen: Hathi, je grote oren worden helemaal rood! Hathi begint luid te trompetteren. Ik ben ziek, hoge koorts! Kaa pakt een lekker Haribobanaantje en begint te kronkelen van de buikpijn. En zo gaat het verder. Op het einde van het snoep uitdelen zijn alle dieren in paniek of voelen zich niet lekker. Ongerust geworden vragen Mowgli en Shanti Bagheera om raad. Die weet gelukkig dat de dieren geholpen kunnen worden met 'snoep' van Moeder Natuur uit de Jungle.

In het clubhuis of als het lekker weer is buiten hangen verspreid afbeeldingen van alle Jungledieren. De welpen worden verdeeld in groepjes van 4 en krijgen een zakje snoep mee en een lijstje met ingrediënten. Bij elk dier waar ze langs gaan testen ze een snoepje en bepalen ze wat dit snoepje met het betreffende dier doet als deze het opeet en door welk ingrediënt ze denken dat dit veroorzaakt wordt. Dat tekenen en/of schrijven ze er bij op de afbeelding.

Na deze ronde moeten de dieren gered worden met 'snoep' uit de Jungle dat in en om het gebouw is verstopt of te vinden is in de natuur. Elk groepje gaat in een bepaalde tijd zoveel mogelijke redmiddelen voor de dieren verzamelen.

Voor elk dier zijn er vier redmiddelen die in de juiste volgorde ingenomen moeten worden. Door middel van levend master mind moeten de welpen de juiste volgorde ontdekken. Er spelen twee groepjes tegen elkaar. Het ene groepje heeft de code voor bijvoorbeeld Hathi en de andere voor Baloe. Om de beurt leggen de groepjes 4 ingrediënten op een rijtje en krijgen dan van de groep die de code heeft terug welke goed zijn en op de juiste plek liggen. Het groepje dat als eerste alle 4 de juiste ingrediënten op de juiste volgorde weet te krijgen heeft gewonnen.

Benodigd materiaal

  • Afbeeldingen van alle Jungle dieren.
  • Kaartjes met code per Jungledier (4 redmiddelen uit de Jungle in de juiste volgorde)
  • Toverballen en Haribo snoep.
  • Lijstjes ingrediënten ( op de verpakkingen).
  • Lijstje met in en om het gebouw te vinden redmiddelen uit de natuur voor ieder groepje
  • Redmiddelen, 'Snoep' uit de Jungle/ Moeder natuur: Appels, bananen, bessen, frambozen e.d., noten, zaden,  en eetbare planten: dovenetel (tegen brandende huid), brandnetels (ontgiften) , kamille (tegen buikpijn) , weegbree (tegen keelpijn), paardenbloem (tegen gif), madeliefjes (geneest wond), hondsdraf (tegen rimpels), zevenblad (vitamine C), smeerwortel (tegen spierpijn)
  • Mand of emmer per groepje om de redmiddelen te verzamelen.

Veiligheid

  • Let op dat welpen die allergisch zijn voor kleurstoffen e.d. de snoepjes niet binnen krijgen.
  • Let op dat bij brandnetels plukken alleen de bovenste lichtergroene topjes heilzaam zijn en ook nog niet prikken. Of geef elke groepje voor de zekerheid een tuinhandschoen mee.

Tips

Je kan natuurlijk zelf nog veel meer redmiddelen uit de natuur bedenken en op de lijst zetten.

Lees 1544 keer Laatst aangepast op zaterdag, 08 februari 2020 11:15
Log in om reacties te plaatsen