zondag, 08 april 2018 14:54

Heggen vlechten

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het vlechten van heggen in vormen, zodat er speelobjecten en natuurlijke afscheidingen voor jongere kinderen ontstaan

Beschrijving van de activiteit

Heggenvlechten is een eeuwenoud boerenambacht bedoeld om heggen en houtwallen ondoordringbaar te maken. Ondoordringbaar voor wild en vee om te voorkomen dat ze de akkers niet kaal zouden vreten. Het werd ook, maar pas veel later, gedaan om koeien en schapen in de wei te houden. Bij het vlechten worden stammen en takken ingekapt (soms ook geleid, gebogen of geknikt) en daarna bijna horizontaal neergelegd en door elkaar gevlochten. Meestal deed men dit met doornstruiken. Zo ontstaat er een ondoordringbare barrière. Vrijwel overal in Europa werden vroeger heggen en houtwallen gevlochten. Met de introductie van het prikkeldraad 100 jaar geleden, is het heggenvlechten snel de rug toe gekeerd. Maar het heggenvlechten komt terug. Hoe kan dat? Wat heeft zo’n oud ambacht ons nu te bieden? Een heleboel!!!!

Heggenvlechten geeft je een wauw-gevoel. Het is heerlijk om een dag te vlechten. Ambachtelijk aan de slag in het landschap. In teams van 2 personen, handschoenen aan, hakmes of takkenzaag in de hand, fysiek soms heftig maar ook gevoelig maatwerk. Iets geheel nieuws doen, wat in het begin een onmogelijk opdracht lijkt en aan het eind van de dag een prachtig resultaat oplevert. Met heggenvlechten is het wauw-gevoel terug!

Wilgentenen wortelen makkelijk, als je die in de grond zet groeien ze vrij makkelijk weer verder. Van lange wilgentenen kunnen tenten en doolhoven gevlochten worden, die na verloop van tijd volgroeien.

Zoek contact met het plaatselijke landschapsbeheer. Zij hebben regelmatig heggen vlecht dagen waarbij er veel heggen tegelijk gevlochten worden

Benodigd materiaal

  • Contat met het plaatselijke landchapsbeheer
  • Wilgentenen, eventueel geworteld
Lees 1931 keer Laatst aangepast op zaterdag, 07 september 2019 14:25
Log in om reacties te plaatsen