Print deze pagina
maandag, 02 december 2019 20:24

Marala's regenboog meetlat

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Als je een regenboog ziet, zie je 7 kleuren tegelijk. Vind je dezelfde kleuren in de natuur om je heen?

Beschrijving van de activiteit

Marala ziet bij de Talaab poel regelmatig een regenboog. Een regenboog is altijd opgebouwd uit dezelfde kleuren naast elkaar: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet. Deze kleuren zitten in wit licht en komen tevoorschijn als het licht ‘breekt’. Als het regent en tegelijkertijd de zon schijnt, ‘breekt’ het witte licht op de regendruppels en zie je een regenboog.

De welpen zoeken buiten naar een mooie stok. Laat de stok goed drogen. Haal zo mogelijk de bast eraf.

Laat de welpen goed kijken naar het kleurenprisma van een regenboog. Als het regent en de zon schijnt, kun je buiten een regenboog bekijken. Op andere momenten kun je gebruik maken van een spiegel om zonnestralen te breken en daarmee een regenboog op een witte muur projecteren.

Elke welp maakt een kleurenmeetlat door een stok te beschilderen in de 7 kleuren van de regenboog. Elke kleur even groot.

Als de regenboog kleurenmeetlat droog is gaan de welpen naar buiten om te meten hoeveel van elke kleur te vinden is. Ze zetten een streepje op de kleur op de stok elke keer als ze iets in die kleur vinden. Welke kleur komt het meest voor?

Benodigd materiaal

Een spiegel, een stok, potlood kwast en verf in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars en violet.

Veiligheid

-

Tips

Bewaar de kleurenmeetlatjes en ga er in het volgende seizoen weer op uit. Herhaal de activiteit. Welke kleuren zie je nu? Is er iets veranderd? Schrijf ‘herfst’ op de stok en in een rechte lijn de streepjes erachter. Het volgende seizoen draai je de stok een kwart slag en doe je hetzelfde met ‘winter’, enzovoort.

Leuk om op deze manier de kleuren in de 4 seizoenen te vergelijken.

Lees 1054 keer Laatst aangepast op zaterdag, 11 april 2020 11:27
Log in om reacties te plaatsen