Print deze pagina
zaterdag, 10 augustus 2019 14:15

Zoem zoem bijenspel

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bestuif bloemen, bekijk bijen en knutsel een zoem zoem vangspel.

Beschrijving van de activiteit

Rebbel zit in haar tuin en ziet in de lente en zomer bijen druk bezig zijn om bloemetjes te bezoeken. De bijen halen nectar en stuifmeel uit de bloemen als voedsel. De bloemetjes doen hun best met felle kleuren en lekkere geurtjes om bijen, vlinders en andere vliegende insecten te lokken. Door van bloem naar bloem te vliegen en stuifmeel achter te laten, bestuiven bijen en vlinders de planten. Zo kan de plant zich voortplanten.

Rebbel gaat met de bevers op zoek naar bloemen of bloesem. Als er geen bij op zit, steekt hij zijn neus in de bloem. Ook stuiter doet dat. Hoe ruikt de bloem? Zit er nu geel poeder op je neus? Waar komt dat vandaan?

Rebbel raakt met haar vinger het stuifmeel op de meeldraden aan en breng wat poeder naar een ander bloempje van dezelfde soort. Zet het poeder af op de stamper in het midden van de andere bloem. De bevers helpen zo een bloem met bestuiving.

Rebbel kijkt samen met de welpen naar bloemen of bloesem. Hoor je bijen zoemen? Zie je bijen de bloemen in en uitgaan? Ze halen nectar en stuifmeel uit de bloemen om op te eten. Als je goed kijkt zie je bij bijen soms een stuifmeel korfje aan hun achterpoot zitten, als boodschappentas. Laat tellen hoeveel bloempjes een bij bezoekt voor hij wegvliegt.

Rebbel knutselt met de Bevers een zoem zoem vangspelletje:
Neem als basis een wc rolletje en plak hierop een bloem van papier, met in het midden een gat ter grootte van het rolletje, zie foto. Knip ook een klein bijtje of een vlindertje, verzwaar deze met een kurk en bevestig met een touwtje aan de bloem.
Probeer met een handbeweging de bij of vlinder in de bloem te krijgen.

Benodigd materiaal

Wc rolletje, gekleurd papier, schaar, touwtje en kurk

Veiligheid

  • Zorg dat bijen en wespen zich niet bedreigd / in het nauw gedreven voelen, dan gaan ze namelijk steken.
  • Weet zeker dat er geen welpen allergisch zijn voor wespensteken (en weet wat je moet doen als het tocht voor komt)

Tips

  • Er kunnen bevers bang zijn voor bijen en wespen, leg uit dat dit in principe niet nodig is, zolang je ze niet in het nauw drijft.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit
Lees 1352 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 11:31

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen