zondag, 11 december 2016 12:36

Kikker en de vreemdeling

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers leren hoe je met elkaar om gaat. Ze leren dat anders niet raar of eng is. Ze ontdekken, dat we allemaal anders zijn.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie

Stuiter mag bij Noa logeren. Voor het slapen mag Stuiter een boek uitkiezen uit haar grote boekenkast. In de boekenkast ziet Stuiter het boek 'Kikker en de vreemdeling' staan. Stuiter kent veel boeken over Kikker, maar deze nog niet: Noa leest het boek voor. (Eventueel laat ze Stuiter ook het filmpje op youtube zien.)

Het spel

Lees het boek voor of laat het filmpje op youtube zien. Bespreek het boek of het filmpje met de bevers. Waarom vinden Varkentje en Eend dat Rat weg moet? Is dat eerlijk? Hoe komt Kikker erachter, dat Rat leuk en vriendelijk is? Wat zou jij doen, als je Haas, Kikker, Varkentje of Eend was en Rat kwam vlakbij je wonen?

  • Heb het met de bevers over waarom Rat als 'vreemd' word gezien. Komt dat omdat Varkentje, Eend, Haas en Kikker hem niet kennen en hij nieuw is, komt het omdat hij er anders uit ziet als de anderen?
  • Rat mag in het bos blijven. Hoe zou hij zich gevoeld hebben, als de dieren niet aardig tegen hem waren gebleven? Wat zouden de bevers willen, als zij Rat waren?
  • Rat spreekt drie talen. Dat is handig. Zo kunnen Varkentje, Eend, Haas en Kikker gewoon met hem praten. Maar stel je voor dat iemand niet jouw taal spreekt en je wilt toch met hem praten. Dan beeld je uit wat je wilt zeggen. Fluister een bever een woord in het oor. Hij beeldt het woord uit, dus zonder te praten. Weten de andere bevers het woord?
  • Vraaag de bevers of zij wel eens 'de vreemde'ergens waren? Of juist iemand kennen die als 'vreemde word gezien zoals het nieuwe / onbekende kind in de klas of groep. bijvoorbeeld door iemand die verhuisde.
  • In het boek en in het filmpje zegt Haas over Rat: ‘Hij is anders dan wij en hij komt hier misschien niet vandaan, maar hij doet toch niets verkeerds?’
  • Hoe anders is Rat? Laat de bevers Varkentje, Haas, Eend, Kikker en Rat beschrijven. Bijvoorbeeld kleur, snavel, snuit, staart, poten, oren.
  • Mensen zijn ook allemaal anders. Kunnen de bevers elkaar beschrijven?
  • Bespreek waarom Rat ergens vreemd kunnen zijn. Zou Rat verhuist zijn, of zoou gat gevlucht zijn. Wat is het verschil tussen gewoon verhuizen (gekozen) of gevlucht zijn (vaak minder vrijwillig door bijvoorbeeld oorlog)
  • Bespreek met de bevers waarom mensen vluchten en wat zijn mee zouden nemen als ze snel weg zouden moeten en in een ander land moeten gaan wonen, waarbij ze de taal niet spreken.
  • Rat gaat vaak ook reis. Wat zou hij meenemen? Speel ‘Rat gaat op reis en neemt mee’.

Boek: Kikker en de vreemdeling

Op een dag komt er een vreemdeling in het bos wonen: Rat. Eend waarschuwt dat ratten dieven zijn. Ze zijn lui, brutaal en werken niet. Varkentje zegt dat ratten niet in het bos thuishoren. Maar Kikker besluit zelf een kijkje te gaan nemen. Hij vindt hem wel aardig. De andere dieren hebben nog veel vooroordelen. Maar ze merken, dat hij niet lui en brutaal is. Hij is juist behulpzaam en vriendelijk. Ze worden vrienden. Als Rat besluit om weer op reis te gaan, zwaaien ze hem allemaal uit. De dieren missen hem. Gelukkig komt hij af en toe terug.

Op youtube is een kort filmpje over het boek. https://www.youtube.com/watch?v=F_AC0q0CpFo

Benodigd materiaal

Boek Kikker en de vreemdeling en/of laptop om filmpje op youtube te laten zien.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 3506 keer Laatst aangepast op dinsdag, 26 maart 2024 20:13
Log in om reacties te plaatsen