Print deze pagina
vrijdag, 28 juni 2019 16:57

Is jou scoutinggroep een groene vereniging: doe de audit

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Nadenken of jou groep groen genoeg is.

Beschrijving van de activiteit

Denk je dat Scouting opkomsten en evenementen als opendagen en kampen ook groen kunnen zijn? Noteer je mening over een groene Scouting organisatie. Op welke punten kan jou groep vergroenen?

Bijvoorbeeld door:

  • Het plaatsen van zonnepanelen,
  • Het plaatsen van een wind turbine,
  • Het goed isoleren van het clubhuis
  • Het aanleggen van een grijs watersysteem
  • Zoek de mogelijkheden uit.

Het Oostenrijkse Eco-Label voor Groene Vergaderingen en Groene Evenementen, geïntroduceerd in 2011, was het eerste Europese certificatieschema voor de evenementenindustrie. Voortbouwend op die traditie heeft de Raad van Ministers het mandaat gegeven dat het EU-voorzitterschap van 2018 systematisch een consistent en duurzaam beheer van evenementen zal organiseren.

Groene meetings: uitstekende en gecertiviseerde vergaderingen

Congressen, vergaderingen, conferenties - veel mensen reizen regelmatig naar zakelijke evenementen. Deze bijeenkomsten bieden niet alleen professionele verrijkings- en sociale communicatieplatforms voor het beroepsleven, maar zijn ook een belangrijke economische factor in Oostenrijk. Ze nemen echter veel bronnen in, veroorzaken emissies en beïnvloeden onze omgeving. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de natuur in hun privé-leven, hebben zelden invloed op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen of sociale normen als deelnemers aan de conferentie of organisatoren van evenementen. Nu is er een manier waarop ze systematisch rekening kunnen houden met milieu- en klimaatbescherming, regionale meerwaarde en sociale compatibiliteit. Een "Groene bijeenkomst" wordt gekenmerkt door hogere energie-efficiëntie, afvalvermijding en milieuvriendelijke reizen van de gasten naar en van het evenement. Ook wordt rekening gehouden met aspecten van regionale meerwaarde en sociale verantwoordelijkheid.

Groene evenementen: uitstekende en gecertiviseerde evenementen

Verschillende soorten evenementen brengen mensen in beweging, creëren ontspanningservaringen of helpen bedrijven hun producten te presenteren. Bovendien vormen ze belangrijke economische activiteiten in Oostenrijk. Evenementen verplaatsen mensen echter niet alleen emotioneel, maar ook ruimtelijk: personen, apparatuur en goederen worden naar verschillende plaatsen getransporteerd, waardoor ze CO2 produceren en in veel gevallen ook verkeerslawaai of schade aan gewassen. Daarnaast worden er relatiegeschenken aangeboden, vaak in de vorm van goedkope wegwerpproducten, eten en drinken. Er zijn dus genoeg kleine wielen die we kunnen gebruiken om de ecologische voetafdruk van een evenement te verkleinen. Veel goede voorbeelden laten zien dat dit ook mogelijk is zonder de aangename ervaring van deelnemers te verminderen of de ideeën van de organisatoren te 'buigen'. Met een aantal innovatieve ideeën en creatieve concepten, en met de toewijding om onze kleinkinderen een wereld waard om te leven te laten, kan elk evenement worden omgezet in een "groen evenement".

Benodigd materiaal

Pen en papier

Tips

  • De overheid vergoed tot op zekere hoogte verduurzaming van bijvoorbeeld je clubgebouw.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 13 Klimaatsverandering aanpakken
Lees 1029 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 12:20

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen