maandag, 31 augustus 2015 00:00

BPR Stratego (waterspel)

Naam activiteit

Binnenvaart Politie Reglement (BPR) stratego

Omgaan met de uitwijkregels van het BPR, door middel van het spel en daarbij de vlag van de tegenstander zien te bereiken.

Het spel wordt gespeeld volgens de principes van het bekende strategospel, met twee partijnen. In plaats van de stratego-rangen krijgen de deelnemers kaartjes met schepen. Het spel wordt gespeeld volgens de regels van het BPR waarbij we ervan uitgaan dat de deelnemers elkaar naderen. Als twee spelers elkaar tikken levert de speler die volgens de kaartjes moet wijzen zijn kaartje in. Hij kan daarna ene nieuw kaartje halen bij de centrale post. Het spel is afgelopen als de vlag van de tegenstander gevonden is. BPR regels:

• Een zeilschip heeft voorrang op een roeiboot en een motorboot.
  • Een roeiboot heeft voorrang op een motorboot.
  • Een grootschip (=vanaf 20m) heeft voorrang op kleine boten.
  • Een boot die aan stuurboordwal vaart heeft altijd voorrang.
  • Bij 2 motorboten heeft de boot die van rechts komt voorrang.
  • Bij 2 zeilschepen heeft de gene met het zeil over bakboord voorrang.
  • Bij gelijke kaarten heeft er niemand voorrang, en wordt er geruild en je moet allebei een nieuw kaartje halen.

Dus: groot schip – zeilschip – roeiboot – motorboot - stuurboordwal heeft altijd voorrang
2x motorboot = rechts voorrang
2x zeilschip = bakboord voorrang
kaarten gelijk = ruilen, nieuwe halen.

Extra:

Omdat een zeilschip aan stuurboordwal altijd voorrang heeft zijn er later per kleur 5 extra ‘TORPEDO’ kaartjes toegevoegd. Deze zijn niet nodig eigenlijk, omdat het ‘ZEILSCHIP aan stuurboordwal’ van de andere groep deze wel kan ‘pakken’.
Een ‘TORPEDO’ bevind zich langs stuurboordwal en zal dus een ‘ZEILSCHIP aan stuurboordwal’ tot ontploffing brengen. De ‘TORPEDO’ sneuvelt dan ook, dus ruilen ze van kaartje en moeten allebei een nieuwe gaan halen.
Voor andere boten levert de ‘TORPEDO’ geen problemen op want dan gaan ze allebei weer gewoon verder met hun eigen kaartje.
Om de ‘TORPEDO’ wel te slim af te zijn, moet je de ‘ROEIBOOT’ inzetten. Deze kan de ‘TORPEDO’ verslaan.

Als het spel (de kaartjes) er al is, dan ongeveer 15 minuten

Tips algemeen

• Heb je veel nieuwe leden dan is het verstandig om op de achterkant van de kaartjes het reglement te zetten
  • Een "bom" is niet nodig, wel kan een "kamikazeschip" of een "torpedo" gebruikt worden
  • Kijk voor andere varianten op Levend statego.
Lees 1158 keer Laatst aangepast op zondag, 18 juni 2017 12:09

BuitenlevenSport & Spel

30 min - 1 uur

15 of meer