zondag, 08 november 2015 23:48

Moord op Sinterklaas

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het doel van Levend Cluedo is dat de moord die is gepleegd wordt opgelost. De deelnemers moeten door het stellen van vragen aan de verdachten erachter zien te komen wie de moord heeft gepleegd, waar de moord gepleegd is, wat het moordwapen was en waarom de moord gepleegd is.

Beschrijving van de activiteit

Het spel Levend Cluedo kan op verschillende manieren gespeeld worden. De meest voorkomende manier is dat er een moord is gepleegd en een detective de deelnemers om hulp vraagt bij het oplossen van de betreffende moord. Een andere manier is dal de vermoorde persoon als een soort geest langskomt, vertelt wat hij zich herinnert van de dag waarop hij is vermoord en de deelnemers om hulp vraagt bij het oplossen van zijn moord zodat hij kan rusten. In het onderstaande verhaal is voor de tweede manier gekozen.

Korte speluitleg

  • De kaartjes met namen van de verschillende locaties waar de verdachten zich bevinden worden opgehangen, zodat duidelijk is voor de deelnemers op welke locatie ze zich bevinden.
  • De introductie wordt gedaan door de geest van de vermoorde manager/Sinterklaas, verdachten zijn al op de verschillende locaties aanwezig.
  • Deelnemers worden in 5 groepjes verdeeld.
  • Er mag steeds maar 1 groepje bij 1 verdachte zijn.
  • Elk groepje mag per keer 1 vraag stellen aan de verdachte, de verdachte moet hier antwoord op geven. (Let op: de vraag mag alleen beantwoordt worden als het hele groepje compleet is).
  • Als een groepje het antwoord denkt te weten op alle vragen over de moord moeten ze naar Klaas toe, hun oplossing aan hem vertellen en daar wachten tot alle groepjes er zijn.
  • Zodra alle groepjes bij Klaas op het verzamelpunt zijn worden de verdachten te­ruggeroepen en zal de waarheid bekend worden gemaakt betreffende de moord.

Karakters

  • Klaas Zandstra - Manager is vermoord, doet introductie en is tevens spelleider.
  • Wim de Vries - Piet.
  • Mieke de Vries - Secretaresse van Klaas.
  • Joost Bakker - Keukenhulpje.
  • Truus de Wit - Schoonmaakster.
  • Vanessa de Wit - Hoofd inpakkamer.

Locaties

  • Kantoor.
  • Kleedkamer.
  • Gang.
  • Keuken.
  • Toilet.
  • Inpakkamer.

Moordwapens

  • Staf van Sinterklaas.
  • Brievenopener.
  • Keukenmes.
  • Bezem.
  • Schaar.

Introductie van het spel door de geest van Klaas:

Goedendag, mijn naam is Klaas Zandstra. Ik ben al 2 jaar lang de manager van de Sinterklaascentrale. Het bedrijf kan door gezinnen met kinderen, scholen of verenigingen ingehuurd worden om als Sinterklaas en Piet cadeautjes te brengen voor de kin­deren. Natuurlijk speel ik in deze periode zelf voor Sinterklaas. Ik ben bij jullie gekomen, omdat ik jullie hulp nodig heb. Gisteravond tijdens werktijd ben ik vermoord. Ik kan niet rusten voordat ik antwoord heb op de vragen die door mijn hoofd spoken, Maar goed, voordat ik jullie vertel welke vragen dit zijn en wat ik precies van jullie wil, zal ik jullie eerst wat meer vertellen over mijn werk en wat ik me her­inner van gisteravond.

Zoals ik jullie net al zei ben ik de manager van de Sinterklaascentrale. Mijn taak is er­op te letten dat alle werknemers hun taken goed uitvoeren. Gisteravond waren zoals elke avond vijf van mijn collega's nog aan het werk, namelijk:

  • Wim de Vries, mijn beste vriend die in de Sinterklaasperiode voor Piet speelt
  • Mieke de Vries, mijn secretaresse op wie ik al 2 jaar stiekem verliefd ben. Omdat zij het zusje is van mijn beste vriend Wim durf ik haar geen verkering te vragen.
  • Vanessa de Wit, het hoofd van de inpakkamer en tevens het zusje van Truus.
  • Truus de Wit, schoonmaakster en de zus van Vanessa.
  • Joost Bakker, het keukenhulpje.

Ik weet nog dat ik tussen het werk in mijn kantoor door even naar het toilet ben geweest. Op de gang kwam ik Wim tegen. Op de terugweg naar mijn kantoor besloot ik nog even in de agenda te kijken die op het bureau van mijn secretaresse lag, toen ik plotseling een he­vige pijn in mijn borst voelde. Ik keek omlaag en zag overal bloed. Ik schrok en viel op de wond. Toen ik later mijn ogen opende zag ik mezelf op de grond liggen. Ik stond naast mijn eigen lichaam. De deur stond op een kier en werd verder geopend, Truus stond in de deur­opening, zag mij liggen en gilde. Vlak daarna kwamen mijn andere collega's aangerend. Ook zij zagen me liggen en schrokken. Ze hadden alleen oog voor mijn lichaam dat daar roerloos op de grond lag. Ik hoorde ze zeggen dat ik dood was, vermoord…

Ik werd bang en ben gevlucht. Sinds ze zeiden dat ik vermoord ben spoken er vier vragen door mijn hoofd waarop ik het antwoord moet weten voordat ik kan rusten. Deze vier vragen zijn:

  • Wie heeft mij vermoord?
  • Waar ben ik vermoord?
  • Waarmee ben ik vermoord?
  • Waarom ben ik vermoord?

Ik hoorde dat jullie goed zijn in net oplossen van raadsels. Daarom ben ik hierheen geko­men. Help mij alsjeblieft een antwoord te vinden op die wagen, zodat ik rust zal vinden. Om een antwoord te kunnen vinden op de vragen zal ik jullie verdelen in vijf groepjes. Ieder groepje krijgt van mij een pen en een blaadje waarop de namen en beroepen van mijn collega’s vermeld staan. Op dit blaadje kunnen jullie aantekeningen maken. In het verhuurbe­drijf zijn mijn collega's die er gisteravond waren aanwezig. Ik weet zeker dat één van hen mij heeft vermoord. Ieder groepje zoekt één van mijn collega's op en mag één vraag per keer stellen. Mijn collega zal de vraag alleen beantwoorden als je hele groepje compleet is.

Zodra jouw groepje een antwoord op de vraag heeft gehad, moeten jullie op zoek naar een andere collega van mij. Ook hier mogen jullie één vraag stellen. Vervolgens gaan jullie weer naar een andere collega of terug naar een collega waar jullie al eerder geweest zijn. Er mag slechts één groepje tegelijkertijd bij een collega zijn. Zodra een groepje het antwoord weet op de vragen, komen jullie naar mij toe. Als alle groepjes weer hier verzameld zijn, zullen we de waarheid over mijn moord te weten komen.

Beschrijving karakters

Manager/Sinterklaas: Klaas Zandstra

Al 2,5 jaar lang de manager van de Sinterklaascentrale. In de Sinterklaasperiode wanneer het bedrijf wordt ingehuurd, speel je zelf als Sinterklaas. Is al 2 jaar stiekem verliefd op Mieke (secretaresse). Mieke is het zusje van je beste vriend Wim, daarom heb je haar nooit verkering durven vra­gen. Gisteravond vermoord tijdens werktijd. Sindsdien dwaal je rond als geest totdat je het ant­woord weet op de vragen wie je heeft vermoord, waarmee je bent vermoord, waar je bent vermoord en waarom je bent vermoord.

Kleding tip: Nette broek, oud overhemd/blouse met bloedvlek erop (met textielverf of tomatenketchup erop gemaakt), Sinterklaasmijter op zijn hoofd. Gezicht geschminkt met een rood lijntje (bloed) vanaf zijn mond.

Piet: Wim de Vries

Je werkt al 2 jaar bij de Sinterklaascentrale. In de Sinterklaasperiode, wanneer het bedrijf wordt ingehuurd, speel je voor Piet. Klaas is je beste vriend en hij speelt zelf voor Sinterklaas. Je bent stiekem verliefd op Vanessa, maar zij ziet jou niet staan. Je bent de broer van Mieke (de secretaresse van Klaas).

Gisteravond zou je samen met Klaas op bezoek gaan bij een gezin. Voordat je naar de kleedkamer ging om je als Piet te verkleden, besloot je eerst langs Vanessa te gaan om te controleren of alle cadeautjes die je mee moest nemen ingepakt waren. Onderweg naar de inpakkamer kwam je Klaas tegen die snel naar het toilet liep. Vlak daarna zag je Truus uit de inpakkamer komen. Zodra je haar zag schoot je snel zelf de inpakkamer in, omdat je geen zin had in de nieuwste roddels van Truus. Direct nadat je in de inpakkamer bij Vanessa was langs geweest ging je naar de kleedkamer toe. Je wilde juist beginnen met omkleden toen je Truus hoorde gillen op de gang. Je rende erheen en zag Klaas dood in zijn kantoor liggen. Omdat enkel je collega's het bedrijf in en uit kunnen gaan is het duidelijk dat één van hen Klaas vermoord heeft.

Je verdenkt Joost ervan dat hij de moord heeft gepleegd, omdat je hem gisteravond niet hebt gezien. Mieke kan het niet zijn, omdat zij je zusje is en ze je beste vriend nooit iets aan zou kunnen doen. Truus kan het ook niet zijn, omdat zij liever roddelt dan dat ze haar werk goed doet. Vanessa kan het ook niet zijn, want zij is een lieve meid die nooit een vlieg kwaad zou kun­nen doen.

Kledingtip: Pietenmuts op zijn hoofd, verder gewone kleding. Wim heeft de staf van Sinterklaas bij zich.

Secretaresse: Mieke de Vries

Je werkt als secretaresse van Klaas bij de Sinterklaascentrale. De taken die je doet zijn: telefoon aannemen, afspraken maken en zorgen dat de gemaakte afspraken nageko­men worden. Je hebt al 8 maanden een geheime relatie met Joost (keukenhulpje). Je bent het zusje van Wim (die voor Piet speelt).

Gisteravond heb je samen met Joost en Truus in de keuken een kop warme chocolademelk gedronken. Nadat jullie de chocolademelk ophadden ging Truus verder met schoonmaken, want de gang en het kantoor van de manager moesten nog schoongemaakt zei ze. Joost en jij wilden juist beginnen met de afwas toen je opeens Truus hoorde gillen op de gang. Je rende erheen en zag Klaas dood in zijn kantoor liggen. Omdat enkel je collega's het bedrijf in en uit kunnen gaan is het duidelijk dat één van hen Klaas vermoord heeft.

Je verdenkt Truus ervan dat zij de moord heeft gepleegd, omdat ze graag voor luistervinkje speelt en vast iets gehoord heeft wat haar niet aan stond. Wim kan het niet gedaan hebben, want dat is je broer en tevens de beste vriend van Klaas, Joost kan het ook niet gedaan hebben, want hij was de hele avond samen met jou in de keuken. Vanessa kan het ook niet gedaan hebben, want zij is een lieve meid die teveel haar best doet om in de smaak te val­ken bij Klaas.

Kledingtip: rokje, leuk T-shirt en evt. bril op, brievenopener bij zich.

Keukenhulpje: Joost Bakker

Je werkt al een jaar als keukenhulpje bij de Sinterklaascentrale. De taken die je doet in de Sinterklaasperiode zijn: de kok helpen bij het pepernoten en speculaaskoek bakken, af­wassen en alle collega's van koffie, thee of warme chocolademelk voorzien. Je hebt al 8 maanden een geheime relatie met Mieke (secretaresse van Klaas).

Gisteravond heb je samen met Mieke en Truus in de keuken een kop warme chocolade­melk gedronken. Nadat jullie de chocolademelk ophadden ging Truus verder met schoon­maken, want de gang en het kantoor van de manager moesten nog schoongemaakt zei ze. Mieke en jij wilden juist beginnen met de afwas toen je opeens Truus hoorde gillen op de gang. Je rende erheen en zag Klaas dood in zijn kantoor liggen. Omdat enkel je collega's het bedrijf in en uit kunnen gaan is het duidelijk dat één van hen Klaas vermoord heeft. Van­morgen kwam je tot de ontdekking dat één van de keukenmessen verdwenen is en je bent bang om dit aan de kok te moeten zeggen als hij morgen terug komt van zijn vakantie.

Je verdenkt Truus ervan dat zij de moord heeft gepleegd, omdat ze graag voor luistervinkje speelt en vast iets gehoord heeft wat haar niet aan stond. Wim kan het niet gedaan hebben, want hij is de beste vriend van Klaas en tevens de broer Mieke. Mieke kan het ook niet ge­daan hebben, want zij was de hele avond samen met jou in de keuken. Vanessa kan het ook niet gedaan hebben, want zij is een lieve meid die teveel haar best doet om indruk te maken op Klaas.

Kledingtip: broek en T-shirt, met een schort om. Eventueel pollepel bij zich.

Schoonmaakster: Truus de Wit

Je werkt al een jaar lang als schoonmaakster bij de Sinterklaascentrale en speelt regel­matig voor luistervinkje. Datgene wat je hoort, klets je zo weer door aan de personen waar het over gaat. Kortom: je bent een echte roddeltante. Je bent de zus van Vanessa (hoofd inpakkamer).

Gisteravond heb je eerst de inpakkamer schoongemaakt en de laatste roddels aan je zus Vanessa verteld. Daarna ging je naar de keuken om samen met Joost en Mieke een kop warme chocolademelk te drinken. Onderweg naar de keuken kwam je Wen tegen die toen hij jou zag snel de inpakkamer inging. Nadat Joost, Mieke en jij de chocolademelk ophad­den moest je de gang en het kantoor van Klaas schoonsnaken. Je besloot te beginnen met het kantoor van Klaas. De deur van het kantoor stond op een kier. Toen je de deur verder open duwde zag je plotseling Klaas dood op de grond liggen. Je schrok hiervan en gaf een gil. Het volgende moment kwamen Joost en Mieke vanuit de keuken aangerend. Wen kwam uit de kleedkamer aangerend. En Vanessa kwam vanuit de inpakkamer aanrennen. Omdat enkel je collega's het bedrijf In en uit kunnen gaan is het duidelijk dat één van hen Klaas vermoord heeft

Je verdenkt Wim ervan dat hij de moord heeft gepleegd, omdat je gehoord hebt dat hij ja­loers is op zijn beste vriend Klaas. Mieke kan het niet gedaan hebben, want zij heeft vol­gens jou stiekem een oogje op Klaas en zal hem dus nooit kunnen vermoorden. Joost kan het ook niet gedaan hebben, want hij was de hele avond in de keuken aan het werk. Vanes­sa kan het ook niet gedaan hebben, want zij is jouw zusje en zou nooit een vlieg kwaad kunnen doen,

Kledingtip: gewone kleding met daaroverheen een schort en een theedoek om je hoofd heen ge­knoopt. Heeft een bezem bij zich.

Hoofd inpakafdeling: Vanessa de Wit

Je werkt al 2 jaar lang als hoofd van de inpakafdeling van de Sinterklaascentrale. Jij bent er verantwoordelijk voor dat de cadeautjes voor de kinderen van de gezinnen, scholen of verenigingen die het bedrijf inhuren op tijd en netjes ingepakt zijn. Je doet er alles aan om bij Klaas in de smaak te vallen, maar hij ziet jou al 2 jaar lang niet staan. Je bent het zusje van Truus (schoonmaakster).

Gisteravond was je net als elke avond alle cadeautjes die 's middags ingepakt waren door je collega's aan het controleren toen je zus Truus langskwam mi de inpakkamer schoon te maken. Je zus vertelde je dat ze Klaas had horen zeggen dat hij jou 'een zielig geval' vindt en erover dacht je te ontslaan. Vlak nadat je zus was vertrokken kwam Wim binnen om te controleren of de cadeautjes die hij mee moest klaar lagen. Terwijl hij de cadeaus bekeek, ben jij snel naar het toilet geweest, Toen je terugkwam was Wim juist klaar met zijn contro­le en zei dat hij zich snel moest gaan verkleden als Piet. Je wilde juist weer verder gaan met je werk, toen je plotseling Truus hoorde gillen op de gang. Je rende erheen en zag Klaas dood liggen in zijn kantoor. Omdat alleen je collega’s het bedrijf in en uit kunnen gaan, is het duidelijk dat één van hen Klaas heeft vermoord.

Je verdenkt Mieke ervan dat zij de moord heelt gepleegd, omdat zij zonder te kloppen het kantoor van Klaas in kon zonder dat iemand dit hoefde te merken. Wim kan het niet gedaan hebben, want hij is de beste vriend van Klaas. Joost kan het ook niet gedaan hebben, want  hij was de hele avond druk in de keuken bezig. Truus kan het ook niet gedaan hebben, want zij is jouw zus en roddelt liever dan dat ze haar werk goed doet.

Kledingtip: broek en kleurrijke blouse. Heeft een schaar bij zich.

Let op: Hierboven staat wat je (Vanessa) mag vertellen aan de deelnemers ais er vragen aan je gesteld worden. De waarheid over waar jij was gisteravond is echter anders:

Gisteravond terwijl Wim de cadeautjes aan het controleren was ben jij naar de kleedkamer geslopen. Daar heb je de staf van Sinterklaas gepakt. Toen je op de gang kwam zag je Klaas bij het bureau van Mieke staan. Hij schonk geen aandacht aan jou. Je dacht aan wat je net van je zus Truus had gehoord, namelijk dat Klaas je 'een zielig geval' had genoemd en erover dacht je te ontslaan. Je aarzelde geen moment en sloeg toe. Je vermoorde Klaas met zijn eigen Sinterklaasstaf. Je zag dat hij dood was en wist dat je snel moest handelen nu om niet verdacht te worden van moord op de manager. Je sleepte daarom zijn lichaam naar zijn kantoor, zette de deur op een kier en maakte vlug de staf schoon. Vervolgens zet­te je de staf weer terug in de kleedkamer en ging snel weer terug naar de inpakkamer. Je was net op tijd terug, want Wim was juist klaar met zijn controle en ging naar de kleedkamer toe om zich te verkleden. Je wilde juist weer met je werk beginnen toen je Truus hoorde gillen en wist dat het dode lichaam van Klaas was ontdekt. Je rende erheen en deed net of je heel erg schrok van wat je zag. Nu Klaas dood is, verwacht je dat je niet meer ontslagen zal worden.

Benodigd materiaal

  • Zes personen die elk een rol uit het verhaal op zich nemen.
  • Kleding voor de karakters (zie kleding tips bij de karakterbeschrijvingen).
  • Schmink.
  • Alle moordwapens met uitzondering van het keukenmes (omdat dat verdwenen is).
  • Kaartjes met namen van de locaties die in het verhaal voorkomen.
  • Vijf A4'tjes waarop de vragen staan die beantwoordt dienen te worden.
Lees 7941 keer Laatst aangepast op zondag, 01 november 2020 12:52
Log in om reacties te plaatsen