maandag, 31 augustus 2015 02:00

Winterdecoraties

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De welpen maken op een leuke manier mooie kerstversieringen.

Beschrijving van de activiteit

Thema-intro

“8…,9…,10, Ik kom!” Shanti en Mowgli spelen verstoppertje en Mowgli is hem. Waar zal Shanti zitten? Dan hoort hij een geluid uit de Guha-grotten komen. “Natuurlijk,” denkt Mowgli. “Daar zou ik me ook verstoppen…” Hij sluipt richting de ingang van de grot. “BOE!” roept hij, terwijl hij de grot binnenspringt. “HUWAAH!” Het is niet Shanti, maar Mor. Al zijn veren staan overeind. “Oh, ben jij het Mowgli. Wil je dat nooit meer doen? Ik schiet spontaan in de rui…,” moppert Mor. Met zijn snavel fatsoeneerd hij snel zijn veren.

“Wat doe jij dan hier?,” vraagt Mowgli. Mor wijst naar de wand van de grot. Ik bewonder de tekeningen. Zie je die tekening daar? Mowgli volgt Mors wijzende snavel en ziet een tekening van mensen die dingen in een boom hangen. “Wat zouden ze daar aan het doen zijn?,” vraagt Mor. “Dus hier ben je!” Shanti komt boos de grot ingelopen. Oei… door Mor was Mowgli even vergeten dat ze verstoppertje speelden. “Je komt me geeneens zoeken!,” moppert Shanti. “Sorry,” zegt Mowgli. Dan wijst hij vlug naar de tekening. “Weet jij wat die mensen aan het doen zijn?,” vraagt hij. Shanti herkent het wel. “Ze versieren een boom, voor kerstmis. Dat doen we nog steeds. We hangen ballen in een boom en mooie versieringen in huis.” Shanti vertelt nog meer over kerstmis. Mor hangt aan haar lippen. Hij houdt tenslotte van alles dat mooi is en doet niets liever dan dingen versieren.
“Kom,” zegt Mor als Shanti klaar is met vertellen. “We maken onze eigen versieringen. Haal wat mooie draden en wat plaksap uit de bomen, dan verzamel ik wat stenen.” Mowgli en Shanti kijken elkaar aan en doen dan wat Mor gevraagd heeft. Ze weten niet precies wat hij van plan is, maar het klinkt leuk…

Leiding leest bovenstaand verhaal voor, of vertelt het vanuit Mor, of vertelt vanuit het eigen themafiguur over de grottekening en hun knutselidee.''

Spinnenwebspel

Speel dit spel als startspel. De hele horde in een kring kunnen laten staan. Er is één bol wol. Een leidinglid noemt de naam van een welp, gooit de bol wol naar die welp, maar houdt het uiteindje van de wol vast. De welp houdt de draad strak en gooit de bol wol weer naar de volgende, terwijl hij of zij zijn stukje draad vasthoudt, enz. Uiteindelijk krijg je een wirwar aan draden als een spinnenweb. Lukt het de welpen om vervolgens precies dezelfde weg terug te gaan en de bol wol weer op te rollen? Bij het noemen van een naam kun je iets aardig zeggen over de persoon of een anekdote van de afgelopen jaar.

Decoraties knutselen

Er worden ballonnen opgeblazen, niet al te hard, maar wel stevig (de stenen…) Vervolgens worden er wollendraden door behangerslijm gehaald en strak om de ballonnen gewikkeld. De ballon kan helemaal worden “ingepakt”, of er kunnen decoratieve openingen worden achtergelaten. (Zie deze voorbeelden) De ballonnen worden gedroogd en een week later heb je mooie ronde bollen van draad die je kan gebruiken als kerstdecoratie. Je kan dan de ballon doorprikken.

Voorbereidingstijd

Ongeveer 30 minuten om alles klaar te zetten. Zorg voor goede behangerslijm, aangemaakt in glazen potten. Daarnaast het aanschaffen/inzamelen van verschillende kleuren wol, genoeg voor elke welp.

Benodigd materiaal

  • Ballonnen
  • Behangerslijm
  • Bollen wol
  • Iets om de tafels mee te beschermen (bijv. opengeknipte vuilniszakken)
  • Goede zeep/afwasmiddel om achteraf handen mee te wassen (+eventueel een (wegwerp)teiltje om "voor te spoelen", zie onder "tips algemeen")

Tips

  • Let er op dat de draad goed strak wordt gewikkeld. Voor sommige (jonge) welpen zal dit misschien nog wat moeilijk zijn qua motoriek.
  • Je kan de welpen in duo’s aan één ballon tegelijk laten werken (één houdt vast, de ander wikkelt). Koppel oude welpen aan jonge welpen.
  • Je kan jonge welpen ook eerst nog wat vloeipapier/krantenpapier of wc papier in kleine stukjes om de ballon kunnen laten plakken (papier maché). Dit maakt het geheel wat steviger.
  • Zorg dat de welpen direct nadat ze klaar zijn hun handen wassen, zodat de lijm niet opdroogt op hun handen. Doe de eerste “handenwasronde” in een (wegwerp)teiltje, zodat je grote lijmklodders uit het water kunt filteren voordat ze de leidingen verstoppen.
Lees 3399 keer Laatst aangepast op donderdag, 04 maart 2021 20:42
Meer in deze categorie: « Uiltjes van winterwol Mascotte »
Log in om reacties te plaatsen