De kapitein zegt ...

Welpen spelenderwijs laten kennismaken met de verschillende windrichtingen.

De leiding tekent op de grond een windroos met acht windstreken. Wanneer dit spel binnen gespeeld wordt kunnen er ook A4-tjes op muren geplakt worden, waardoor duidelijk wordt welke windstreek waar is. Maak de windroos zo, dat het 'echte' noorden ook overeenkomt met het noorden van het spel.

Er is één spelleider, de rest van de kinderen staat in het midden van de zaal/ speelveld. Dan zegt de spelleider  De kapitein zegt ga naar het noorden. De kinderen moeten dan naar het noorden lopen. De kapitein loodst iedereen met het zinnetje   De Kapitein zegt... van de ene windrichting naar de andere windrichting, het tempo wordt steeds verder opgevoerd. Wanneer de kapitein zegt  : Ga naar het noorden mogen de kinderen niet naar het noorden lopen. De kinderen luisteren dus alleen als de spelleider zegt De Kapitein zegt ... Dit levert leuke verwarring op, zeker wanneer het spel sneller gespeeld wordt. Je kan met punten werken als kinderen op tijd naar de goede plek zijn gegaan, of het spel spelen als een afvalrace.

10 minuten.

• Krijt, papier, of pen oid om windroos te tekenen
  • Materiaal is locatie afhankelijk.

• Dit spel is opgenomen in het welpen vaardigheidsinsigne Spoorzoeken, opdracht 2.
  • Zorg voor de echte beleving van noord,oost, zuid, west en dergelijk door ook een goede technische uitleg te geven. Laat bijvoorbeeld een kompas zien.
Lees 3714 keer Laatst aangepast op zondag, 28 oktober 2018 15:14

Sport & SpelUitdagende Scoutingtechnieken

1-8 personen8-15 personen15 of meer

7-11 welpen