Print deze pagina
zaterdag, 17 augustus 2019 11:18

Ik zie, Ik zie .... de natuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is … groen. 3 varianten van dit klassieke spelletje buiten.

Beschrijving van de activiteit

Volgens onderzoek zijn er steeds meer kinderen die bijziend worden en in de verte niet meer scherp kunnen zien. Dit kan leiden tot slechtziendheid. De oorzaak is dat kinderen veel van dichtbij naar schermpjes kijken en te weinig buiten komen. Elke dag buitenspelen is dus ook voor de ogen belangrijk. Ter inspiratie 3 varianten van ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ die je buiten met de kinderen kunt doen om het kijken in de verte te stimuleren. Het kan op het plein, maar beter in een weidse groene omgeving, met weinig visuele prikkels.

Marala ziet vanuit de lucht andere dingen dan dat zij met haar voeten in de Talaab poel staat, en ook weer andere dingen als dat ze met de andere jungle dieren op het land staat. 

Marala speelt, met de welpen, in nesten, het klassieke spelletje ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’: Eén kind kiest een zichtbaar voorwerp in de omgeving en verklapt de kleur: Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is … groen. De andere welpen mogen om de beurt een vraag stellen die het kind alleen met ja of nee beantwoordt en raden wat het specifieke voorwerp is. Geef de opdracht dat het iets met natuur te maken heeft. Als geraden is dat het voorwerp bijvoorbeeld een boom is, moet ook geraden worden welke boom.

Marala vraagt de welpe in tweetallen met hun rug tegen elkaar te gaan staan of zitten op een plek met uitzicht. Ze noemen om de beurt iets wat ze zien in de omgeving, tot één van de twee niets nieuws meer kan melden. Dan wisselen ze om van uitzicht. Kan elk kind iets vinden wat de ander nog niet had gezien?

Marala vraagt de welpen nu op hun rug te gaan liggen, omhoog te kijken en te ontdekken wat er boven hen is. Noem om de beurt iets wat je ziet in de lucht: een vogel, een insect, wolken, de maan, de zon, een regenboog, regen, een vliegtuig. Tel hoeveel verschillende dingen je samen in de lucht kunt ontdekken.

Marala evalueert met de groep of de welpen dingen hebben ontdekt die eerder nooit zijn opgevallen. Wat is het uitzicht vanuit het lokaal? Laat ieder kind iets noemen wat hij of zij vanaf de eigen plek door het raam buiten kan
zien.

Benodigd materiaal

-

Veiligheid

-

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1079 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:18

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen