maandag, 31 augustus 2015 02:00

Zand naar de duinen dragen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Door samenwerking en slim hun handen te gebruiken proberen de bevers een berg zand te verplaatsen.

Beschrijving van de activiteit

Sterre en Steven kijken in hun fotoboek: foto's van de Sahara. Wat veel zand is daar! Op een foto laat Sterre het zand door haar vingers glijden. En op andere foto maakt Steven een kommetje van zijn hand en laat het zand dan weer los. Je ziet het zand naar beneden vallen op een bergje zand. Op de volgende foto is het bergje groter geworden.

In de Sahara is zoveel zand. Dat worden zandduinen genoemd. Net zoals hier in Nederland. Met dat zand kun je leuk spelen. En natuurlijk heb je in de woestijn geen schepjes. Je gebruikt je handen.

Er ligt een berg zand. Een bever schept voorzichtig wat zand in zijn handen. Hiermee loopt hij naar een andere bever. Die maakt een kommetje van zijn handen, zodat de eerste bever het zand er in kan laten vallen. De tweede bever gaat naar de volgende bever. Enz. De laatste bever laat het zand in zijn handen op een afgesproken plek vallen om daar een nieuwe berg te maken. Zo kan de beginberg afgegraven worden en ontstaat er ergens anders een nieuwe berg. Laat de bevers ontdekken, hoe ze zo veel mogelijk zand per rondje over kunnen brengen.

Je kunt er ook een estafettespel van maken. Verdeel de bevers in twee groepen. Iedere groep heeft een eigen berg zand (in een bak) om te beginnen. De bevers geven het zand aan elkaar door. De laatste bever vormt een nieuwe berg (in een bak). Welk groepje heeft het meeste zand overgebracht? (Door evengrote bakken te gebruiken, kun je meten hoeveel zand er overgebracht is.)

Voorbereidingstijd

Zandbakzand kopen of vragen aan iemand die een zandbak heeft.

Benodigd materiaal

  • Zandbakzand
  • Vier evengrote bakken
  • Stokje om mee te meten

Tips

Variatie: de bever bij de beginberg loopt meteen door naar de eindberg.

Aanvullende informatie

Lees 2017 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 10:50
Log in om reacties te plaatsen