Print deze pagina
zaterdag, 21 september 2019 16:12

Dodelijke straal

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

In een donker bos een waxine lichtje wegzetten. De jeugdleden proberen hem uit te blazen.

Themaintroductie bevers

Bas Bos loopt door het bos. Het wordt donker, maar dat vindt hij niet erg. Hij maakt vaak een wandeling 's avonds, soms door het bos, soms in de tuin; nog even kijken hoe het met de dieren is, nog even lekker buiten zijn. Vaak vergeet hij dan hoe laat het al is en roept Rebbel hem en schijnt ze met een zaklantaarn om te kijken waar hij is.

Beschrijving van de activiteit

Op een plek in het bos, als het kan een hoger gelegen stuk, staat een waxinelichtje in een potje, met daar in de buurt 1 of 2 leiding als bewaker van het kaarsje. De bewaking blijft op deze plek, en heeft een sterke zaklamp op zak. Hij / zij probeert de sluipende scouts af te schijnen en daarbij hun naam te noemen, zodat ze af zijn en terug moeten naar het begin punt. 

Je kan dit individueel spelen of in ploegen. De winnende ploeg / scout blaast als eerste het kaarsje uit zonder afgeschenen te worden door de leiding.

Variant voor bevers

De bevers kunnen dit spel tijdens een kamp spelen. Als het donker is lopen de bevers buiten op een grasveld of rond het clubgebouw. Ze kunnen ook van de ene afgesproken plek naar de andere plek lopen. Ze lopen zo zachtjes mogelijk, want ze willen niet dat de leiding hen hoort. Ze kunnen zich ook verstoppen. De leiding loopt over het terrein. Horen ze een geluid, dan schijnen ze met een zaklantaarn in die richting. De bever waarop de zaklantaarn gericht wordt, staat dan meteen stil. Als hij niet meteen stil staat, is hij af en gaat hij terug naar binnen.

Variant binnen

Dit spel kan ook binnen gespeeld worden. Het licht in het clubgebouw of in de ruimte is dan uit.

Variant voor de zomer: Dodelijke straal Deluxe

Doel: Breng zoveel mogelijk water van de eerste emmer naar de emmer waar de bewaker bij staat. De bewaker probeert je wederom af te schijnen om te voorkomen dat je water in je emmer krijgt.

Iedere ploeg heeft 2 emmers, eentje aan het begin bij de post, en eentje een stuk verderop in het bos bij de andere post/bewaker.

In eerste instantie mogen de scouts alleen water met hun mond van emmer 1 naar emmer 2 brengen. Onderweg in het bos liggen dan ook sponzen die ze kunnen zoeken, om dan daarmee water te vervoeren.

Er zijn dichtgeplakte enveloppen te vinden in het bos (kans enveloppen), waar de volgende dingen op kunnen staan:

  • Je verdient een beker water
  • Je verliest een beker water.
  • Je moet een spons inleveren.
  • Je mag een beker water uit de emmer van de tegenpartij scheppen (dit wordt door de leiding gedaan, je mag zelf kiezen welke tegenpartij je wil).

Regels:

  • Je kunt ten alle tijden afgeschenen worden. Ook al heb je een kans envelop die je gaat inzetten, of heb je sponzen in je handen. Je moet dan je spons leegknijpen in het bos en terug om opnieuw water te halen.
  • Je verdient niks met het uitblazen van het kaarsje.
  • Een kans envelop moet gesloten mee naar de beginpost genomen worden en moet onder toezicht van de leiding geopend worden, anders is het niet geldig (zo kunnen negatieve kans enveloppen niet terug verstopt worden).
  • Een kans envelop hoeft niet direct gebruikt te worden. Aan het einde van het spel sowieso wel.
  • Wanneer je een beker water verdient/verliest wordt deze door de leiding van de beginpost weggegooid of bijgeschonken.

Benodigd materiaal

  • Waxine lichtje en potje
  • Sterke zaklampen

Tips

  • Controleeer het bos overdag op gaten en andere struikel objecen

Aanvullende informatie

Lees 2077 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 15:10

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen