maandag, 31 augustus 2015 00:00

Kip, kip, kip, waar is het ei?

Naam activiteit

Kip, kip, kip, waar is het ei?

Deze activiteit stimuleert o.a. samenwerking, lichamelijke ontwikkeling en spelinzicht.

Neem tien doosjes en stop in elk doosje chocolade-eitjes met een andere kleur. Verstop deze doosjes in een stuk bos of park, achter en onder bomen, planten en struiken. Ga met de kinderen in het midden van het speelgebied staan en stel subgroepjes samen van elk drie à vier kinderen. Elk subgroepje trekt een cirkel op de grond van ± 2 m doorsnee en gaat daar instaan. Na het startsignaal gaan de nrs. 1 van elk groepje op zoek naar een doosje met chocolade-eitjes. Vindt een welp een doosje, dan neemt hij er net zoveel eitjes uit als zijn groepje groot is. Daarna doet hij het doosje weer dicht en legt het weer op dezelfde plek terug. Daarna rent hij snel naar zijn groepje en gaat in de cirkel staan. Dan mag nr. 2 van het groepje op zoek naar een doosje met eieren, enz.

De kinderen die in hun cirkel staan te wachten, zijn de kippen op het nest. Als een zoeker geen doosje kan vinden, mag hij de kippen van zijn groepje om hulp vragen door hard te roepen: “Kip, kip, kip, waar is het ei?” De kippen mogen dan aanwijzingen roepen. Zij moeten dus goed opletten waar de andere groepjes hun eieren vinden.
Let op: elk groepje mag uit elk doosje maar één keer eitjes halen. Er loopt een leidinggevende haan langs de cirkels om te controleren of de teruggebrachte eitjes telkens uit een ander doosje komen. Zo niet? Inleveren! (“Kukelekuu!!!”). Wanneer een groepje alle tien de doosjes heeft gevonden, stopt het spel. Elk groepje mag dan de gevonden eieren opeten.

• 15 tot 30 minuten

• Zie beschrijving van de activiteit

Tips algemeen

• Tip

Speel dit spel in aangepaste vorm tijdens een open dag van de groep. Verstop de doosjes rond het clubhuis en laat de bezoekende kinderen meespelen, eventueel met hun ouders. Stop in de doosjes waardebonnen waarmee ze bij een centrale post iets kunnen ophalen. Denk daarbij aan iets lekkers, maar bijvoorbeeld ook aan waardebonnen voor een maand gratis lidmaatschap of het bijwonen van een groepsactiviteit.

Tips voor scouts met een beperking

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun fijne motoriek, klik hier;

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun grove motoriek, klik hier;

• Heb jij de indruk dat er kinderen zijn die gepest worden, klik hier;

• Heb jij kinderen die mogelijk andere kinderen pesten, klik hier;

• Heb jij 'drukke' kinderen in je speltak, klik hier;

• Heb jij kinderen met een auditieve beperking, klik hier;

• Heb jij kinderen die (opvallend) stil zijn, klik hier;

• Heb jij kinderen met mogelijk agressief gedrag, klik hier;

• Heb jij kinderen die jouw uitleg niet goed begrijpen, klik hier;

• Heb jij kinderen die aan (bepaalde) activiteiten niet mee doen, klik hier.

Lees 877 keer Laatst aangepast op zondag, 29 mei 2016 18:29

Sport & Spel