Print deze pagina
zondag, 08 april 2018 12:07

Knopenspeurtocht met Steven Stroom

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers kennis laten maken met knopen en simpele routetechnieken.

Beschrijving van de activiteit

Steven Stroom is zijn kompas kwijtgeraakt. Kunnen de bevers hem met een andere routetechniek helpen om het kompas te vinden?

De bevers lopen een kleine speurtocht, bijvoorbeeld in het bos. Hierbij gebruiken ze een knopenroute: een touw waarop steeds na een stukje afstand één, twee of drie knopen zitten. Elk aantal knopen heeft een andere betekenis, bijvoorbeeld: één knoop betekent linksaf, twee knopen betekent rechtsaf en drie knopen betekent rechtdoor. Bij elk kruispunt kijken de bevers hoeveel knopen er op het touw zitten en bepalen ze welke kant ze op gaan. Aan het eind van de route vinden ze een kistje (o.i.d.) die met een aantal touwen dichtgebonden is. Als ze die knopen losmaken vinden ze het verloren kompas van Steven Stroom.

Benodigd materiaal

  • Touw met knopen om de route aan te geven
  • Kistje met kompas erin en touw eromheen

Tips

  • Een leuk opvulspel in hetzelfde thema is "In de knoop, uit de knoop". Dat werkt als volgt: alle bevers gaan in een kring staan en pakken de handen van andere bevers vast. Dat mogen niet de handen van je buren of van degene die recht tegenover je staat zijn. Nu zitten alle bevers dus "in de knoop". Één bever probeert vervolgens de bevers uit elkaar te halen, zodat ze weer in een kring staan. 
Lees 3282 keer Laatst aangepast op dinsdag, 28 april 2020 18:49

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen