dinsdag, 12 december 2017 17:20

Dag van de mensenrechten

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Feestdagen in het buitenland leren kennen.

Beschrijving van de activiteit

In Zuid-Afrika wordt de 'Dag van de Mensenrechten' gevierd op 21 maart, ter herinnering aan het bloedbad in Sharpeville dat op 21 maart 1960 plaatsvond. Dit bloedbad was het gevolg van protesten tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Veel Zuid-Afrikanen vinden dat elke verwijzing naar het bloedbad in Sharpeville racisme bevordert en dat het getuigt van miskenning van de rechten van andere minderheden in het Zuid-Afrika na de apartheid, gezien de grote lijst van bloedbaden die in de geschiedenis van het land hebben plaatsgevonden. Velen menen dat de dag gevierd moet worden om de mensenrechten in het algemeen te promoten.

De Verenigde Naties hebben naar aanleiding van het bloedbad in Sharpville 21 maart uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

Op 10 december wordt wereldwijd de Dag van de Mensenrechten (Human Rights Day) gevierd. Dat is de de datum waarop in 1948 door de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens werd aanvaard.

Bekijk informatie rondom de apartheidsbeweging in Zuid Afrika

Ga hierna in discussie over mensenrechten: stel vragen over wat zijn alle rechten, is dat ons perspectief of kijken ze er in andere landen anders tegen aan? enzovoord

Eventueel kun je iemand van Amnesty uitnodigen voor extra uitleg

Benodigd materiaal

  • Informatie rondom rechten van de mens
  • Uitnodiging voor iemand van Amnesty

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Lees 2569 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 10:41
Log in om reacties te plaatsen