maandag, 31 augustus 2015 02:00

Bevers maken een palmpasenstok

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met deze activiteit leren en beleven bevers de christelijke Palmpasentraditie.

Thema introductie

Vandaag zou stuiter eigenlijk met Rebbel, Bas Bos en Hond gaan wandelen in het bos. Maar helaas is Bas Bos ziek en moet Rebbel voor hem zorgen. Het geplande uitje kan dus niet door gaan en Stuiter loopt maar een beetje te vervelen buiten. "Was het maar vast pasen" , dacht Stuiter, "dan konden we tenminste paaseitjes gaan zoeken!" Gelukkig heeft Noa een goed idee. Toevallig weet Noa heel veel van andere culturen en eeuwenoude tradities. En Noa weet dus ook dat veel christenen de week voor pasen palmpasen vieren. Stuiter luistert aandachtig terwijl Noa uitlegt wat palmpasen precies is.. "... en zo lopen de kinderen dan met hun palmpasenstokken in een optocht door het dorp. Na de tocht geven ze de palmpasenstok aan een zieke of oudere in het dorp" besluit Noa haar verhaal.

"Hee!" Roept Stuiter, "we kunnen een palmpasenstok maken en dan een optocht doen door Hotsjietonia! Stanley kan ons vast wel helpen met de stokken en Rozemarijn heeft misschien wel wat deeg over om een haan van te maken! En als we de stok dan af hebben lopen we een optocht door het dorp en eindigen we bij het huis van Rebbel en Bas Bos!"

Noa vind het een goed idee. "Als jij nou naar Rozemarijn gaat voor de broodhaan ga ik Stanley zoeken voor de stokken..."

Beschrijving van de activiteit

Een palmpaasstok maken: (http://weethetsnel.nl/instructie/1010-Hoe-kun-je-een-palmpaasstok-maken-voor-Palmzondag)

Spijker, pionier, elastiek, schroef of lijm de latten aan elkaar vast in de vorm van een kruis of bind de latten met touw stevig aan elkaar. Sla bovenop in het midden van het kruis een spijker waarop later het broodhaantje kan worden geprikt.
Je kan de palmpaasstok versieren met crêpepapier, bloemen en takjes. Bloemen en takjes zet je vast met binddraad. Hang een snoepslinger van het ene eind van het kruis naar het andere eind. Hang een zakje met eitjes, een appel of een sinaasappel aan de stok. Tenslotte prik je het broodhaantje op de stok.

Rond Palmpasen kun je vaak broodhaantjes bij een bakker kopen. Je kunt het ook zelf maken en bakken. (https://weethetsnel.nl/instructie/1011-Hoe-kun-je-zelf-een-broodhaantje-bakkenhttp://www.kinderdienst.nl/pdfplacemat/Placemat%20dag%208.pdf)

Achtergrondinformatie over Palmpasen

Pasen is in de katholieke en protestantse kerk een belangrijk feest. De zondag voor Pasen heet Palmpasen. Op Palmpasen reed Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen. De mensen legden palmtakken op de weg en dachten: nu gaat het gebeuren. Jezus wordt koning en Hij zal de Romeinen verjagen. Jezus werd toegejuicht. Het zou heel anders aflopen. Nog geen week later riepen ze: Kruisig Hem.

Palmpasenstokken werden al heel lang geleden gemaakt. Zo werd het begin van de lente gevierd. De versiering op de palmpasenstok had daar ook mee te maken. Het broodhaantje was het symbool van de overwinning van de zon op de duisternis (als het licht wordt kraait de haan!). In het midden van het kruis zit vaak een rond broodje. Dat was een symbool voor de zon. Toen de mensen hier in Nederland Christen werden, werd de palmpasenstok omgedoopt tot de drager van symbolen voor wat er in de Stille week gebeurde. (De stille week is de week tussen Palmzondag en Pasen.) Zo kwamen er symbolen bij:

  • Groen: palmtakken, nieuw leven
  • Groen, geel, eitjes: nieuw leven, Jezus dood is niet het einde.
  • Kruis: Jezus werd gevangen genomen en als een misdadiger gekruisigd.
  • Broodhaantje: brood wordt gemaakt van graan: groeikracht. De haan kraaide toen Petrus drie keer had gezegd, dat hij Jezus niet kende, toen Jezus gevangen was genomen.

Voorbereidingstijd

Het maken van het raamwerk voor de palmpasenstok: 1 a 2 uur, afhankelijk van het aantal bevers.
Broodhaantjes bakken of op zoek naar een bakker die ze verkoopt.

Benodigd materiaal

  • Houten latjes
  • Spijkers of touw (je kunt de twee latjes natuurlijk ook aan elkaar pionieren)
  • Crêpepapier
  • Lint
  • Bloemen
  • Binddraad
  • Broodhaantje
  • Snoep
  • Paaseitjes

Tips

  • Maak de palmpasenstokken niet te groot en zwaar. De bevers moeten er wel nog een stuk mee kunnen lopen.
  • Boekentip: "Nog één nachtje slapen… feest" geschreven door Jacques Vriens. Het hele jaar door zijn er feesten waar Wouter en zijn zusje Mieke naar uitkijken. In Nog één nachtje slapen… feest! vieren ze de meest bijzondere feesten van het jaar. Dit boek staat boordevol voorleesverhalen over Dierendag, Kerstmis, Sinterklaas, Oudjaar, Moederdag, Palmpasen, Pasen en nog veel meer.
  • Speltip: Variatie op de aap en de kokosnoot: de kip die op de eieren past of de haan die op zijn kippen past.
Lees 3484 keer Laatst aangepast op donderdag, 24 oktober 2019 11:40
Log in om reacties te plaatsen