Print deze pagina
dinsdag, 22 december 2015 12:27

Nieuwjaarsvoornemens

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De tegenprestatie zorgt ervoor dat jouw goede voornemen niet alleen bij een voornemen blijft, maar ook echt een actie wordt.

Beschrijving van de activiteit

Het spel is voor 4-8 deelnemers. Iedere deelnemer schrijft drie goede voornemens op. Deze moeten heel duidelijk zijn en eerlijkheid is geboden. Voorbeelden zijn:

  • Ik ga dit jaar een Award behalen
  • Ik ga altijd op tijd komen
  • Ik ga meer programma's voorbereiden
  • Ik ga een weekendkamp voorbereiden
  • Ik ga in het afdelingsbestuur
  • Ik ga helpen bij het beheren van het Scoutinggebouw

Iedere deelnemer voorziet zijn lijst van naam en handtekening. Bij elk voornemen zet hij een tegenprestatie. Zo'n tegenprestatie kan uiteraard één van de goede voornemens zijn. Daarmee slaat je twee vliegen in één klap!

Je bedenkt tegenprestaties. Hoe onwaarschijnlijker het is dat uw goede voornemen wordt geraden, hoe groter de tegenprestatie. Tegenprestaties zijn vooral heel bruikbaar wanneer je het spel met de afdeling speelt. Voorbeeld (bij 4 deelnemers)

  • 1) wordt niet geraden: ik zal komende maand elke week afwassen
  • 2) wordt 1-2 keer geraden: ik na een kamp de WC's schoonmaken
  • 3) wordt 3-4 keer geraden: ik help de overvliegers met het maken van drie programma's.

De briefjes worden dichtgevouwen en verzameld.

Vervolgens krijgt iedere deelnemer een nieuw blad. Op dit blad schrijft hij op wat hij denkt dat de voornemens van de andere spelers zijn. Iedereen levert zijn papieren in. De spelorganisator trekt zich terug en brengt de resultaten in kaart. Per deelnemer wordt opgeschreven hoe vaak elk voornemen is geraden.

Leg de verschuldigde tegenprestaties per deelnemer vast op papier. Laat de deelnemer hiervoor tekenen. Op ludieke wijze houdt u het zo officieel mogelijk. De persoon die de minste tegenprestaties op zijn lijstje heeft staan, heeft gewonnen. Zorg voor een leuke prijs.

Benodigd materiaal

Per persoon een pen en twee vellen papier (en wat reserve voor degene die een fout maken of opnieuw willen beginnen)

Tips

Het spel zorgt ervoor dat je heel intensief met je eigen voornemens en die van anderen bezig bent. Het zogenaamde 'stok achter de deur'-element. Ook leuk om als afdeling er na een half jaar weer eens bij te pakken. Misschien nog een prijs voor de meest succesvolle 'voornemer'?!

Aanvullende informatie

Lees 3199 keer Laatst aangepast op donderdag, 02 februari 2023 02:13
Log in om reacties te plaatsen