zaterdag, 16 juni 2018 12:25

Steven's water festijn

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers de eigenschappen van water laten ontdekken

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie:

Steven is bezig om zijn boot van buiten helemaal schoon te maken. Daarvoor heeft hij een groot apparaat nodig om de boot uit het water te takelen. Stuiter komt er bij staan en vraagt zich af hoe zo'n groot en zwaar iets toch blijft drijven, en grotendeels boven het water uit steekt, terwijl als Stuiter het water in gaat hij grotendeels onder water zit. Steven besluit om samen met Stuiter de eigenschappen van water te gaan ontdekken.

De activiteiten

Samen klaarzetten

In het midden van het veld wordt de waterbak gevuld met emmers water, iedereen kan helpen om het water te versjouwen. De bever krijgen lege potjes, schepjes, trechters, slangen, sponzen lakens, pvc buizen en dergelijke. Op die manier ontdekken ze al vlug dat water echt alle kanten oploopt. Ze kunnen de buizen en trechters proberen aan elkaar te kleven met ducktape om zo een water parcour te krijgen.

Om een extra dimensie te geven voeg je shampoo toe of enkele druppels voedingskleurstof. Als de bevers voorzichtig zijn en het verschil kennen tussen op een rietje blazen of zuigen komen er prachtige bellen tevoorschijn.

Alle bevers spelen heel graag in de waterbak en om iedereen aan bod te laten komen zet ik op tafel ook enkele kleine bakjes met water in. Hier kunnen ze aan de slag met materialen die zinken of drijven.

Drijven en zinken

In bak zitten bootjes, eendjes, kurk en ook stenen, balletjes, muntjes, een stuk klei (play doh) en dergelijke. Door alles in de bak te gooien merken de bevers op dat sommige dingen naar de bodem zakken en andere blijven drijven op het water.

Nog een stap verder is wanneer ze dingen die zinken op drijvende voorwerpen stapelen. Bijvoorbeeld stenen (zinken) op een bootje (drijven) of muntstukken (zinken) op een rondje kurk (drijven).

Bij de stap hierna word de vorm veranderd. Van de bal klei (zinkt) word een schoteltje gemaakt (blijft drijven)

We kunnen op een papier aangeven wat zinkt en wat drijft. Zo kunnen we er later samen over praten en proberen uit te zoeken waarom iets drijft of zinkt.

Aan het einde van de dag maakten we van verschillende kleuren papier mooie bootjes en laten deze varen op de watertafel. Als afsluiter gingen we in de buurt naar de plaatselijke plas waar we elke om beurt met een (motor)bootje mochten varen. Plezier verzekerd!

Zinken en drijven is heel veel nieuwe dingen ontdekken, elke bever op zijn eigen tempo!

Benodigd materiaal

water tafels / speciekuip

lege potjes, schepjes, trechters, slangen, sponzen lakens, pvc buizen en dergelijke, eventueel ducktape om voorwerpen aan elkaar vast te maken

shampoo / voedingskleurstof / rietjes

bak met bootjes, eendjes, kurk en ook stenen, balletjes, muntjes een stuk klei (play doh) en dergelijke.

Veiligheid

Nat gras kan glad worden

Als je met bevers het water op gaat iedereen een zwemvest aan, en weten wie kan zwemmen en wie niet

Lees 2521 keer Laatst aangepast op zondag, 13 september 2020 14:25
Log in om reacties te plaatsen