Print deze pagina
woensdag, 06 april 2022 14:13

Vrijheid herdenken goes internationaal

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Kom er achter hoe vrijheden worden herdacht in andere landen. Vrijheid is toch een universele waarde?

Beschrijving van de activiteit

In Nederland vieren we op 4 en 5 mei onze vrijheid. Dit is een nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Andere landen hebben andere datums en redenen om hun vrijheid te herdenken. Kijk over de grens naar hoe andere landen en bevolkingsgroepen vrijheid herdenken. Een voorbeeld is het Engelse “Remembrance Day” op 11 november en Independence Day van de VS op 4 juli. Er zijn ook herdenkingen die niet specifiek bij één land horen, maar meer bij een cultuur of bevolkingsgroep zoals Emancipation Day.

Ga in groepjes uiteen en kies allemaal een andere herdenking. Verdiep je met je groepje hierin verder. Wat wordt er allemaal gedaan, welke tradities horen daar bij, en wat is precies het gene dat er herdacht wordt? Na afloop vertel je hierover tegen de andere groepjes. Sta daarbij stil waarom deze herdenking belangrijk is voor dit land of bevolkingsgroep.

Voer ten slotte een herdenking uit die jullie hebben opgezocht. Je kan als afdeling een herdenking kiezen waarbij de achterliggende herdenking gedachte jullie het meeste aanspreekt. Verzamel voorwerpen die bij de verdenking nodig zijn, en zorg dat iedereen een juiste plaats heeft in de choreografie (als die er is). Doe eer aan deze herdenking door het heel serieus uit te voeren.

Benodigd materiaal

  • Internet
  • Verschillende attributen die je bij de herdenking kan gebruiken, afhankelijk van de gekozen herdenking

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Kijk voor een lijst met nationale onafhankelijkheidsdagen eens op:

Lees 758 keer Laatst aangepast op zondag, 17 april 2022 11:10

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen