Print deze pagina
zaterdag, 17 augustus 2019 14:17

De neus van een wesp achterna

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wat vinden wespen lekker ruiken en wat niet?

Beschrijving van de activiteit

Bas zit in de tuin een glas limonade te drinken. er vliegt een wesp in haar buurt. Stuiter gilt: Kijk uit een wesp! Bas zet haar glas neer en legt uit: Wespen zijn nuttig, ze voorkomen insectenplagen. Wespen uit één wespennest kunnen in een week wel 40.000 muggen, vliegen, spinnen en rupsen vangen. Ze voeren insecten aan hun larven. Als beloning scheiden de larven een zoete stof uit als voedsel voor de wesp. In augustus en september zijn de larven groot en moeten de wespen zelf op zoek naar zoetigheid. Daarom komen ze op je limonade af. Dat is vervelend, maar niet erg. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen, dus blijf rustig. Bas maakt duidelijk dat wespen nuttige dieren zijn, dat ze je niets willen doen en alleen op zoek zijn naar voedsel.

Spel 1: Geurenspel:

Bas legt uit dat wespen zijn dol op zoet voedsel maar houden niet van zuur en kruidig. Laat de bevers verschillende geuren ruiken (zie onder materialen). Wat vindt een wesp lekker ruiken en wat niet?

Spel 2: Geur zakjes:

Bas verdeeld samen met de bevers de geuren in zoet zuur en kruidig. De bevers maken een geurzakje met de kruidige geuren die wespen niet lekker vinden, om wespen op afstand te houden. Knip de kruiden uit het geurenspel klein en vermeng met droge rijst. Leg een hoopje van dit geurige mengsel in het midden van een lapje en vouw de randen samen. Doe er een elastiekje en eventueel een mooi strikje om. Ruik hoe de zakjes ruiken.

Spel 3: Zure egels

Bas verteld dat wespen ook niet van zuur houden. Ze laat de welpen kruidnagels steken in het vruchtvlees van halve citroenen of sinaasappels en eventueel nog meer combinaties bedenken om wespen op afstand te houden.

Spel 4: Wespenparasol

Lege limonadepakjes in open afvalbakken op het plein, in het park en bij het zwembad trekken wespen aan. Het gebruik van drinkbekers kan dit voorkomen én geeft minder afval. De bevers kunnen een wespenparasol van stevig papier maken om op hun drinkbeker te zetten zodat tijdens de pauze wespen wegblijven. Zie de werktekening. Uitknippen, vouwen op de lijntjes, plakstrip voorbij het ontbrekende partje vastplakken, rietje erdoor en klaar!

Benodigd materiaal

  • Voedsel met een:
    • zoete geur: zoals druiven, appel, limonade
    • zure geur: zoals citroen of sinaasappel
    • kruidige geur: zoals geraniums, rozemarijn, kruidnagel,munt, lavendel, salie, anijs en venkel
  • Lapjes van circa 25x25cm, elastiekje, droge rijst
  • Werktekening, (wit)karton of papier, schaar, kleurtjes. eventueel vellen om te lamineren

Veiligheid

Let op er zijn ook kinderen allergisch voor wespen, dan zijn ze wel beangstigend (kan o.a. mond en keel bij opzwellen)

Tips

In plaats van gaatje in de parasol kun je deze ook weg laten. dat scheelt weer in de plastic soep.

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 2161 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:17

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen