Print deze pagina
maandag, 02 december 2019 20:20

Bas Bos onderzoekt dingen uit de natuur

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers gaan met Bas Bos op onderzoek uit: leeft het, is het dood of is het levenloos?

Beschrijving van de activiteit

Voor bevers is het verschil tussen een levend dier, een speelgoed dier en een dood dier duidelijk. Maar het verschil tussen levend, dood en levenloos is niet altijd zo gemakkelijk te herkennen. Is een eikel die van een boom gevallen is dood of levend? De eikel is dood, maar als hij ontkiemt is het plantje levend. Bas Bos vertelt:

  • Levend: ademt, eet, plant zich voort, ontwikkelt, groeit, neemt waar, beweegt, reageert en scheidt afvalstoffen uit (zoals een dier of plant).
  • Dood: heeft geleefd maar leeft niet meer (zoals een droge, afgevallen tak of blad van een boom)
  • Levenloos: heeft nooit geleefd (zoals een steen).

De bevers krijgen van Bas Bos in tweetallen 3 bakjes mee naar buiten, een bakje voor levend, dood en levenloos. De bevers sorteren verschillende dingen die ze buiten vinden in de 3 bakjes. Als ze het niet mee kunnen nemen, zoals een levende vogel, dan mogen ze deze op het papier tekenen en in het bakje ‘levend’ doen.

Hierna laat Bas Bos de bevers in een kring staan en vertellen wat ze gevonden hebben. Laat daarbij eerst de bakjes met “levend” rondgaan tot ze hun eigen bakje terug hebben, daarna een ronde “dood” en tot slot een ronde “levenloos”. Hoe wisten ze of iets leeft of niet? Als een blad wel aan een struik zit maar ‘bevroren’ is of helemaal verkleurd is, leeft het blad dan nog?

Bas Bos vertelt dat in de natuur alles wat dood is weer afgebroken wordt en als voedsel dient voor planten en dieren. Sta hier bewust bij stil door alles weer terug te geven aan de natuur.

Benodigd materiaal

Natuur rondom het clubhuis, 3 bakjes, potlood, papier

Veiligheid

-

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1778 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:48

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen