maandag, 31 augustus 2015 00:00

Levend kwartet (geheugenspel)

Onthouden van (verzonnen) namen

De groep wordt verdeeld in vier teams. Ieder kind in elk team bedenkt nu voor zichzelf een naam van iemand uit een televisieprogramma, een boek, een sprookje of iets dergelijks. Deze naam moet het kind zeggen tegen de leiding. De leiding schrijft op welke naam bij welk kind hoort. De kinderen mogen verder tegen niemand anders zeggen welke naam ze hebben.

Als alle kinderen een unieke naam hebben, noemt de spelleider alle genoemde namen op en het spel begint. Het eerste groepje begint, en vraagt aan één van de andere groepjes bijvoorbeeld "Pietje, ben jij Lucky Luke?" Als Pietje niet Lucky Luke is, dan blijft Pietje zitten, en mag het groepje van Pietje nu iets vragen aan een andere groep. Als Pietje Lucky Luke is, moet Pietje opstaan en bij het eerste groepje gaan zitten. Hij hoort voortaan bij dat groepje. Het eerste groepje mag doorgaan met vragen stellen, totdat ze een vraag fout hebben.

Wanneer de volgende groep aan de beurt is, mogen ze niet meteen hun eigen groepsgenoten terugvragen. Ze moeten éérst een andere naam goed geraden hebben. De groep die op het laatst alle kinderen heeft, heeft gewonnen.

Het opschrijven van de namen

• pen
  • papier
  • stoel voor elke deelnemer

Tips algemeen

• Zorg ervoor dat het vertellen van de namen niet gehoord word. Doe dit dus op de gang of iets dergelijks.
  • Lees de namen niet op van boven naar beneden, maar bijvoorbeeld eerst de 3e naam, dan de 10e naam, hierna de 7e naam, enzovoords. hierdoor is er geen logika in wie welke naam heeft.
    • Als variatie kun je spelen dat de leiding niet ook de namen van de kinderen opnoemt, maar alleen het lijstje met namen die de kinderen voor zichzelf hebben bedacht. Het spel word hierdoor wel een stuk moeilijker.

• Je kunt levend kwartet ook als renspel spelen.

Tips voor scouts met een beperking

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun fijne motoriek, klik hier

• Heb jij kinderen die problemen hebben met hun grove motoriek, klik hier

• Heb jij de indruk dat er kinderen zijn die gepest worden, klik hier

• Heb jij kinderen die mogelijk andere kinderen pesten, klik hier

• Heb jij 'drukke' kinderen in je speltak, klik hier

• Heb jij kinderen die moeilijk zien, klik hier

• Heb jij kinderen met een auditieve beperking, klik hier

• Heb jij kinderen die (opvallend) stil zijn, klik hier

• Heb jij kinderen met mogelijk agressief gedrag, klik hier

• Heb jij kinderen die jouw uitleg niet goed begrijpen, klik hier

• Heb jij kinderen die aan (bepaalde) activiteiten niet mee doen, klik hier.

Lees 1657 keer

Sport & Spel