vrijdag, 08 april 2016 23:07

Kasteel heer

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Ieder team streeft er naar om zo snel mogelijk zijn kasteel volledig uitgebouwd te krijgen. Eenmaal volledig uitgebouwd dient het 10 minuten intact te blijven. De opbouw van het kasteel van tegenstanders kan worden vertraagd door aanvallen hierop te plannen. Uiteraard zijn er grondstoffen voor dit spel nodig voor de bouw van leger en kasteel.

Beschrijving van de activiteit

De posten
Voor dit spel worden 3 groepen gemaakt. Elke groep richt rondom de centrale post een kasteelpost op. Op de kasteelpost wordt aan het kasteel gebouwd, grondstoffen opgeslagen, legers gestald en het kasteel met toebehoren bewaakt. In het midden van het
speelveld bevindt zich de centrale post, waar grondstoffen verdiend worden, kasteelonderdelen gekocht kunnen worden en legers kunnen worden getraind.

Grondstoffen verdienen
Op de centrale post kan men hout, steen en ijzer verdienen. Aan het begin van het spel wordt door elk team de getallen 1 t/m 6 op 6 grondstofvelden gelegd (dus 2 van elk soort grondstof). Spelers gooien om de beurt met 2 dobbelstenen, dit bepaalt wat voor grondstoffen ze krijgen (2 grondstofkaartjes). Verdiende grondstoffen moeten naar het kasteel worden gebracht.

Grondstofverdubbelaar
Om sneller meer grondstoffen te verdienen kan elk door elk team 1 grondstofverdubbelaar worden gekocht. Wanneer deze eenmaal is aangeschaft en er wordt op de centrale post om grondstoffen gedobbeld word de opbrengst verdubbeld. De speler krijgt dus ipv 2 grondstofkaartjes nu 4 grondstofkaartjes.

Kasteel bouwen
De verdiende grondstoffen zijn nodig om het kasteel op te bouwen. Het bouwen van het kasteel gaat via levels, waarbij je op level 0 begint. Heb je genoeg grondstoffen om je volgende level van je kasteel te bouwen, dan kan je dit level kopen op de centrale post. Het doel is om het kasteel van level 0 zo snel mogelijk op level 10 te krijgen. Wanneer een kasteel level 10 heeft bereikt moet dit direct aan de andere groepen worden gemeld. Weet je jouw kasteel 10 minuten op level 10 te behouden dan mag je jezelf als echte kasteelheer beschouwen en ben je de winnaar van het spel.

Trainen van manschappen
Manschappen zijn om verschillende redenen belangrijk om te trainen. Als eerste vormen zij een zeer belangrijke verdediging van het kasteel, maar ze zijn ook in staat om een ander kasteel aan te vallen en grondstoffen te veroveren of zelfs het kasteel schade toe te brengen. Verdiende grondstoffen kunnen niet alleen worden gebruikt om het kasteel mee te bouwen, maar kunnen ook worden gebruik om manschappen bij de centrale post te trainen. Door manschappen te trainen/kopen bij de centrale post en deze mee te nemen naar je kasteel kan je ze daar inzetten als verdediging of daarvandaan een aanval sturen. Hoe groter je leger is hoe sterker je kunt verdedigen en aanvallen.

Verdedigen en overvallen van het kasteel (grondstoffen)
Alleen de manschappen die zich op het kasteel bevinden dienen automatisch als verdediging. De mansschappen (of een deel daarvan) kunnen ook vanuit het kasteel worden weggestuurd om grondstoffen bij andere kastelen te veroveren, maar tijdens deze rooftocht verdedigen ze natuurlijk niet het kasteel! Daarom kan het verstandig zijn om niet met alle manschappen een overval te plegen maar een deel te sturen en het andere deel bij het kasteel te laten voor verdediging. Een aanval verstuur je door een speler vanuit zijn eigen kasteel naar ander kasteel te sturen en deze een bepaalde hoeveelheid manschapkaartjes mee te geven. Eenmaal bij het andere kasteel aangekomen verklaart de speler de aanval op het kasteel en laat daarbij het aantal manschapkaartjes zien waarmee die aanvalt. Met behulp van dobbelstenen wordt er gestreden tussen de aanvaller en de verdediger. De aanvaller mag met maximaal 3 dobbelstenen tegelijkertijd per worp gooien en de verdediger met maximaal 2, waarbij elke dobbelsteen 1 manschapkaartje vertegenwoordigt (heeft de speler maar 1 manschapkaartje, dan mag deze dus ook maar met 1 dobbelsteen gooien). Wanneer aanvaller en verdediger de dobbelstenen hebben gegooid worden de dobbelsteen met hoogste ogen van de aanvaller en verdediger met elkaar vergeleken. Als de aanvaller hogere ogen heeft gegooid dan de verdediger wint deze de aanval en omgekeerd als de verdediger hogere ogen of gelijke ogen heeft gegooid dan de aanvaller wint de verdediger de aanval. Indien aanvaller en verdediger meerdere dobbelstenen hebben gebruikt worden vervolgens de tweena hoogste ogen van aanvaller en verdediger met elkaar vergeleken om te bepalen wie de aanval heeft gewonnen.

Benodigd materiaal

Kaartjes met grondstoffen

Lees 2469 keer Laatst aangepast op donderdag, 05 mei 2016 10:08
Log in om reacties te plaatsen