IJssculpturen maken

De welpen gaan creatief aan de slag met het thema 'winter' en geven een blok ijs vorm.

Thema-introductie

Mowgli en Shanti zijn tijdens hun wandelingen door de jungle nu wel iets heel geks tegengekomen. Op de plaats waar normaal het water stroomt.. is iets nieuws gekomen.. Het is net als het water doorzichtig, maar koud, hard en glad. Ze weten niet echt wat ze ermee kunnen doen, totdat een oom van Shanti zegt dat je daar mooie figuren van kan maken. Hij noemt het 'ijs'. Mowgli vindt het maar gek maar.. samen met de welpen wil hij hier graag mee aan de gang!

Activiteit

De welpen krijgen per kind een blok ijs, en voorwerpen om het ijs een vorm mee te geven. Dit kan met hamer en beitel (voor de oudere welpen) of een mes of stokje (voor de jongere welpen). Je kan er als leiding voor kiezen om een opdracht mee te geven (bijvoorbeeld: maak een dier), of de welpen lekker hun gang laten gaan en zelf iets laten bedenken.

De voorbereiding kost niet al te veel tijd, maar moet wel tijdig gedaan worden. Het werkt het makkelijkst als je bakken water in de vriezer zet, en dit enkele dagen in de vriezer houdt. Zorg er ook voor dat de temperatuur van de ruimte waar je gaat werken niet te warm is (dus kachels uitzetten, of de tafels naar buiten?!?).

• IJsblokken
  • Materiaal om het ijs mee te bewerken

• Leg de welpen duidelijk uit hoe ze met de materialen om moeten gaan.
  • Zorg dat de welpen, als ze in een koude ruimte zitten, goed warm aangekleed zijn.
  • Leg de sculpturen die klaar zijn terug in de vriezer, dan gaan ze nog mooi mee naar huis.
  • Zorg voor tasjes (liefst koeltassen) om de sculpturen in mee te geven.
Lees 689 keer Laatst aangepast op maandag, 11 maart 2019 15:04

Expressie