Print deze pagina
zondag, 17 november 2019 14:38

Terrarium ecosysteem

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Haal de natuur in je clubhuis en maak een levendig terrarium wat geen eens wat hoeft te kosten.

Beschrijving van de activiteit

Als Scout zijn we vaak in het bos. Jammer is het dan als je vervolgens weer naar huis moet. Gelukkig kan je een stukje van die mooie natuur en de heerlijke geur die daar bij hoort meenemen. En dit hoeft geen eens iets te kosten als je bepaalde materialen recycled. En nog een voordeel: je eigen terrarium hoef je geen water te geven! Lees hier hoe je je eigen plant in glazen pot maakt!

Wil jij iets bijzonders in huis hebben en wil je er liever niet te veel omkijken naar hebben? Dan zijn planten in een afgesloten glazen fles ideaal: je eigen mini ecosysteem. Wanneer de fles is afgesloten, hoef je de plant geen water meer te geven (jarenlang niet!). Ideaal! En het ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit. Hieronder een stappenplan hoe je zo’n gesloten ecosysteem kan maken.

Vraag van te voren aan alle deelnemers om een glazen pot te verzamelen en deze mee te nemen. Het is fijn als deze pot zo groot mogelijk is. Zorg zelf ook voor een paar reserve voor als het iemand niet is gelukt.

Stap 1. Wat is een terrarium?

Leg uit wat een terrarium is. Dit is namelijk een lucht en water dichte pot met planten, schimmels en insecten uit het bos. Maar hoe krijgen ze dan genoeg water en blijft alles in leven? Dat komt doordat de planten met fotosynthese energie maken. Wanneer deze dood gaan eten de insecten en schimmels deze op. En zodra die dood gaan dienen zij weer als grondstof voor de planten. Zo vorm je een compleet ecosysteem in het klein. En je hoeft ook geen water te geven doordat ook het water meedoet in die kringloop.

Stap 2. Materialen zoeken in het bos

Vervolgens ga je met de hele groep naar buiten om materialen voor hun eigen terrarium. Denk aan kleine stenen, verschillende soorten mos, schors, takjes en eikeltjes. Kijk bij benodigheden wat je precies nodig hebt. Let op dat het op de plek waar je deze materialen gaat sprokkelen ook echt is toegestaan om dit mee te nemen. De natuur willen we ook niet te veel verstoren.

Stap 3. Glazen pot goed schoonmaken

Zorg ervoor dat je een glazen pot hebt die afgesloten kan worden én die niet een te kleine opening heeft. Maak de pot goed schoon. Dit kun je doen door warm water in de fles te doen en dan een scheutje glansspoelmiddel. Even goed schudden, leeggooien en dan goed laten drogen.

Stap 4. Een bodempje van steentjes

Leg de fles op zijn kant en vul de fles met steentjes, grind of kiezels. Zorg ervoor dat je een klein bodempje hebt met stenen (zo’n 2 a 3 cm). De stenen zorgen voor voldoende afwatering.

Stap 5. Vullen met houtskool of folie

Zet de fles weer rechtop en maak een bodempje van actieve houtskool bovenop de stenen. Houtskool voorkomt schimmelvorming. Actieve houtskool kun je vaak halen bij een dierenwinkel of aquarium speciaalzaak.

Indien je geen houtskoop hebt, kan je ook een stukje plastic folie gebruiken die je in de vorm van de pot hebt geknipt en gaatjes in hebt geprikt. Dit zorgt ervoor dat hetgene wat je hierna in gaat doen netjes boven blijft zonder dat het water er niet meer doorheen kant.

Stap 6. Een flinke bodem van potgrond

Vul de pot nu met potgrond. Het laagje potgrond mag zo’n 8 cm zijn.

Stap 7. Plantjes planten

Nu ga je de plantjes planten. Graaf hiervoor met een lange lepel een gat in het potgrond. Laat het plantje voorzichtig zakken in het gat en schep daarna wat potgrond over het gat. Druk de grond een beetje aan. Zo kun je meerdere plantjes plaatsen, beetje afhankelijk van hoe groot je fles is, maar plant niet te veel plantjes (een stuk of 2 á 3). Met een (dunne/lange) tang kan je alles makkelijker op een fraaie manier plaatsen.

Plantjes die het goed doen in een afgesloten terrarium: varens, vleesetende plantjes, venushaar, fittonia, lepelplant, fluweelplant.

Stap 8. Mos en steentjes

Nu kan je het onbedekte potgrond bedekken met mos of steentjes, wat je zelf mooi vindt! Misschien heb je nog wel wat kleine poppetjes of beeldjes die je erbij kan zetten.

Stap 9. Een week laten luchten

Doe wat water in de fles en laat de glazen pot nu een week open staan. Na die week mag je de pot afsluiten. En in principe hoef je nu niks meer te doen. Alleen als het écht heel warm is óf er te veel condens in de fles komt, mag je de fles weer even openen.

Sluit ten slotte de pot met óf de deksel óf een stuk plastic folie met een rubberen elastiek.

Benodigd materiaal

Per persoon regelen/kopen

  • Glazen pot
  • Plastic folie
  • Wanneer je geen deksel van de pot hebt: Rubberen elastiek
  • Water

Per persoon vinden uit het bos

  • Grind en kleine steentjes
  • Verschillende soorten mos
  • Takjes, eikeltjes, schelpjes, etc.
  • Andere natuurlijke dingen die je mooi vindt

Gereedschap

  • Schoonmaakdoekje
  • Schaar
  • Dunne tang (voor materialen goed leggen) 

Veiligheid

Zorg dat de glazen pot op een plek komt te staan waar deze niet kan vallen. Aan glasscherven kan je je lelijk verwonden.

Tips

  • Kijk op internet naar meer voorbeelden en inspiratie, zoals op hobby websites en YouTube.
  • De terrariums kunnen erg lang mee gaan. Controlleer ze wel eens in de paar maanden of er geen water is ontsnapt en gebruik dat moment ook gelijk om de binnenkant van het glas schoon te maken en het mos wat bij te knippen. Zo zorg je ervoor dat er altijd voldoende licht het midden van de pot bereikt.
  • Varens, vleesetende plantjes, venushaar, fittonia, lepelplant, fluweelplanten en mos werken goed in een ecosysteem.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 13 Klimaatsverandering aanpakken en doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Aanvullende informatie

Lees 2318 keer Laatst aangepast op zondag, 30 april 2023 15:26

Gerelateerde items (op tag)

2 reacties

Log in om reacties te plaatsen