maandag, 31 augustus 2015 02:00

Anansi bezig in de Nishaani plaats

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

“Shanti, volgens mij heb jij iets wat we hier goed kunnen gebruiken”, zegt Mowgli. “Wat dan?”, vraag Shanti. “Nou, die kaart met speciale knopen en een tekening over hoe je een spinnenweb kunt knopen”, gaat Mowgli verder. “Inderdaad”, zegt Kaa: “Hier op de Nishaani Plaats hebben we genoeg spullen liggen om die knopen eens te proberen.”

Beschrijving van de activiteit

Spinnenweb knopen
Materiaal: stukjes touw in verschillende kleuren

Beschrijving van de activiteit
Baloe zegt altijd: "wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in!". Dat bracht Kaa op het volgende idee. Overal op de Nishaani plaats heeft Anansi lange, plakkerige draden spinrag achtergelaten. Als de welpen die slierten spinrag nu eens aan elkaar zouden knopen zodat er een super groot web ontstaat, kunnen ze Anansi daarmee misschien wel te pakken krijgen.

Overal in het speelveld hangen stukjes touw. De welpen moeten de stukjes touw verzamelen en ze aan elkaar knopen tot een stevig spinnenweb (natuurlijk wel netjes met platte knopen!)
Je kunt elk groepje hun eigen web laten knopen, maar je kunt ook met z'n allen één heel groot web maken.

Tip:

  • Geef elk groepje een eigen kleur touw
  • Je kunt het spinnenweb bij de afsluiting gebruiken om Shere Kan tegen te houden zodat Chill net op tijd met Anansi weg kan vliegen.


Navigeren in een spinnenweb

Materiaal: touw/lint om een spinnenweb te maken en verschillende kruispuntenroutes om over het web te lopen

Beschrijving van de activiteit
Anansi weet als geen ander de weg in zijn webben. Eerste links, tweede rechts, en ja hoor; daar zit een vliegje verstrikt!
Op de grond zet je met touw een groot spinnenweb uit. Eén welp is de spin, de rest zijn gevangen vliegen. Iedereen loopt op de draden en alle vliegen hebben een lijstje met kruispunten. De spin mag elke 10 seconden een kruispunt nemen en probeert zo bij de vliegen te komen. De vliegen moeten zo snel mogelijk hun route over het net lopen door de kruispunten te ontcijferen. Als ze alle kruispunten gehad hebben zonder gepakt te worden zijn ze vrij en vliegen ze het net uit. Is een vlieg te laat of heeft hij de pech dat de spin hem uitgekozen heeft als maaltje, dan is hij af zodra de spin op hetzelfde draadje staat.
Rikki Tikki Tavi bemoedigt de welpen die de vliegen zijn en probeert de spin af te leiden.

Tip: Afhankelijk van hoe gemakkelijk het loopt met 1 spin, kan je twee welpen inzetten die een spin zijn, dan is het nog spannender.

Seinen

Materiaal: 2 zaklampen, 2 morsekaarten, 2 zinnen om over te seinen

Beschrijving van de activiteit
Om ervoor te zorgen dat Anansi niet steeds roet in het eten gooit, besluiten Mowgli en Bagheera om naar elkaar te seinen in plaats van te praten. Op die manier kunnen ze zich verder verspreiden, zonder te hoeven gillen en daarmee te verraden waar ze zijn.

Verdeel het groepje in 2 teams. Elk team krijgt een zaklamp, een morsekaart en een zin om over te seinen. Als het een zonnige dag is zou je ook kunnen proberen om met spiegeltjes te seinen.

Handel op het water

Materiaal: 2 kano's, voldoende peddels, voldoende reddingsvesten, een emmer, goudgespoten stenen (of kralen of cacaobonen)

Beschrijving van de activiteit
In de doos zit een klompje goud (een cacaoboon kan ook)! Ghana ligt aan de kust. Veel handel gebeurt er dus met boten.
De welpen krijgen allemaal een zwemvest aan en worden verdeeld in twee teams (verdeel oudere en jongere welpen over beide teams). Elk team heeft een eigen kano. Op de ene oever staat een emmer met goudklompjes. Een voor een moeten de goudklompjes naar de overkant gebracht worden. Daar worden de klompjes verkocht voor geld. Welk team heeft binnen de tijd het meeste geld verzameld?
Natuurlijk houdt Jacala ondertussen een oogje in het zeil!

Voorbereidingstijd

spelen klaar leggen

Benodigd materiaal

  • zie spelen

 

 

Lees 3683 keer Laatst aangepast op woensdag, 09 december 2015 20:41
Log in om reacties te plaatsen