Print deze pagina
woensdag, 30 januari 2019 21:19

Trashband

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Doormiddel van een creatieve activiteit meer bewustwording over zwerfafval creëren.

Beschrijving van de activiteit

De activiteit bestaat uit verschillende fases. Er kan voor gekozen worden niet alle fases van de activiteit uit te voeren.

  1. Het verzamelen van afval
  2. Het maken van muziek instrumenten
  3. Het oefenen met de muziek
  4. Het laten horen van de muziek

Fase 1: Het verzamelen van afval

De scouts krijgen de opdracht om (zwerf)afval te verzamelen. Er wordt uitgelegd dat verschillende materialen die weggegooid worden, hergebruikt kunnen worden. Een introductie over zwerfafval en de plastic soep is hier ook op zijn plaats. Er kan voor gekozen worden om de scouts wel of niet te vertellen wat er met het gevonden (zwerf)afval wordt gedaan. Het is een mogelijkheid om de scouts op dit moment al voorbeelden te laten zien van gemaakte instrumenten of hen juist in een latere zelf creatief te laten zijn. 

Fase 2: Het maken van de muziek instrumenten

De scouts krijgen de opdracht om hun eigen muziek instrument te maken. Het liefst allemaal met gerecyclede materialen. Wat veel gevonden wordt op straat zijn plastic flesjes, glazen flesjes en blikjes (wel goed afwassen). Wat kan je er van maken? Bijvoorbeeld een windorgel van blikjes, een petfles sambabal, dopjestamboerijn of flesjes xylofoon. Op het internet zijn er veel voorbeelden te vinden, natuurlijk mogen de scouts ook hun eigen creativiteit gebruiken. 

Fase 3: Het oefenen op de muziek

Dit een vrij eenvoudige fase voor iedereen met ritme gevoel. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd. Kies een ritme of een bekende melodie die gevolg kan worden. Als er zangtalent is in de groep, kan dat natuurlijk ook altijd gebruikt worden. De muziekinstrumenten kunnen bijvoorbeeld de ondersteuning zijn voor kampvuurliedjes. 

Fase 4: Het laten horen van de muziek

Ga met de instrumenten de straat op! Sta op de plaatselijke markt, treed op naast de supermarkt of zorg dat je een plekje krijgt op het minifestival om de hoek. Het is ook een leuk idee om in de buurt een infostand in te richten, waar dorpsgenoten informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld zwerfafval en het effect op het milieu, maar ook informatie over jullie scoutinggroep. Eventueel zelfgemaakte muziekinstrumenten verkopen voor het goede doel kan ook natuurlijk. 

Benodigd materiaal

  • (Zwerf)afval
  • Lijm, plakband, spijker e.d.
  • Hamer, scharen, zagen e.d.

Veiligheid

Let op bij het maken van de muziek instrumenten dat er niemand gewond raakt. 

Tips

Lees 1361 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 19:16

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen